Tragédia Budakalászon: külföldi férfi fulladt bele a Lupa-tóba

2023. június 26. 08:13

Tragédiával zárult a hétvége.

2023. június 26. 08:13
null

„Egy középkorú, külföldi állampolgárságú férfi merült el a Lupa-tóban”írja a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat.

Hozzátették: „A katasztrófavédelem műveletirányításától kaptuk a felkérést, hogy a szentendrei hivatásos tűzoltókkal, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatával közösen vegyünk részt az eltűnt személy utáni vízalatti keresésben, amit a helyi vízimentők már megkezdtek.”

Mint kiderült, szolgálatuk

a vízalatt búvárokkal, míg a felszínen szonártechnikával segítette a hivatásos egységek munkáját.

Sajnos az elmerült személy életét már nem lehetett megmenteni.

Alább változtatás nélkül közöljük a Lupa tó üzemeltetőjének közleményét az esettel kapcsolatban:

„Egy külföldiekből álló baráti társaság vasárnap késő délután jelezte a budakalászi Lupa-tó munkatársainak, hogy egy ideje nem találják egyik barátjukat. A strand biztonsági szolgálata azonnal megkezdte a keresést a parton és a hangosbemondón keresztül, a vízimentők pedig a vízben is, bár az eltünés pontos helyszínét a férfi társai nem tudták meghatározni. Ezért értesítették a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatot is, akik a helyszínre érve búvárokkal kezdték átvizsgálni a vizet. Hosszas keresés után – valamivel este 8 óra előtt – találtak a vízben az eltűntre, akin akkor már sajnos nem lehetett segíteni. A baráti társaság elmondása szerint a társuk nem volt jó úszó, számukra is megdöbbentő, hogy a homokkal feltöltött, sekélyebb parti szakaszról miért merészkedhetett mélyebbre. Seller András, a Lupát is évek óta biztosító vízimentő szolgálat vezetője az esettel kapcsolatban elmondta, „bár a vízimentő szolgálatás a jelenlévő vendégek létszámától függően folyamatosan és megfelelően biztosított, mindig nagy hangsúlyt kell fektetni az egyéni felelősség fontosságára is. A Lupa ilyen szempontból példaértékű strand, hisz’ más fürdőhelyekkel összevetve elenyésző volt az elmúlt években a balesetek száma. Ez persze nem írja felül azt az alapvetést, hogy minden élet számít, de ahhoz, hogy hasonló tragédiák ne fordulhassanak elő, a mentőszolgálat jelenléte mellett a vendégek óvatossága is elengedhetetlen. A Lupa tó üzemeltetői őszinte részvétüket fejezik ki a férfi családjának és hozzátartozóinak.”

Nyitókép: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Facebook-oldala

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szgzs
2023. június 26. 12:28
A tavat és a közelben lévő szigetet nem a lupának nevezett kézi nagyító üvegről nevezték el! A név eredete Luppa Vidor földbirtokos akinek ez a terület volt a birtoka. Tehát helyesen: Luppa sziget, illetve Luppa tó!
Vidėken újrakezdő
2023. június 26. 11:23
Ha a parton van kint egy tábla EGY ÁTHÚZOTT FÜRDŐZŐ képével, az minden nyelven érthető. Volt?
Bitrex®
2023. június 26. 10:22
Ha tudják, hogy külföldi, miért nem írják meg az állampolgárságát?
74bro
2023. június 26. 09:54
Mitől tragédia? A vízbe fulladás nem tragikus, ha nem kötelessége teljesítése közben, vagy segélynyújtás esetén ér valakit a halál. A tragikumhoz mindig hozzátartozik a lelki nagyság és a körülmények végzetes összecsapása. Ettől függetlenül szomorú. Remélem, nem voltak kiskorú gyerekei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!