Most már a rasszizmus és a patriarchátus ellen is harcolnak Greta Thunbergék

2019. december 01. 18:55

Új kiáltványt tett közzé Greta Thunberg néhány társával: a fokozódó klímaharcban most már a „gyarmatosító, rasszista és patriarchális elnyomó rendszerek felszámolása” a bejelentett cél.

2019. december 01. 18:55

A Project Syndicate oldalon tette közzé Greta Thunberg, a klímaellenes tüntetéseivel világhírűvé vált svéd tizenéves lány, valamint Luisa Neubauer és Angela Valenzuela az új kiáltványukat, amelyben kifejtik, miért is sztrájkolnak újra. 

„Egy év sötét tudományos jóslatai és a növekedő aktivizmus után a világ vezetői és a közvélemény egyre inkább észreveszik a klímaválság súlyosságát és sürgetőségét. És mégse történt semmi” – kezdik írásukat.

Thunbergék hosszan sorolják, mi mindent tettek, szerveztek az elmúlt évben, mennyi világvezetővel találkoztak - és szerintük mégsem történtek lépések a válság megoldására. „A tudomány sürgős cselekvés után kiált, de a vezetőink még mindig ignorálni merészelik ezt. Így tovább harcolunk” – jelentik ki.

Greta Thunberg és társai ezért most két pénteki napon újra utcára vonulnak a világ körül, legközelebb december 6-án,  az ENSZ klímakonferenciája idején. 

Hangsúlyozzák: a klímaügyben cselekedni kell, és „az akciónak erőteljesnek és széleskörűnek kell lennie. Végül is a klímaválság nem csak a környezetről szól. Ez az emberi jogok, az igazság és a politikai akarat válsága is. Koloniális, rasszista és patriarchális elnyomó rendszerek alkották meg és fokozták azt tovább. Nekünk mindezt fel kell számolnunk” – szögezik le, hozzátéve: „A politikai vezetőink nem húzhatják ki magukat a felelősség alól”.

Kifejtik: „A kollektív cselekvés működik, ezt bebizonyítottuk. De hogy mindent megváltoztassunk, ahhoz mindenkire szükségünk van. Mindannyiunkra szükség van a klíma ellenállási mozgalomban való részvételre. Nem mondhatjuk csak azt, hogy törődünk vele, ezt meg is kell mutatnunk.”

Összesen 346 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2019. december 03. 10:22
The Green Dummy...
kortárs
2019. december 02. 19:24
Ezva félkegyelmű Thunberg, nem is érti az általa használt szavak jelentését. De ezt a ceu-professzorokat nem zavarja, mert a cél felől néznek mindent és úgy érzik segítik komcsi hatalmi céljaikat.
toef36
2019. december 02. 17:14
Amit ezzel a kislánnyal csinálnak, már PEDOFILIA...
21 gramm
2019. december 02. 14:58
Legközelebb terrorizmusra és világméretű ellenállásra (anarchiára) fog buzdítani. A világbéke úgy látszik nem jött be a megbízóknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!