Tíz éve volt a brutális március 15-i havazás, mutatjuk, idén mi vár ránk a nemzeti ünnepen

2023. március 15. 06:00

Orbán Viktor miniszterelnök Kiskőrösön, Petőfi szülőházánál mond beszédet március 15-én, míg ellenzéki oldalról egyedül a DK-nak lesz nagygyűlése. Az időjárás egyelőre nem tűnik kegyesnek: az előrejelzések borongós, csapadékos, szeles napot ígérnek, sőt még havazás sem kizárt.

2023. március 15. 06:00
null

Tíz évvel ezelőtt, 2013. március 15-én minden ünnepi programot elsodort az országot már az előző nap elért óriási havazás, amely sok autópálya-szakaszon teljesen ellehetetlenítette a közlekedést, rengetegen ragadtak a sztrádán az autójukban. Bár hasonló kaliberű hóesés most nem várható, könnyen lehet, hogy az idei ünnep sem telik el havazás nélkül. Lapunk összeszedte, milyen fontosabb politikai és kulturális események lesznek a nemzeti ünnepen, és mindehhez milyen időjárás várható.

Mit ünneplünk március 15-én?

Március 15-e a magyarság számára, határon innen és túl az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe. Ez az ünnep felhívja a figyelmünket évről-évre, hogy nekünk megcsonkított kis országként, itt Európa szívében milyen fontos szuverenitásunk védelme. Az ünnepről bővebben itt írtunk.

Mire készül Orbán Viktor március 15-én?

A Mandiner is megírta, hogy Orbán Viktor idén nem Budapesten, hanem Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál mond ünnepi beszédet március 15-én, délután három órakor. A miniszterelnöki látogatás egyébként már egy helyi pizzériát is megihletett. A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen 2023-ban több esemény és programsorozat is tiszteleg a 200 éve született költőóriás, Petőfi Sándor előtt. 

Ezek lesznek a március 15-i programok a fővárosban

A Kossuth- és a Széchenyi-díjakat már az ünnep előestéjén, március 14-én átadják. A nemzeti ünnep napján az ünnepélyes zászlófelvonást reggel kilenc órakor tartják a Kossuth Lajos téren, majd ünnepi huszármenet indul a Magyar Nemzeti Múzeumhoz. A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, ahol a főszónok Csák János kulturális és innovációs miniszter lesz. A múzeum ezt követően egész napos családi programokat rendez, estére pedig ünnepi fényfestést kap az épület homlokzata.

A Nyitott Parlament program keretében az érdeklődők 10 és 18 óra között megtekinthetik az Országház díszlépcsőházát, kupolacsarnokát és a Szent Koronát.

A Budavári Palotanegyedben szintén előadások, kiállítások, történelmi séták és ingyenes családi programok várják az érdeklődőket: lesz többek közt fegyverbemutató, koncert és zenés irodalmi előadás is.

Március 15-i programok és a politikai pártok: a baloldal nem viszi túlzásba

A baloldali ellenzék részéről a megemlékezések sorát az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és Hiller István nyitja, bár rendezvényük nem ígérkezik nagyszabásúnak.

A párt társelnöke és választmányi elnöke koszorúzással és egy online sajtótájékoztatóval készül,

amelyet a fővárosi Petőfi-szobortól közvetítenek majd a párt Facebook-oldalán. Nagygyűlést egyedül a DK tart: Gyurcsány Ferenc pártelnök és felesége, Dobrev Klára Budapesten, az Egyetem téren szólal fel délután három órától.

A fővárosban rendeznek egy Szabadságmenet elnevezésű demonstrációt is, ezt a magát civilnek, függetlennek, antirasszistának és antifasisztának nevező politikai közösség, a Civil Bázis szervezi. A Hősök teréről érkező menet résztvevőit Karácsony Gergely főpolgármester köszönti az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében, majd a meghívó szerint „átadja a színpadot a civileknek”.

A Mi Hazánk délután a Pilvax közben „béketüntetéssel egybekötött megemlékezést tart”, ahol a NATO-bővítés vétóját is követelik majd.

A Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester fémjelezte Mindenki Magyarországa Mozgalom ünnepi helyszínnek a Lurdy Házat választotta. A tavaly leszerepelt miniszterelnök-jelölt a meghívóban azt ígéri: „közéleti személyiségek, politikusok tartanak beszédeket hazánk és nemzetünk égető sorskérdéseiről, és ezen a helyen vázolom fel jövőre vonatkozó elképzeléseinket”. A március 14-i esti rendezvényre való belépés előzetes regisztrációhoz kötött.

Milyen idő lesz március 15-én?

Egyelőre úgy tűnik, az időjárás nem lesz kegyes a március 15-i ünneplőkhöz. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán erősen felhős, borult idő várható, de késő délutántól nyugat felől a Dunántúlon szakadozik, csökken a felhőzet, a Dunától keletre azonban borult marad az ég. Éjjel többfelé számíthatunk esőre, záporra, nappal az összefüggő csapadékzóna kelet felé araszol.

Az esőt helyenként, elsősorban az Északi-középhegységben és a keleti határ mentén havas eső, havazás válthatja.

Az északnyugati, északi szél sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Napközben 4–12 fok várható.

Nyitókép: MTI/Kátadi Edit

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gáspár
2023. március 15. 20:10
10-éve minden állami és önkormányzati megemlékezést lemondtak. A Magyar Nemzeti Gárda Isaszegen ott volt!
Rocktoberi
2023. március 15. 11:32
Nem tudom hányan látták a most véget ért Díszünnepséget a Múzeumkertben. Lélekemelő volt. Bánhatja aki elmulasztotta.
MyOp
2023. március 15. 11:01
A kép pedig az úgynevezett bodvaji vashámor egyetlen épen maradt kéménye, a székelyföldi Erdővidék egy rejtett zugában, a Dél-Hargita lábainal, ahol Gábor Áron öntötte az első ágyukat a környező települések harangjaiból. Tisztelet a Hősöknek!
-Zsolt-
2023. március 15. 10:31
Legközelebb Barguzinba megy? Csak a budapestiektől fél? 🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!