Hamis húszezresek forgalomban

2009. október 12. 16:28

Az elmúlt két hétben az eddigieknél megtévesztőbb hamis húszezresek kerültek forgalomba - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

2009. október 12. 16:28
Az ORFK és a jegybank arra figyelmeztet, hogy készpénzes ügyletek során mindenki alaposan nézze meg a kapott bankjegyet és ismerje a valódi bankjegyek jellemzőit. A két szervezet közös közleményében arra is kitér, hogy a pénzhamisítás mértéke az elmúlt két évben alábbhagyott, de az elmúlt időszakban újból elérte a 2006-2007 közötti kedvezőtlen arányokat. Az utóbbi időszakban leginkább a nagyobb címletű, öt-, tíz- és húszezer forintos bankjegyeket hamisítják.

A jegybank és a rendőrség arra figyelmeztet: sohasem egy, hanem több biztonsági elem meglétét kell ellenőrizni a bankjegyeken. További bizonytalanság esetén javasolt a gyanús bankjegyet egy, minden bizonnyal valódi bankjeggyel összehasonlítani. Az újabb típusú húszezres hamisítványok vízjelképe eltér a valódi bankjegyeken megszokottól: "a valódi vízjel árnyalatos jellegű, nem kontúros, nem határozott vonalakból áll". Hozzátették: emellett a valódi húszezres bankjegyek előoldalán, a bal felső sarokban található úgynevezett rejtett képben - a bankjegyet megfelelő szögben mozgatva - az "MNB" felirat található.

Kitértek arra is, hogy a pénztárosok számára a kellően fejlett, úgynevezett UV-C fényt is használó UV-lámpák megfelelő biztonságot nyújtanak, és nagyító használatával a mikroírás is ellenőrizhető. A közlemény emlékeztet: az MNB a bankjegyek biztonsági elemeiről tájékoztató füzetet bocsátott ki, amely az MNB internetes oldalán is megtalálható. (MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!