Konzultáció és bázisdemokrácia

2023. december 19. 08:49

Lehet gúnyolódni a nemzeti konzultáción, s annak kérdésein, ám akkor ezzel együtt tessék abbahagyni a demokráciarettegést!

2023. december 19. 08:49
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Magyar Hírlap

„Lehet gúnyolódni a nemzeti konzultáción, s annak kérdésein, ám akkor ezzel együtt tessék abbahagyni a demokráciarettegést! Ne felejtsük el: a kormány nem a brüsszelitákat és a soha meg nem választott NGO-kat kérdezi, hanem a szavazópolgárokat!

A Fidesz–KDNP kormány által megfogalmazott aktuális nemzeti konzultáció minden magyar embert érint, a kérdésekre irányuló ellenzéki gúny inkább az irigységet leplezi, hisz a baloldal másfél évtizede nem képes ilyen mértékű párbeszédre. Pedig próbálták másolni, nincs ellenzéki párt, amely ne kísérletezett volna valami hasonlóval. Ám sikertelenül. Mert nem találkozott az állampolgár érintettsége és érdeklődése a baloldal által véletlenszerűen kiötlött politikai célokkal.

Az úgynevezett »bázisdemokrata-elmélet« szerint (amelynek gyökere eredetileg a baloldalon van) a polgárok részvételének növelése egy ideálisabb demokrácia felé vezető út. Éppen ezért képmutató, amikor a »köztársaságpártiak« a »demokráciaaggódók« az Orbán-kormány konzultációit rendre keresztre feszítik.

A legújabb konzultáció összesen tizenegy kérdést tartalmaz. A felvetések között szerepel többek között a rezsitámogatás, a kamatstop, az extraprofitadó, az ukrajnai és az izraeli háború, Ukrajna csatlakozása az EU-hoz, a magyar politika külföldi befolyásoltsága és a gyermekvédelmi törvény is. Lényeges politikai álláspontok, ahol a kormánynak fontos az egyetértési pont. Ha megvan, akkor jó az irány, ha pedig nincs, az is üzenetértékű. Akkor változtatni kell.

Tényleg, Ön kitöltötte már?”


***

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2023. december 20. 07:40
Sajnos ervinke, mivel közpénzen fizetett orbitcsicska vagy, a szavaid picsafüstöt sem érnek.
manitowoc
2023. december 19. 22:42 Szerkesztve
Horst_Tappert 2023. december 19. 14:36 beírására így válaszolok: 1.) A többes ("lezárjátok", "csináljatok") használata részedről ostobaság. Én csak a saját nevemben írok, és ami engem illet, én nem zártam le a körutat (véleményt sem adtam arról), biciklisávot sem csináltam. Bizonyítani nem tudod, hogy én ilyeneket tettem volna. Primitív ráolvasással próbálkoztál, de csúnyán eltaknyoltál vele. 2.) Az én édesanyám évekkel ezelőtt elhunyt, azóta gyászoljuk. Remélem, a te anyád még él, és én ismeretlenül is csak jót kívánok neki. Még akkor is, ha a gyereke (te) BUNKÓ és KEGYELETSÉRTŐ az én elhunyt édesanyámmal szemben. (:-(((((((((((((((((
FeketeFehér
2023. december 19. 21:26
"hisz a baloldal másfél évtizede nem képes ilyen mértékű párbeszédre" Honnan a frászból lenne 10 milliárd forintja az ellenzéknek egy ilyen kampányra? Bár ha mondjuk az ellenzéknek lenne 10 milliárd forintja, nagyon remélném, hogy nem ilyen "konzultációs" baromságra költené.
Akitlosz
2023. december 19. 19:05
Nem nézem ki belőle, hogy csak ennyi esze lenne, úgyhogy csak egy fizetett propagandista.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!