A marosvásárhelyi gimnázium ügyében nyomoznak a román hatóságok

2016. november 07. 11:32

Hivatali visszaélés vádjával indított eljárást Tamási Zsolt-József iskolaigazgató és Stefan Somesan főtanfelügyelő ellen a Romániai Korrupcióellenes Hivatal (DNA) a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium megalapításának ügyében. Király András, a román oktatásügyi minisztérium államtitkára szerint legfeljebb formai hibák történhettek, de nem került sor törvénysértésre. Király szerint a minisztérium is vizsgálta az ügyet, míg a DNA pont a minisztérium engedélyét hiányolja.

2016. november 07. 11:32

A Romániai Korrupcióellenes Hivatal (DNA) a marosvásárhelyi a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum törvénytelennek vélt 2014-es megalapítása miatt csütörtökön eljárást indított Tamási Zsolt-József iskolaigazgató és Stefan Somesan főtanfelügyelő ellen. Az ügyészség szerint a két gyanúsított annak ellenére járult hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel.

A DNA pénteki közleménye szerint Stefan Somesant hivatali hatalommal való visszaéléssel és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsolt-József igazgatót pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel gyanúsítják. 

Oktatási államtitkár: nem törvényellenes az iskolaalapítás

Király András, a román oktatásügyi minisztérium államtitkára nem látja törvénytelennek a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium létrehozását. A magyar nyelvű oktatásért felelős államtitkár a Krónika erdélyi napilapnak nyilatkozott. Az ügyészség éppen az oktatásügyi tárca jóváhagyását hiányolta a létrehozás folyamatából. 

Király András – aki az intézmény létrehozásakor is oktatásügyi államtitkár volt – a Krónikának elmondta, hogy Marius Pascan korábbi prefektus feljelentése nyomán augusztus végén, szeptember elején a minisztérium ellenőrző testülete már vizsgálta a középiskola létrehozásának körülményeit, és nem találta törvényelleneseknek az alapító dokumentumokat. Az államtitkár nem tartotta kizártnak, hogy a folyamatba becsúsztak bizonyos formai hibák, de úgy vélte, ezek nem változtatnak azon a tényen, hogy az iskola létrehozása törvényes volt. 

Az iskolák létrehozásáról nem a tanügyi tárca dönt, hanem az önkormányzat és a tanfelügyelőség. A Római Katolikus Teológiai Gimnázium esetében mindkét intézmény pozitívan bírálta el a kérést” – hangsúlyozta az államtitkár. 

Kényszerintézkedés és szolidaritás

A hatvan napra hatósági felügyelet alá vont Tamási Zsolt-József a kényszerintézkedés idején nem gyakorolhatja igazgatói teendőit, nem léphet be az iskolába, és nem veheti fel a kapcsolatot az ügyben érintett személyekkel.

A DNA kérésére a Maros megyei törvényszék Stefan Somesant 30 napra házi őrizetbe helyezte. Az ügyészségi intézkedés szolidaritásnyilvánítási hullámot indított el az erdélyi magyarság körében. Az RMDSZ nyilatkozatban ítélte el az ügyészség intézkedését, Kelemen Hunor pedig a posztjában azt írja: „Ne hagyjuk, hogy megfélemlítsenek!

(MTI)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burmin
2016. november 07. 19:00
Gondolom Romániában most ez a legfontosabb dolog hogy bezárjanak vagy se egy római katolikus gimnáziumot. Tessenek már szaporodni jobban vagy Magyarország vegyen atomfegyvert titokban az oroszoktól...Nyilván viccnek szántam...
Paskai
2016. november 07. 17:40
Hadd tisztogassam a szemetek világát: Tamás Zsolt-Józsika rokona vagy fattya a Marton József nevű szekus spiclinek, aki Pesten plagizálta a doktoriját.Gyulafehérváron és Kolozsváron "tanít".Nomármost: kellett egy menő állás a kis Józsikának, hát azt Marton nepotizmussal szépen megszervezte neki.Segített ebben a másik hírhedt szekus: Jakubinyi.A törvényeket leszarták, a dna pedig elkapta a hülyegyereket.Ha azt gondoljátok,hogy ezek az arcok pedigrés magyarok,alaposan tévedtek.A Zsolt-Józsikát igazgatóvá kinevező román tanfelügyelőt szintén bevarrta a gézengúz dna.Most a Józsika pártfogói ajvékolnak,holott bűnözőnek böriben a helye. Ennyi.
pollip
2016. november 07. 13:40
Itt van ez is: Ünnepelniük kéne a magyaroknak Erdély elcsatolását 2016. november 7. 12:13 Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke elvárná, hogy a román nemzethez hasonlóan a romániai magyarok is "győzelemnek" tekintsék Erdély és a Román Királyság egyesülését. A december 11-i parlamenti választások megnyerésére legesélyesebb párt elnöke a Realitatea hírtelevízió műsorában reagált arra, hogy Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a vasárnapi kampányindító rendezvényen a román sajtó szerint "vereségként" beszélt 1918-ról. Az RMDSZ elnöke valójában úgy fogalmazott: "1918 a veszteség éve volt" a magyarság számára, okfejtésének lényege pedig az volt, hogy a következő parlamenti ciklusban alkotmányba kell iktatni a nemzeti kisebbségeknek tett azon ígéreteket, amelyeket a centenáriumához közeledő modern Románia jogi és morális alapjának tekintett 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat tartalmaz. Liviu Dragnea az RMDSZ-elnök alkotmánymódosító javaslatára nem reagált, de - az Agerpres hírügynökség magyar kiadása által hétfőn idézett nyilatkozatában - "több mint szerencsétlennek" nevezte Kelemen Hunor kijelentését. "Ő azt állítja, hogy nekik előnytelen volt az egyesülés. Mert ők kik? Ők szintén román állampolgárok. Mert remélem, hogy a magyar nemzetiségű román állampolgárokra gondolt, nem pedig magyarországi állampolgárokra, mert akkor súlyos a dolog. Nem értek egyet ezzel a nyilatkozattal. Az egyesülés a román nemzetnek győzelem volt, Kelemen Hunor egy Romániában bejegyzett párt elnöke, ezért remélem, hogy hallani fogom Kelemen Hunortól azt, hogy az 1918-as egyesülés győzelem volt a romániai magyarságnak is" - mondta Dragnea. A PSD elnöke úgy vélte, hogy ezzel a kijelentésével Kelemen Hunor mintha Tőkés László szóhasználatát venné át. "Több szavazatot akar? A szavazatai mindenképpen biztosítva vannak, a nyilatkozat pedig megmarad. Én nem felejtek" - figyelmeztette Kelemen Hunort a PSD elnöke. Múlt héten Dragnea leszögezte: nem akar kormányzási megállapodást kötni az RMDSZ-szel, és azt reméli, hogy a románok elegendő szavazatot adnak a PSD-re és szabadelvű szövetségesére, az ALDE-ra ahhoz, hogy ne legyen szükségük az RMDSZ-re a kormányalakításnál. MTI
Szúnyog
2016. november 07. 13:33
A DNA egy polikai hatalmat gyakorló erőszakszervezet. A kérdés: ki irányítja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!