Megszületett a döntés a Budaházy-per utolsó vádlottjairól

2023. november 02. 18:03

Az érintettek még 2022-ben beadták kérvényeiket az Igazságügyi Minisztériumba, Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmében bízva.

2023. november 02. 18:03

A Kúrián folytatódott a Hunnia-per utolsó három vádlottjának mintegy 15 éve tartó bírósági kálváriája – írta meg csütörtöki cikkében a Magyar Jelen.

Emlékezetes: Budaházy György és 12 vádlott-társát az államfő korábban kegyelemben részesítette: 7 vádlott esetében még az eljárás alatt, 6 vádlott (köztük a korábban elsőfokon 17 évre ítélt Budaházy György) esetében a jogerős ítélet után végrehajtási kegyelmet. A márciusban kihirdetett másodfokú ítéletben az ügy kevésbé jelentős szereplőinek körébe tartozó négy vádlott (Szücsi Frigyes, Tián Csaba, Piller Gergely és Piller László) esetében azért nem emelkedett jogerőre az ítélet, mert a bíróság őket – Csintalan Sándor 2007 decemberi megveretése kapcsán – kifosztás bűntettében is bűnösnek találta. Ez ellen azonban mind a vádhatóság, mind a terheltek előtt megnyílt a fellebbezés lehetősége, amivel három vádlott élt is, így esetükben nem fejeződött be az eljárás. Negyedik társuk ugyanakkor elfogadta a felfüggesztett börtönbüntetést tartalmazó verdiktet.

Döntött a Kúria

A Kúria csütörtöki döntésének értelmében a Fővárosi Ítélőtábla mint másodfokú bíróság a korábbi ítéletet Dr. Szücsi Frigyes, Piller Gergely és Tián Csaba Zoltán tekintetében is megváltoztatja,

mindhárom vádlottal szemben a szabadságvesztés végrehajtási fokozatát börtönben határozza meg”

– hangzott el az ítélethirdetésen.

A Magyar Jelen hasábjain megjelent videót az ítélethirdetésről itt nézheti vissza:

A Budaházy-per utolsó vádlottjai is az elnöki kegyelemben bíznak

Mint arról korábban a Mandiner beszámolt: az érintettek a többiekhez hasonlóan még 2022-ben beadták kegyelmi kérvényeiket az Igazságügyi Minisztériumba, ügyükért folyamatosan kiáll a Budaházy Bizottság az Igazságtételért civil kezdeményezés számos közismert tagja, legutóbb nyílt levélben fordultak a többi vádlottat korábban kegyelemben részesítő Novák Katalin köztársasági elnökhöz.

Ezt is ajánljuk a témában

Ebben egyebek mellett hangsúlyozzák, hogy a vádakat következetesen tagadó, számtalanszor előzetes letartóztatásba és házi őrizetbe helyezett vádlottak akkor is kitöltötték már a büntetésüket, ha a szerintük „bizonyíték-hiányos, ellentmondásos és koncepciós elemekkel tarkított” perben a terhükre rótt cselekményeket valóban mind elkövették volna.

A levelet többek között olyan személyek írták alá, mint Boros Imre közgazdász, Csókay András idegsebész professzor, D. Nagy Lajos, a Bikini együttes, és Nagy Feró, a Beatrice frontembere, Schiffer András, az LMP volt elnöke, Pitti Katalin operaénekes és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója.

Külön érdekessége az ügynek, hogy maga a sértett, azaz Csintalan Sándor szerint is kegyelmet kellene adni az érintetteknek. Csintalan már megbocsájtott és meg van arról győződve, hogy nem a vádlottak támadtak rá. Szerinte „botrányos és senkinek sem jó”, hogy 15 éve zajlik az eljárás.

Az ügy korábbi fejleményeiről itt írtunk részletesebben.

 

Nyitóképünk illusztráció! Fotó: RUNSTUDIO/Gettyimages

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ghelmddfd
2023. november 03. 14:09
Megszületett a döntés a Budaházy-per utolsó vádlottjairól ---------------- Dönt? Nem, az ö magyarlosza, dent így, de fát szoktunk denteni. Per? Bulslhit hang, libernyák, dúrgerni, vádlott, ezt is dúrgerni. Szület? Magyarul bírtavál, de az antoraku nem bírtavál. Ezek hülyék! Na egal,az egész habubsd, fecni, alkoholizálmány, butaká illegitim halandzsa, hisz a magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem indogermán és germán nyelv.
connorj
2023. november 03. 04:55
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 Trianon ellen nem szoktak tüntetni. Se Bécsben, se Brüsszelben sem Tel-Avivban
kérdés
2023. november 02. 23:10
Mindenféleképpen aránytalan. És ezt nagyon jól tudják az ítélethozók.
Lajoss
2023. november 02. 21:08
Tömlöcbe a geci terroristákkal! 🤮
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!