Több európai nagyvárosban is jelentősen emelkedtek a rezsiköltségek szeptemberben

2022. október 07. 12:32

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz az első őszi hónapban is nálunk volt a legolcsóbb – derül ki egy nemzetközi felmérésből.

2022. október 07. 12:32
null

Míg szeptemberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások továbbra is kedvező áron juthattak földgázhoz és villamos energiához – derül ki az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetköziár-összehasonító vizsgálatból, amelyet a finn VaasaETT készített.

A lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára

Stockholmban 47, Tallinban 41, Berlinben és Prágában 23 százalékkal emelkedett,

míg a földgázért Tallinban 88, Bécsben 36, Amszterdamban pedig 23 százalékkal kellett többet fizetni az előző hónaphoz képest.

A magyar fogyasztók rezsiköltségei szeptemberben nem emelkedtek. A szeptemberi nemzetköziár-összehasonlítás eredményei szerint a magyar fogyasztók a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2.523 kWh/év) esetén a második legalacsonyabb árat (9,22 eurocent/kWh) fizetik a villamos energiáért. Azok a háztartások, amelyek 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,63 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához,

ami szintén a második legkedvezőbb ár európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz szeptemberben is nálunk volt a legolcsóbb. Átlagfogyasztás (63.645 MJ) esetén a földgázért augusztusban továbbra is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat (2,53 eurocent/kWh). Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,07 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár. A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. 

Nyitókép: Fotónk illusztráció, egy társasház elektromos szekrényében lévő egyik, az elektromos áram fogyasztását mérő óra mérőállását fényképet készítve rögzíti mobiltelefon segítségével egy fogyasztó. MTVA/Bizományosi: Róka László

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2022. október 07. 14:31
Én úgy tudom, hogy az árnyékszék kormány szervezi hogy a ballibsik és szavazóik átköltöznek a fényes nyugatra, mert itt nem jó nekik az élet, túl olcsó, túl barátsagosak a tüncik. Segítünk pakolni,csak szóljanak mikor menjünk integetni.
CirmoS
2022. október 07. 14:17
Több európai nagyvárosban is jelentősen emelkedett! Már megint bukott az idióta libsi narratíva, miszerint Óóbáán a hibás.... itthon mindenről ő tehet, BEZZEG máshol nincs az ami nálunk, hanem minden szép és jó.... egész Európában.... Óóóóbáááán.....Óóóbáááán......
5m007h 0p3ra70r
2022. október 07. 14:17
A szemetet is elviszi ott valaki?
nempolitizálok
2022. október 07. 13:59
Addig örüljenek amíg van mit fizetni, mert ha a libernyákok így folytatják, később már nem lesz mit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!