Nyugdíjazhatja az otthoni Wifit egy új technológia

2023. július 14. 06:44

Akár százszor gyorsabb vezeték nélküli hálózat jöhet.

2023. július 14. 06:44

Mérföldkőhöz érkezett a fény alapú vezeték nélküli kommunikációs technológia, az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) csapata ugyanis szabványba foglalta az újfajta kommunikációs eljárást, a Li-Fi-t – adta hírül csütörtöki cikkében az Ipon.

A Li-Fi (más néven LiFi) egy vezeték nélküli kommunikációs technológia, amely fényt használ az adatok és a pozíció átvitelére az eszközök között. A kifejezést Harald Haas vezette be egy 2011-es TEDGlobal előadás során Edinburghban. (...) A végfelhasználó szempontjából a technológia hasonló a Wi-Fi-hez – a legfontosabb technikai különbség az, hogy a Wi-Fi rádiófrekvenciát használ az antenna elektromos feszültségének indukálására az adatátvitelhez, míg a Li-Fi a fényintenzitás modulációját használja az adatok továbbítására. A Li-Fi képes az elektromágneses interferenciára egyébként kitett területeken is működni (pl. repülőgépek, kórházak vagy katonaság) – olvasható a technológia kapcsán a Wikipédián.

Mint az Ipon cikke tájékoztat, a technológia olyan esetekben lehet majd igazán kiváló alternatíva a különböző rádiófrekvenciás vezeték nélküli adatátviteli technológiákhoz képest, ahol az adó és a vevő tisztán rálát egymásra, illetve bizonyos hatótávolságon belül van ahhoz, hogy az adatátvitel nagy sávszélesség mellett működhessen.

Ahol a Li-Fi igazán kiemelkedő lehet

A háztartásokban, iskolákban, vagy éppen irodai munkavégzés során. De a technológia kiválóan hasznosítható lesz az AR-technológiák (kiterjesztett valóságra épülő eszközök, mint például az Apple nemrég bemutatott VisionPro terméke), a VR-technológiák (virtuális valóságra épülő eszközök, mint például az egyes VR-szemüvegek) vagy éppen a professzionális, nagy internetsebességet igénylő online játékok esetében is – a szerk.

A cikk szerint ráadásul

a Li-Fi előnyei közé tartozik majd, hogy gyorsabb és megbízhatóbb vezeték nélküli kapcsolatot kínál, mint rádiófrekvenciás társai, ráadásul a Wi-Fi és az 5G technológiákhoz képest biztonságosabbnak is nevezhető”.

Hiszen amíg „a rádiófrekvenciás jelek akár falakon és különböző egyéb felületeken is képesek áthaladni, nyilván némi veszteség mellett, addig a Li-Fi által alkalmazott »fénycsomagok« már csak jellemzően beltérben, szabad rálátással rendelkező eszközök esetében használhatóak, így a kommunikáció nem is kerülhet ki a falon kívülre, sokkal kisebb az esélye egy-egy támadásnak” – írják.

A Li-Fi beltéri előnyeiről szól az alábbi animációs videó is:

 

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Képkocka/YouTube-videó

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2023. július 14. 13:29
Mindenki örül neki aztán a Bill Gates a szar windózával ezt is agyonvágja.
Akitlosz
2023. július 14. 13:11
A háztartásokban falak vannak. Bútorok. Mozgó emberek, kutyák, macskák. Magyarul az a technológia nem igazán használható jobban, mint a TV távkapcsolója. Olyan háztartás nincsen, mint a képen, ahol egy hatalmas ámde szinte üres szobában négyen ülnek egy szerver körül. Ráadásul ha csupán egyetlen szobában akarnak hálózatot akkor oda simán jó a vezeték is. Megvan a gyorsaság is hátrányok és kockázatok nélkül. Így nem jósolok nagy jövendőt eme technológiának.
szemlelo-2
2023. július 14. 10:44
Akkor a lakásban nem csukhatjuk be az ajtókat...
Zolotarjov
2023. július 14. 08:08
Ha leszáll az éj..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!