Ma az a bátorság Európában, ha kimondjuk: mi békét szeretnénk!

2023. március 15. 13:52

Nekünk, mai magyaroknak nem lehet más a programunk, mint hogy a magyar szabadság szellemi jelenségét és lelki örökségét átadjuk a következő nemzedékeknek, és ezzel megalapozzuk a cselekvőképes, akarni tudó, gazdaságilag erős, kulturálisan magabiztos családokra épülő magyar nemzet következő 1100 évét.

2023. március 15. 13:52
null
Csák János
Csák János

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Honfitársaim itt a nemzet fővárosában, Budapesten, és szerte a Kárpát-medencében és a világban, ahol csak magyarok élnek!

Szeretettel köszöntöm Önöket az 1848-as forradalom kitörésének 175. évfordulóján!

Március 15-én hős elődeinkre emlékezve hirdetjük, hogy a magyarok immár 1100 éve, 33 nemzedéken át, mindmáig a szabadság népe. Szabadok vagyunk, és az önrendelkezésünket semmilyen külső hatalom, erő, tetszetősnek tűnő korszellem vagy divat kedvéért sem adjuk fel. Hazánk, a Kárpát-medence határvidék, mindig is gazdasági, politikai és katonai ütközőzóna volt. Volt, amikor a hadak csak átrohantak rajtunk, és voltak idők, amikor megszállás alá kerültünk. 

De soha nem hódoltunk be senkinek, nem lettünk senkinek a gyarmata. A szellemünket és a lelkünket soha, senki nem tudja elfoglalni! Mert magyarnak lenni – Babits Mihály szavaival – szellemi jelenség és lelki örökség! 

Kedves Barátaim!

Az életerőnk forrása a magyar kultúra. A kultúra nem csak művészi alkotásokat jelent, hanem maga a világlátásunk, az életmódunk és az észjárásunk. A kultúra révén válunk egyes emberek halmazából önazonossággal bíró nemzetté.

Identitás nélkül senki nem képes kézben tartani a sorsát, megőrizni a cselekvőképességét.

Kultúra nélkül széthullik a közösség, mint az a gyöngysor, amelyből kihúzzák a selyemszálat: a gyöngyök szétszóródnak, és betemeti őket a por. Erre utal a Trianon utáni építkezés idején nagy elődöm, Klebelsberg Kunó kultuszminiszter: »A magyar hazát ma elsősorban nem a kard, hanem a kultúra tarthatja meg és teheti naggyá.«

És igen! A magyar kultúra erős alapokon nyugszik. Mi nem a történelem áldozatai vagyunk, hanem a túlélői és győztesei. Mert minden nehézség ellenére álljuk a sarat, alkotunk és gyarapodunk! 

Tisztelt Honfitársaim!

Széchenyi István a forradalom kitörése után néhány nappal így fogalmazott: »Mi lenne belőlünk egyéb, mint dicső nemzet, mely, mikor egész Európa bomladozik, az emberiség díszére úgy áll a rend, a béke és szabadság fölött őrt, mint hajdan a kereszténységnek volt védfala.«

A béke fontosságát ma, a szomszédunkban dúló háború árnyékában nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Ha ez a háború elszabadul, akkor mindent elpusztíthat, Európát is. Ma az a bátorság Európában, hogy kimondjuk: mi békét szeretnénk.

A magyar érdek – mint mindig a történelmünk folyamán – a szabad nemzetek rendezett és békés együttélése.

Széchenyi István és Petőfi Sándor, Deák Ferenc és Kossuth Lajos tudta, és mindannyian tudhatjuk, hogy a szabadság, a béke és a rend az Isten – család – haza egységén alapszik. Erről szól Petőfi Sándor Nemzeti Dala is. Ezért esküszünk a költővel »a magyarok istenére«!

Ezért riadóztat Petőfi a Nemzeti Dalban a haza érdekében: »Talpra magyar, hí a haza!«, mert ezt kívánja »a haza becsülete«.

És ezért mondja ki a vers végén, hogy mindennek akkor van értelme, ha van családunk, gyerekeink és unokáink, akik majd öröklik a szabadságot, a magyar kultúrát, és majdan, »Hol sírjaink domborulnak, / Unokáink leborulnak, / És áldó imádság mellett / Mondják el szent neveinket.«

Ugyanis családok nélkül nincs haza.

Haza nélkül nincs béke és biztonság. Isten pedig értelmet és reményt ad, hogy el tudjuk fogadni a jót, és el tudjuk viselni a szenvedést.

Igen, az ISTEN – CSALÁD – HAZA egysége a magyar szabadság záloga! Ez teszi a magyar nemzetet képessé erős szellemi, anyagi és spirituális alapokon nyugvó állam fenntartására. 

Kedves Barátaim!

Az elődeink, gyakran sokkal rosszabb körülmények között, képesek voltak helytállni. Sehonnai bitang emberek lennénk, ha nem lennénk méltóak hozzájuk.

Nekünk, mai magyaroknak nem lehet más a programunk, mint hogy a magyar szabadság szellemi jelenségét és lelki örökségét átadjuk a következő nemzedékeknek,

és ezzel megalapozzuk a cselekvőképes, akarni tudó, gazdaságilag erős, kulturálisan magabiztos családokra épülő magyar nemzet következő 1100 évét.

Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!”

Nyitóképünkön: Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Magyar Nemzeti Múzeum előtt tartott megemlékezésen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján Budapesten 2023. március 15-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2023. március 17. 18:03
A békére ugyanúgy, ahogy a háborúra, fel kell készülni. A háborúra békeidőben készülnek fel, a békére háborús körülmények között kell felkészülni. Szerintem sem a háborúzó felek, sem ezek támogatói nincsenek felkészülve a békére. A háború, az abban közvetlenül résztvevőkön kívül érinti azokat is, akiket a háború csak közvetve érint. Lehet, hogy ezek többségben vannak a közvetlen résztvevőkkel szemben. Egy béke, vagy fegyverszünet ezekben az emberekben egy csomó kérdést fog felvetni, amire csak a befogadó országoktól és a lakóhelyük jelenlegi, és a jövőbeli vezetőitől kaphatnak válaszokat. Úgy vélem, hogy a válaszadók nincsenek felkészülve a lehetséges kérdésekre! A hidat valakiknek fel is kell építeni, mert az átkelni szándékozók csak a híd helyéhez érkezhetnek. Amire a mostani vezetők nincsenek felkészülve, annak a megválaszolását meghagyjuk a következő generációknak.
síróbohóc
2023. március 16. 09:05
Aztakurva. Hogy néz már ez ki?
backdrive
2023. március 16. 07:41
A magyar szabadságba azért nem fér bele egy negyedikes osztály ünnepi előadása, mert áthallásos :D
Falióra tábornok
2023. március 15. 23:16
"Nekünk, mai magyaroknak nem lehet más a programunk..." ez érdekes. nekem lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!