Brit vezérkari főnök az afganisztáni kivonulásról: Mindenki tévedett!

2021. szeptember 05. 20:34

Sir Nick Carter tábornok a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: még a tálibok sem számítottak arra, hogy a dolgok ilyen gyorsan megváltoznak.

2021. szeptember 05. 20:34
null

A brit fegyveres erők vezérkari főnöke szerint mindenki tévedett a várható afganisztáni fejlemények előrejelzésében. Nick Carter a műsorban hangsúlyozta: a korábban felvázolt forgatókönyvek között szerepelt az afganisztáni összeomlás és az államszervezet szétforgácsolódása, és valójában ennek a folyamatnak az üteme volt az, amely meglepte őket.

Jelenleg nehéz megítélni a következő időszak várható fejleményeit

Hozzátette: számos olyan helyzetértékelés is volt, hogy az afganisztáni kormány nem húzza ki az év végéig, és végül ezek bizonyultak helytállónak. A brit vezérkari főnök szerint

senki nem látta előre, hogy mennyire gyenge lábakon állt az afgán kormány,

és mennyire gyenge volt az afganisztáni fegyveres erők feletti kormányzati vezénylési fennhatóság. Carter tábornok hangsúlyozta ugyanakkor, hogy jelenleg nagyon nehéz megítélni a következő időszak várható fejleményeit is. Kiemelte:

az afganisztáni lakosság 60 százaléka azóta született, hogy a legutóbbi tálib uralom 2001-ben véget ért,

és nekik nagyon más elképzeléseik vannak arról, hogy miként kell kinéznie egy modern államalakulatnak. Nick Carter szerint lehetséges, hogy ennek a fiatal korosztálynak sokkal erőteljesebb beleszólása lesz a jövőbeni fejleményekbe, és

 az is elképzelhető, hogy a tálibok belemennek valamilyen politikai kompromisszumba

és olyan kormányzást honosítanak meg, amelyben minden politikai erő részt kaphat. A tálibok katonai sikerének lehetséges magyarázatairól szólva a brit vezérkari főnök azt mondta: „vitára érdemes kérdés”, hogy Pakisztán tevőlegesen segítette-e a tálibokat, különös tekintettel arra, hogy a tálib vezetés jelentős része korábban Pakisztánban élt.

(MTI)

Nyitókép: WIKTOR SZYMANOWICZ / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP



 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vip era
2021. szeptember 06. 06:48
Ha mindenki tévedett,az nagy baj. Ha direkt így volt megcsinálva,az giga geciség.
mokány
2021. szeptember 05. 23:51
Új csatatér lesz . Megszűrik politikailag a saját hadseregüket az akárkik . Valamire biztos készülnek . Hiába süketelnek .
Besenyő István újratőtve
2021. szeptember 05. 22:12
"Brit vezérkari főnök az afganisztáni kivonulásról: Mindenki tévedett!" Viszont abszolúte senkit nem fognak felelősségre vonni. Na, ez a szép a politikában!
Lion
2021. szeptember 05. 22:11
Dehogy - siker volt a kivonulás! Elneroggyant Joe Biden szerint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!