„A legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnünk” – járványügyi szakértő a Mandinernek

2020. március 19. 13:58

„A járvány olyan, mint a kétszer kettő, megvan a saját szabályrendszere, ami az összes járvány esetében nagyon hasonló” – mondja Ócsai Lajos a Mandinernek. A korábbi járványügyi főosztályvezető szerint megkerülhetetlen volt az iskolabezárás, még ha megítélése szerint későn is történt meg. A szakértővel az egészségügyi rendszer teherbírásáról, a rémhírekről és a járványok valóságáról beszélgettünk.

2020. március 19. 13:58
Konopás Noémi
Konopás Noémi

A beszélgetés a Mandiner ma megjelent hetilapjában olvasható nagy koronavírus-körképünk egyik fejezete

 

A megbetegedések száma felívelőben van, ennél egészen biztosan komolyabb lesz a helyzet – mondja lapunknak Ócsai Lajos, aki a Nemzeti Népegészségügyi Központ elődjének, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak a járványügyi főosztályvezetője volt 2005 és 2015 között.

Ócsai hangsúlyozza, hogy a megelőző intézkedések csak lassítják a járvány kialakulását, de nem szüntetik meg egyik napról a másikra a fertőzés terjedését. Ennek ellenére elengedhetetlenek az óvintézkedések, hiszen ha egyszerre történne nagyon sok megbetegedés, úgy az egészségügyi ellátórendszer nem csak Magyarországon, hanem sehol a világon nem bírná kezelni a súlyos eseteket. 

Mivel nem ismerjük eléggé a vírust, a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni, ennek igyekeznek eleget tenni a világon mindenütt, így hazánkban is. Az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője szerint

megkerülhetetlen lépés volt az oktatási intézmények bezárása,

még akkor is, ha megítélése szerint késve történt is meg ez. Bár az eddigi tapasztalatok és kutatások szerint a legfiatalabbakra nézve a vírus szerencsére nem jár súlyos következményekkel, sokszor tünetmentesen továbbadják azoknak, akik számára a betegség végzetes is lehet. Ráadásul az óvodások, iskolások és egyetemisták a társadalom legmozgékonyabb tagjai, nekik van a legtöbb kontaktusuk – éppen ezért az iskolák bezárása nélkül nemcsak, hogy nem kiküszöbölhető, de kontrollálhatatlan, hogy kinek adják tovább a veszélyes kórt.

Ezért, amióta világ a világ, az oktatási intézmények bezárása a járvány megfékezésének leghatékonyabb módja, nem hiába szerepel az összes pandémiás tervben az első helyen. 

Késett az ország a tájékoztatással

A szakértő szerint a lakosság hiteles tájékoztatásával is nagy késésben van az ország. A fertőtlenítés, kézmosás, idősekre vigyázás fontosságára már akkor fel kellett volna hívni a magyarok figyelmét, amikor láttuk más országok kilátástalannak tűnő járvány elleni harcát.

Elengedhetetlen, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy miért ne menjen tömegbe és idősek közelébe, miért inkább a nagyobb és ne a kisebb boltokat részesítse előnybe, és miért ne utazzon tömegközlekedéssel, ha lehet, és miért ne vegyen részt bulikban.

„Első körben zárattam volna be a bulinegyedet és a szórakozóhelyeket”

– hangsúlyozza, hozzátéve, járványügyi múltja nem engedi, hogy a járvány megítélésén túl más szempontokat is figyelembe vegyen, vagyis a bezárást anélkül javasolja, hogy nem veszi figyelembe a gazdasági hatásokat. 

„Öt éve nyugdíjas éveim töltöm, így nem látok bele, hogy az egészségügyi rendszer hogyan bírja a terhelést” – mondja kérdésünkre. Munkássága alatt az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnek hála naprakészen tudták, hogy mennyi eszközük van biztonsági tartalékban a különböző vészhelyzetekre. Ezek a készleten lévő eszközök mozgósíthatók voltak. Példának említi a ’90-es évek végén a honvédségnél tomboló gennyes agyhártyagyulladás-járvány időszakát, amikor is a készletgazdálkodási intézettől hoztak Bács-Kiskun megyébe lélegeztetőgépeket.

A lélegeztetőgép nem csak akkor, most is nagy segítség, hiszen a vírus ellen sem oltás, sem gyógyszer, sem oki terápia nincs,

az orvosok a légzéstámogatásban tudnak segíteni. 

A sebészi maszkok és a járvány

Az egészségügyi személyzet védőfelszerelése kapcsán elmondja, a sebészi maszkok nem alkalmasak a járvány elleni védekezésre. Szerinte nagy járványügyi kockázat, hogy ilyen eszközökkel, vagy rosszabb esetben védőfelszerelések nélkül kezelik a betegeket. Eleve kevés orvosunk és egészségügyi szakdolgozónk van, nem beszélve arról, hogy a háziorvosok ötven százaléka hatvan év fölötti, vagyis kiemelt kockázatú.

„Jobb bele sem gondolni, mekkora káoszt okozhat, ha a leginkább érintett korosztály védőeszköz nélkül dolgozik, hiszen esetlegesen megfertőződve nemcsak kiesik a munkából, de a fertőzést – tudta nélkül – bárkinek tovább tudja adni” – folytatja Ócsai. 

„Sajnos rendkívüli gyorsasággal terjed a rémhír és a hülyeség az interneten, és rettentő sok követőt talál”

– mondja arra a kérdésünkre, hogy az elmúlt napokban többszörösére emelkedett a klorokin hatóanyagtartalmú gyógyszerek iránti kereslet, annak reményében, hogy ezek a szerek használnak.

Ócsai szerint nemcsak ezek, de a vitaminok is haszontalanok a vírus ellen a normál, vegyes étrendet követőknél. Szerinte a szervezet, ha nem tud reakcióképes lenni a vegyes étrenden belüli vitaminok mellett, akkor egyébként sem fog tudni, ezen pedig vitaminokkal sem tudunk segíteni. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy más kérdés, ha valaki szélsőséges étrendet követ, jó, ha vitaminnal megtámogatja, de egyébként nincs jelentősége.

Összegzésként elmondja, hogy a járványügyi intézkedések hatékonyak tudnak lenni, még egy ilyen többismeretlenes vírus esetében is, mint a korona.

„A járvány olyan, mint a kétszer kettő, megvan a saját szabályrendszere, ami az összes járvány esetében nagyon hasonló”

– szögezi le. Adott a kórokozó, az arra fogékony szervezet, és a közvetítőközeg, és az is sejthető, hogy fog viselkedni a vírus. „Ehhez kell szabni a kabátot, mert ha így teszünk, meg lehet szüntetni. Ha viszont nem ezt követjük, és nem úgy hozzuk meg a szabályrendszert, akkor baj van” – hangsúlyozza.
 

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TalEle
2020. március 20. 07:15
Szakértők szerint Budapesten a nagyforgalmú aluljárók fokozottan veszélyesek járványügyi szempontból. Rendszeres fertőtlenítésük hogyan oldható meg az életvitel szerűen ott lévő hajléktalanok miatt? Ezeket a legyengült immunrendszerű embereket, akik sok esetben krónikus betegségben is szenvednek nem kellene már most, biztonságos hajléktalan szállásokon elhelyezni? Karácsonyéknak miért kell megvárni, amíg megtörténnek a fertőződések és tömegesen sátrakban kell majd elhelyezni őket? Vagy. preventív intézkedésre képtelen a Tüttö Kata "vezette" budapesti Operatív Törzs?
Berecskereki
2020. március 20. 03:23
Nem arról kellene beszélni, hogy nincs tervbe a kijárási tilalom elrendelése, hanem arról: amennyiben a megjelölt korcsoportok az előírásokat megszegik, nem tartják be, kijárási tilalom lesz elrendelve. Ez vonatkozik az idősekre és az iskolásokra egyaránt.
Berecskereki
2020. március 20. 03:13
Szerintem az időszakban, amikor Dr. Ócsai Lajos 2005. áprilistól 2015. január végéig vezette az OTH Járványügyi Főosztályát semmivel sem volt nagyobb a készlet, személyzet az egészségügyben, mint most. Sőt! 2004-2008 között az egészségügyben 26 ezer fő leépítés történt, amely létszám ma is hiányzik. A létszámcsökkentésből eredő béralap meg kézen, közön eltűnt. A koronavírussal kapcsolatos járvány. Először is nézzük az időrendet. Hivatalos belső dokumentum szerint egy 55 éves páciens lehetett az első, akit 2019. november 17-én megfertőzött az új koronavírus. 2019. december 12-én egy új, korábban emberben nem azonosított, rendkívül patogén koronavírustörzs (SARS CoV 2) jelent meg Közép-Kína legnépesebb városában, Vuhanban. A gyorsan terjedő járványos megbetegedések lefolyásakor néhány esetben akut légúti distressz-szindróma (ARDS wd) is jelentkezett a betegeknél. 2020. január 5-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pekingi regionális irodája értesítést kapott Vuhanból ismeretlen okú tüdőgyulladásos betegek csoportjáról, akiknél a klinikai tünetek elsősorban a láz, néhány betegnél a légzés nehézségekbe ütközik és mellkasi röntgenfelvételek mutatják mindkét tüdő invazív lézióját. Forrás: wiki Mindezek figyelembevételével az elsődleges mulasztás a WHO és az EU részéről történt. a.) 2020 januártól le kellett volna állítani a migrációt és az EU külső határán egészségügyi ellenőrző állomásokat kellett volna felállítani. b.) 2020 januárjában a WHO-nak és az EU-nak intézkedni kellet volna, hogy a szükséges orvosi felszereléseket gyorsított ütemű elállítására álljanak át a gyártók. Árszabályozást kellett volna bevezetnie az EU-nak és a tagországoknak felé folyamatosan elosztani a készleteket. c.) 2020 februárban az EU-nak el kellett volna rendelni, hogy a tagországok a határaikon egységesen végezzenek ellenőrzést. d.) 2020 márciusban az EU-nak intézkednie kellett volna a tagországok felé, hogy egységesen állítsanak fel karanténokat, vezessenek be személyszállítási korlátokat. e.) Mindezek finanszírozásának a megsegítésére az EU költségvetésében megfelelő összeget kellett volna elkülöníteni 2020 februárjában. Mindezeket az EU elmulasztotta, a tagországokat magára hagyta, a koordinátor szerepét elhanyagolta, nem teljesítette. Kijelenthetjük, hogy az EU alkalmatlan volt a pénzügyi válság, a migráció kezelésére és most alkalmatlannak bizonyult a járvány kezelésére is. Erről azonban kevesen beszélnek, mert sok személynek van néhány téglája a mulasztásban. Így megint a tagországokra kenik a mulasztást.
yes_we_can
2020. március 20. 01:17
Emlékszem erre a faszira,képtelen volt helyesen kimondani,hogy INFLUENZA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!