A legmodernebb harci helikopterekből vásárolhat a Honvédség: jöhet az AW249-es!

2023. február 20. 19:43

Az AW249 megfelel a legújabb generációs harci helikopterekkel szemben támasztott összes követelménynek.

2023. február 20. 19:43
null

A Világgazdaság információi szerint magasszintű magyar-olasz katonai tárgyalás volt nemrég a Segredifesa parancsnokságán, ami az olasz honvédelem legmagasabb szintű műszaki-igazgatási szerve, amely a katonai eszközök területéért felel. A portál szerint az olasz delegációkat Luciano Portolano altábornagy, egyben honvédelmi főtitkár vezette, míg magyar oldalról Tömböl László tárgyalt, akit megbízott országos fegyverkezési igazgatóként mutattak be. Tömböl László nyugállományú vezérezredes, korábban a Miniszterelnöki Kormányiroda Védelmi Fejlesztési Titkárságának főtanácsadójaként jelent meg a nyilvánosságban.

Portolano a találkozón azt mondta, nagyon reméli, hogy tovább erősíthető az olasz-magyar baráti viszony. Róma készen áll arra, hogy 

minden szükséges támogatást megadjon a Magyar Honvédség megújításához.

A VG szerint konkrét olasz hadiipari termékeket és technológiákat jelöltek meg, mint amelyek kielégíthetik a vonatkozó magyar igényeket. Ezek közül hármat is megemlítettek,

  • az első támadóhelikopterek szegmense, kiváltképp az új AW249 NEES típus,
  • pilóta nélküli légirendszerek (UAS),
  • illetve pilóta nélküli légirendszerek elhárítása (C-UAS).

Az olasz C-UAS rendszerek egyébként például Katarban is vizsgáztak már, ott rögzített drónelhárító rendszereket telepítettek, illetve hordozható zavaró rendszereket is alkalmaztak. Az olasz védelmiipar zászlóshajója a Leonardo, a cég szerepel a globális top 10 védelmiipari társaság között. A Leonardo részben az olasz kormány tulajdonában van, mintegy 30 százalékos részével a legnagyobb részvényes.

A vállalat fejleszti és gyártja a híres AW249-es támadóhelikoptereket is, kuriózum lenne, ha ilyet rendelne Magyarország. Az új típus 2022 augusztusában hajtotta végre az első repülését. A gyártó honlapján az olvasható, hogy az AW249 megfelel minden, a legújabb generációs harci helikopterekkel szemben támasztott követelményeknek.

 

***

Nyitókép: Helicopters.leonardo.com

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kafabatka
2023. február 21. 13:12
Azt hittem,hogy lesz néhány értő hozzászólás. Egyáltalán,miben nyílvánul meg az a bizonyos követelménynek való megfelelés? Egyáltalán,egy lassú légi járműnek mekkora harcértéke van? Az ukrajnai harcok azt mutatják,hogy az élő erőnek van a legnagyobb szerepe,és az azt puhító tűzérségnek,azon belül is a precíziós lövedékeknek. Szóval,mi haszna van a helikoptereknek a mai modern időkben,amikor csak úgy vállról,mondhatni foghegyről lövik le őket?
Ben Jeremiah
2023. február 21. 08:05
Ó vazze... A II vh előtt-alatt is próbáltuk a német beszerzéseket, de a németek nem szállítottak (csak a románoknak...), amíg nagyfiúnak hitték magukat a licenc sem jöhetett szóba - és az olaszoktól vásároltunk fostalicska repülőgépeket. Az olasz ipar csúcsa kb. a pizza meg a fagyi.
Zolotarjov
2023. február 21. 07:17
Na ugye..
levig79
2023. február 21. 07:09
Lassan nyugdíjazzák a mi-24-eseinket, épp ideje gondoskodni az utánpótlásról. Hajrá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!