Én is tüntettem a művészettörténet oktatás beszántása ellen

2024. január 07. 17:57

Minden lehetőséget ki kell használni, hogy tiltakozzunk ez ellen a megmagyarázhatatlan és értelmezhetetlen döntés ellen.

2024. január 07. 17:57
Ungár Péter
Ungár Péter
Facebook

„Ma ott voltam a Szépművészeti Múzeum előtti tüntetésen a művészettörténet oktatás beszántása ellen. Bár biztosan majd a kormánymédia leírja, hogy milyen kevesen voltunk, mégis azt gondolom, hogy minden lehetőséget ki használni, hogy tiltakozzunk ez ellen a megmagyarázhatatlan és értelmezhetetlen döntés ellen. 

Egy művészettörténet tanárral is beszéltem a tiltakozáson, aki elmondta, hogy rosszabb a helyzet, mint amit én gondoltam, a középfokú vizuális kultúra tantárgy érettségi követelményeiből is ki lett véve a művészettörténeti elemek jelentős része: 

így az az érv, hogy megmarad az érettségik között a művészettörténet nem felel meg a valóságnak, hiába írja ezt a kormánymédia. 

A Szépművészeti Múzeumban éppen Renoir időszaki kiállítás volt, az egyik transzparensen pedig ez az idézet szerepelt Reniortól:
»A művészet tehetetlen, ha az, akinek alkot, vak.«

Minden el fogunk követni, amint hatásunk lesz a közoktatási rendszerre, hogy a művészettörténet tantárgy visszakerüljön a tantervbe.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Facebook/Ungár Péter

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ez D-dúr és e-moll
2024. január 08. 13:28 Szerkesztve
"bagoly-29 ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. január 08. 13:10 Azért, mert folyást a tanulók túlterheltségéről pofáztok s a lexikális tudást szapuljátok, de a kedvenceitekhez bezzeg nem lehet nyúlni!" Írjam le tizedszer, attól okosabb leszel? Csak aki művészettörténetből érettségizik, az tanul fakultatív jelleggel emelt óraszámban művészettörténetet, ahogy aki biológiából vagy földrajzból vagy fizikából vagy bármiből, az pedig abból. Bármelyik választható tárgyból érettségizik valaki, a terhelés ugyanakkora. Akkor miért is a művészettörténet volt a rendőrminiszter útjában?
Ez D-dúr és e-moll
2024. január 08. 12:31
"bagoly-29 2024. január 08. 12:00 • Szerkesztve ...Az érettséginek általános műveltséggel kellene felvérteznie a végzős középiskolásokat (mint egykor), amiben mind a humán, mind a reál tantárgyaknak szerepelnie kellene..." És ezért kell megszüntetni a művészettörténeti érettségit és az emelt szintű oktatás lehetőségét?
bagoly-29
2024. január 08. 12:00 Szerkesztve
Az már eleve hibás, hogy humán meg reál szakon lehessen érettségizni, mivel ennek csak pontszerzési jelentősége van a felsőoktatásba jutáshoz! Az érettséginek általános műveltséggel kellene felvérteznie a végzős középiskolásokat (mint egykor), amiben mind a humán, mind a reál tantárgyaknak szerepelnie kellene. De akkor a hülye bolognai rendszert is el kellene hagyni. Kiknek a célja a fiatalok félműveltsége? Vagy műveletlensége..... Ja, a haladároké! S milyen érdekes, a progressziv banda túlnyomóan büfé/ruhatáros szakos szakbarbár!
Chekke-Faint
2024. január 08. 11:43
A kétszintű érettségi ellen tüntettél volna, csak szólók felére esett vissza a tudás értéke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!