A Budaházy-per utolsó vádlottjai is az elnöki kegyelemben bíznak

2023. november 01. 15:22

A négy terheltet Csintalan Sándor 2007-es megveretése miatt is elítélték, de ő sem hiszi, hogy az érintettek lettek volna az elkövetők.

2023. november 01. 15:22
Baranya Róbert
Baranya Róbert

November 2-án kezdődik a Kúrián a Hunnia-per három megmaradt vádlottjának harmadfokú pere, amelyen ítélet is várható. Ők azok, akikkel szemben nem született még jogerős ítélet, így ennek hiányában Novák Katalin köztársasági elnök nem döntött kegyelmi kérvényeikről. Emlékezetes, hogy Budaházy György és 12 vádlott-társát az államfő korábban kegyelemben részesítette: 7 vádlott esetében még az eljárás alatt, 6 vádlott (köztük a korábban elsőfokon 17 évre ítélt Budaházy György) esetében a jogerős ítélet után végrehajtási kegyelmet.

A márciusban kihirdetett másodfokú ítéletben az ügy kevésbé jelentős szereplőinek körébe tartozó négy vádlott (Szücsi Frigyes, Tián Csaba, Piller Gergely és Piller László) esetében 

azért nem emelkedett jogerőre az ítélet, mert a bíróság őket – Csintalan Sándor 2007 decemberi megveretése kapcsán – kifosztás bűntettében is bűnösnek találta.

Ez ellen azonban mind a vádhatóság, mind a terheltek előtt megnyílt a fellebbezés lehetősége, amivel három vádlott élt is, így esetükben nem fejeződött be az eljárás. Negyedik társuk ugyanakkor elfogadta a felfüggesztett börtönbüntetést tartalmazó verdiktet.

A harmadfok így csak az egyik vádpont kapcsán dönt egy részkérdésben, minden másban a másodfokú ítélet fog jogerőre emelkedni,

Gaudi-Nagy Tamás, a per vádlottjainak jogi segítséget nyújtó Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője a Mandinernek azt mondta: „a szakmai papírforma és az ügyre vonatkozó ismereteik alapján -  leginkább a vád kényszervallatással szóra bírt koronatanújának ellentmondásos vallomásai alapján, az ártatlanságuk mellett szóló bizonyítékok ellenére - a vádlottakra másodfokon, a terrorcselekmény miatt kiszabott büntetések mértékén már reálisan nincs esély a változtatásra.”

Ebben az esetben az előzetes letartóztatásban letöltött időt is figyelembe véve a kétgyermekes Szücsi Frigyesnek nagyjából 3 év 3 hónapra, a négy-gyermekes Tián Csabának körülbelül 3 évre, Piller Gergelynek pedig fél évre kellene visszamennie rácsok mögé, ráadásul fegyházba. Az ügyvéd hozzátette: 

közvetlenül a harmadfokú döntést követően azonnal bilincsbe verve vinnék el őket, ahonnét feltételes szabadságra se lennének bocsáthatók. 

A jogvédő úgy fogalmazott: „Novák Katalin köztársasági elnök eddigi bátor, igazságos és irgalmas kegyelmi döntései sajnos erre a három vádlottra nem terjedtek ki, de a kegyelmi megoldás indokai esetükben ugyanúgy fennállnak”. Sőt – a büntetőeljárás idején doktori fokozatot szerzett – dr. Szücsi Frigyes muzeológus-régész személyében a kora középkorral, különösen avar korral kapcsolatosan különleges szaktudással bíró szakemberről van szó, aki jelenleg is kiemelkedő tudományos tevékenységet folytat, számos publikációval, nemzetközi és hazai konferencián való részvétellel. 

Ezért is lenne fontos, hogy ezek a vádlottak is kegyelemben részesüljenek, és 

ezt a 15 éve tartó gyurcsányi koncepciós bosszúeljárást végképp le lehessen zárni 

– hangsúlyozta Gaudi, kitérve arra, hogy az ítélőtábla esetükben is kimondta: mindannyian hasznos tagjai a társadalomnak és semmilyen veszélyt nem jelentenek a társadalomra

Az érintettek a többiekhez hasonlóan még tavaly beadták kegyelmi kérvényeiket az Igazságügyi Minisztériumba, ügyükért folyamatosan kiáll a Budaházy Bizottság az Igazságtételért civil kezdeményezés számos közismert tagja, legutóbb nyílt levélben fordultak a többi vádlottat korábban kegyelemben részesítő Novák Katalin köztársasági elnökhöz.

Ebben egyebek mellett hangsúlyozzák, hogy a vádakat következetesen tagadó, számtalanszor előzetes letartóztatásba és házi őrizetbe helyezett, 

másfél évtizede szakadatlanul meghurcolt vádlottak akkor is kitöltötték már a büntetésüket, ha a bizonyíték-hiányos, ellentmondásos és koncepciós elemekkel tarkított perben a terhükre rótt cselekményeket valóban mind elkövették volna.

A levelet többek között olyan személyek írták alá, mint Boros Imre közgazdász, Csókay András idegsebész professzor, D. Nagy Lajos, a Bikini együttes, és Nagy Feró, a Beatrice frontembere, Schiffer András, az LMP volt elnöke, Pitti Katalin operaénekes és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója.

Külön érdekessége az ügynek, hogy maga a sértett, 

azaz Csintalan Sándor szerint is kegyelmet kellene adni az érintetteknek.

Csintalan már megbocsájtott és meg van arról győződve, hogy nem a vádlottak támadtak rá. Szerinte "botrányos és senkinek sem jó", hogy 15 éve zajlik az eljárás.

Nyitókép: Budaházy György és vádlott-társai a megismételt elsőfokú eljáráson, a Fővárosi Törvényszéken (Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt)

 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. november 01. 20:34
Szégyen, hogy értékes embereket hamisan vádolnak tényleges terroristák helyett
Beszélgető
2023. november 01. 17:53
Az azért láttuk, hogy a csintalan megverődött. Németesen polkorrekt módon leírva: Az emberiség néhány tagja kézrátételt alkalmazott egy politikuson.
Csomorkany
2023. november 01. 17:38
Azért tényleg elképesztő...
Genusnextgen
2023. november 01. 17:07
A nácikat és embercsempészeket default szabadon engedi a kipcsak-cigány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!