Igyekszünk, hogy ne tudjanak minket megosztani

2022. december 06. 18:08

Most megint kaptunk muníciót a kormánytól. Interjú.

2022. december 06. 18:08
null
Törley Katalin

„Ön szerint csak az oktatásról szól az elégedetlenség?
Azt gondolom, hogy itt sokkal súlyosabb válság van. Van egy megélhetési, egy szociális válság is. Azt is látom – bár egész pontos magyarázatot még nem tudok találni rá –, hogy az első, és a most november végi második kirúgást teljesen más logika alapján hajtották végre.  Az első valószínűleg megfélemlítési kísérlet volt, hogy a többiek hagyják abba a tiltakozást, de ez elbukott, mert épphogy fellángoltak miatta, ezért két hónapra le is álltak vele. A mostani kirúgások – úgy tűnik – már nem választhatóak el a jelenlegi mély válságtól. Most derült ki, az EU-s pénzeket valószínűleg be fogják fagyasztani, mostanra már mindenki szembesült a számlafizetési nehézségeivel is, intézmények zártak be, mert nem tudják kifizetni a fűtésszámlát, a benzinkutaknál is látszik, milyen a helyzet, az ársapkás termékekből nem lehet vásárolni, mert nincsenek, és így tovább. Az infláció továbbra sem csendesedik. Úgyhogy egy ilyen súlyos válságban az utóbbi elbocsátások mintha inkább a figyelemelterelést szolgálták volna. Pont emiatt a logikátlanság és abszurditás miatt vagyunk abban az abszurd helyzetben, hogy egyáltalán nem tudhatjuk, mi lesz a következő lépés, az miként csapódik le. Azt látjuk, hogy most sokan állnak bele a polgári engedetlenségbe. Hogy a hatalom részéről folytatódik-e a megtorlás, és kockáztatják-e, hogy ezzel egész iskolák dőljenek be, vagy megint valami más lesz, nem tudjuk.

A Belügyminisztériumhoz vonultak a tanártüntetés résztvevői

Több iskolában is tanítási szünet volt hétfőn, a fővárosi Kölcsey gimnáziumban - ahonnan első körben öt pedagógust bocsátottak el - hétfőn 11:00-ig volt tanítás, ezután a Telex híradása szerint 12:00-re a Belügyminisztérium elé mentek tiltakozni. A Tanárok a Tanárokért Facebook-oldala szerint csütörtök óta 93 iskola összesen 929 tanára kezdett munkabeszüntetésbe válaszul az elbocsátásokra.

A szülők, a pedagógusok és a diákok között egységfront van?
Igen. Az a demokratizálási, autonómiákat helyreállító, vagy decentralizációs folyamat, ami a követeléseinknek a lényege – majdnem minden pont mögött ez van –, mindannak ellentmond, ami ezt a rezsimet jellemzi. Egyszerűen saját magát kellene megtagadnia, ha abba az irányba mozdulna el akár pár millimétert is, amit mi javaslunk. Én azt látom – és inkább ezen csodálkozom –, hogy ez a kormány, és ennek a rendszernek, hatalomnak a képviselői egyedül egy dolgot tudnának megengedni maguknak anélkül, hogy a saját rendszerüket meg kelljen kérdőjelezni, ez pedig a bérkérdés rendezése. Meg bizonyos infrastrukturális, de szintén a pénzről szóló lépést. A többi szerintem annyira összeegyeztethetetlen az ő hatalmi koncepciójukkal és a kiépített rendszerükkel, hogy nem látom esélyét annak, hogy arról elkezdjenek tárgyalni. Esély a pénzügyi követelések teljesítésére lehet. Az is logikátlan – de már régóta nem tudok logikát találni a kormányzati tettekben –, hogy egy komolyabb bérrendezéssel hiába nem oldaná meg a sokkal súlyosabb tartalmi és strukturális problémákat, de biztos egy időre elvenné az élét a tiltakozásoknak. Ezzel tudná megosztani azokat, akik most együtt mennek. Ezért furcsa, hogy kizárólag hallgatással és retorzióval, és a megszokott propaganda felhasználásával válaszolnak. 

Önök meddig fognak tudni kitartani?
Ezt nem tudom. Ez az egyik legnagyobb kérdés, nekem és mindenkinek, aki ma részt vesz a szervezésekben: meddig, és hogyan tartható fenn ez a tiltakozási hullám. Most megint kaptunk muníciót a kormánytól, hisz' újra feltüzelte a résztvevőket az újabb elbocsátás, de nagyon sokat kell azon gondolkodnunk, és nagyon jó ötletekkel kell előállnunk ahhoz, hogy a – nagyon természetes – kifáradás ne járjon olyan következménnyel, hogy leállnak a tiltakozások. Ez az egyik legégetőbb kérdés, amin a diák-, a szülői szervezők is és azok is, akik a pedagógusok részéről szervezkednek gondolkodnak és tipródnak. Mi azon vagyunk, hogy ne tudjanak minket megosztani.”

***

A parlamentben tüntetett a Tanítanék Mozgalom

Hétfőn is folytatják a demonstrációt a pedagógusok: mint arról beszámoltunk, több iskolában is tanítási szünet volt hétfőn, a fővárosi Kölcsey gimnáziumban - ahonnan első körben öt pedagógust bocsátottak el - hétfőn 11:00-ig volt tanítás, ezután a Telex híradása szerint 12:00-re a Belügyminisztérium elé mentek tiltakozni.

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2022. december 08. 15:12
EGYSÉGBEN! „Elvágjuk a gyerekeid torkát, anyádat is kibelezzük” – brutálisan megfenyegették a tankerületi vezetőt" NAHÁT nahát és hm....?
Kukubrenkó
2022. december 08. 12:50
Nézz rá!!! Van még kérdés? Az üknagypapa forog a sírjában. Vajon a most első éves, vidékről felköltözött diákokat hogy vették rá erre a gyalázatra???
gyaloggos
2022. december 07. 13:26
TIPIKUS SZDSZ-es figura ez a Törley! ANACHIA, KÁOSZ, BALHÉ!
Brandon the great Negro
2022. december 07. 10:24
"egységfront van? Igen." Van a lófaxot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!