Így lett a legalacsonyabb a magyar lakossági energiaár az EU-ban

2022. július 14. 13:15

Az Eurostat adatai kimutatják, hogyan alakult az egyes EU-tagállamok energiaára az elmúlt években: a rezsicsökkentés miatt hazánkban volt a legolcsóbb az áram és a gáz az EU-ban – és esélyes, hogy a rezsicsökkentés korlátozása után is így marad.

2022. július 14. 13:15
null

A tegnapi napig fenntartott általános magyarországi rezsicsökkentés nyomán, az elmúlt években a hazai lakossági fogyasztók által fizetendő díjak egyre inkább leváltak a többi uniós országban fizetett díjak szintjétől.

Az Eurostat adatsorai kimutatják, miként alakult az egyes uniós tagállamok energiaára az előző években, 2017 első félévétől 2021 végéig, euróban számolva, félévenkénti bontásban. Külön megjegyzendő, hogy az Eurostat a gázárat nem köbméterenként, hanem az áramhoz hasonlóan kilowattóránként számolja.

Az adatokat böngészve látható:

mindvégig Magyarországon volt a legolcsóbb a gáz és az áram ára az EU tagállamai között.

A kormány szerdai sajtótájékoztatóján ugyanakkor Gulyás Gergely azt jelentette be: a csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti ezután.

Ma a háztartások átlagos havi fogyasztása Magyarországon villamosenergia esetén 210 kilowattóra/hó, földgáz esetén 144 köbméter/hó.

Az így emelkedő, de az átlagfogyasztás szintjéig még mindig korlátozott lakossági rezsiköltségek ugyanakkor valószínűsíthetően még így is a legalacsonyabbak között lesznek a mai európai árkörnyezetben.

 

Az EU-tagállamok gázárainak alakulása (forrás: Eurostat)

Gázár

Az Eurostat adatsorai alapján a gázfogyasztás terén, 2017 első félévében Magyarországon, euróban számolva 2,77 eurócent volt a kilowattóránkénti díj. Ugyanekkor az EU átlaga 4,3 eurócent volt.

Hazánkban az euróban számolt gázdíj a legtöbb félévben csak csökkent az elmúlt években – 2021 második félévére 2,4 eurócentre zsugorodott. 

A tavalyi második félében az EU átlaga már 5,46 eurócentet – a magyar ár több mind dupláját – tette ki.

2021 második félévében Dániában 6,77 eurócent, Olaszországban 7,37 eurócent, Spanyolországban 8,49 eurócent, Görögországban 9,51 eurócent volt. 

 

Az EU-tagállamok áramdíjainak alakulása (forrás: Eurostat)

Áramár

Az áram tekintetében Magyarországon 2017 első félévében 8,86 eurócent volt a kilowattóránkénti díj. Az EU átlaga ebben az időszakban 12,71 eurócent volt.

2021 második félévére a magyar díjazás 7,89 eurócentre csökkent. 

Ebben az idősávban az EU átlaga 15,15 eurócentre – a magyar ár közel duplájára – emelkedett.

Spanyolországban ugyanekkor már 18,78 eurócent, Belgiumban 20,15 eurócent, Írországban 24,20 eurócent volt az áram kilowattóránkénti díja.

 

Fotó: MTI

Összesen 263 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2022. július 15. 13:40
Nem értem azokat a számokat, amiket irkálnak földgáz rezsi csökkentett és nem csökkentett ára között. Nekem 206 köbméter az általánydíjasom és ehhez ez tartozik számla szerint. Valaki magyarázza már el, hogy jönnek ki azok a százezres havi számlák. A rezsidíj csökkentése nélkül Önt ebben az elszámolt időszakban a következő fizetési kötelezettség terhelte volna: 32 419 Ft A rezsidíj csökkentésének eredményeképpen az Ön megtakarítása - ebben az elszámolt időszakban: 8 181 Ft - 2013. január 1-je óta összesen: 745 738 Ft (Ezen összegek az Ön számlájából előzetesen levonásra kerültek.
Magyarvagyoknemturista
2022. július 15. 00:08
Tavaly összel a piaci ár ötödéért kaptuk az orosz gázt. Na de vajon most mennyiért kapjuk az valóban jó kérdés, rubelben kell fizetni ami erősödik, a forint gyengül.
Namond
2022. július 14. 23:19
Új csúcsot állítottak fel a magyarországi naperőművek A rekord idején a magyarországi villamosenergia-felhasználás közel 37 százalékát a nagy naperőművek fedezték, a hazai erőművi termelés több mint 75 százalékban karbonmentesen termelő forrásból származott. Az adat ráadásul nem tartalmazza a háztartási méretű kis (HMKE) naperőművek adott időszakban összességében biztosan több száz MW-ra rúgó termelését, amelyre vonatkozóan pontos adat nem áll rendelkezésre. Minden jog fenntartva. Délelőtt fél tíztől délután kettő óráig Magyarország nettó áramexportőri pozícióba került, melynek csúcsán körülbelül 400 MW (a termelés mintegy 7 százaléka) volt az exportunk. A naperőmű-kapacitás növekedésével Magyarország az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban kerül időszakosan nettó villamosenergia-exportőri helyzetbe. A mostani helyzet újdonságát az adja, hogy szemben a korábbiakkal, ezúttal nem hétvégén, hanem munkanapon állt elő ez a helyzet. Hogy is van az energia vészhelyzet? A naperőművektől mennyiért veszi át a szolgáltató az áramot, kb 12 Ft/KWh-ért, mint Pakstól? Netán a naperőművektől drágábban és euróért veszik át NER közeli kereskedők az áramot?
Namond
2022. július 14. 23:16
No lám, csak nem hallatszott fel a a kutyaugatás Orbán székéig? Csökkentették a forint hazai shortolói aktivitását? Aggódnak a bennfentes kereskedelem vizsgálata vagy az újságírók kíváncsisága miatt? https://www.portfolio.hu/deviz.. Érdekes, hogy a magas bétájú valuta, a forint a dollár erősödése ellenére is erősödött, Kohán cikkében leírt ökröknek szóló ökölszabály ellenére. Sőt az euró erősödése sem negatívan hatott rá. Érdekes, hogy megállt a kamatemelés szándéka. https://www.portfolio.hu/deviz.. Sőt hogy is kezelik a szakértők, hogy kiderült nem dollárba, jüanba menekülnek a befektetők. Nyolcszorosára nőtt a jüan iránti kereslet: veszélyben a dollár dominanciája https://makronom.mandiner.hu/c..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!