Die Zeit: Kertész Imre helyett olyan antiszemiták kerülnek a kánonba, mint Wass Albert

2021. szeptember 16. 08:14

A német lap szerint a történelem „helyes” értelmezése Magyarországon „ideológiai csatatér”.

2021. szeptember 16. 08:14
null

Magyarországon a jobboldali konzervatív kormány átírja a tanterveket, miközben törli a népszerűtlen témákat, ennek következtében Kertész Imre, Magyarország egyetlen irodalmi Nobel-díjasa nem szerepel többé a tantervben. Helyette olyan antiszemiták kerülnek a kánonba, mint Wass Albert és a nemzetiszocialista Nyirő József – ilyen felütéssel számolt be a Die Zeit a tavalyi magyar oktatási reformokról.

A reformokra elsősorban azért van szükség, mert a tanárok alulfizetettek, a tantervek elavultak és főként lexikális tudásra építenek. A kormány azonban a befolyása kiterjesztésére használja a reformokat: az iskolák autonómiáját drasztikusan korlátozzák, a tankönyvek szabad piacát megszüntetik, és a kormány osztja ki a tankönyveket. „Ez egy kultúrharc”, amelynek fő részét az identitásról szóló tantárgyak képezik: a történelem, az irodalom és a szexuális nevelés.

A történelem „helyes” értelmezése Magyarországon „ideológiai csatatér”, mert gyakran használják az aktuális politikai döntések indoklásaként – olvasható a cikkben. Orbán Viktor miniszterelnök beszédeiben többször is azt a képet rajzolja meg, hogy Magyarország egy elnyomott nemzet: először a törökök, majd a Habsburgok, a németek és végül az oroszok által megszállt ország – írja a lap.

Saját szerzőnk, Veszprémy László Bernát cikkét – amelyben szó esik többek között Wassról és Nyirőről is – itt olvashatja.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi, Jászai Csaba

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fila2020
2021. szeptember 16. 14:21
A Die Zeit újságírójának fogalma sincs a magyar történelemről, Wass Albert irodalmi munkásságáról, annak értékéről. Jobb lenne, ha a gender ideológia, meg a muszlim vallás német tantervbe illesztésének kérdéskörével foglalkozna, mert az Németországban aktuális téma.
Dicsértessék
2021. szeptember 16. 12:55
Vajon azt is megírta a die Zeit, hogy Wass a II. világháború után 6 évig élt Németországban? És hogy amerikai állampolgárként halt meg?
MrStokes
2021. szeptember 16. 12:22
Bájos az amikor az agymosott német náci borong el a Várnegyed felújításán , és Kertész örökségén. Die Zeit, DW, ZDF a német közszolgálat fake news gyárai. A kölni szexuális erőszakról persze kussoltak a nácik.
llnnhegyi
2021. szeptember 16. 12:17
Nem a német náci leszármazottak mondják meg, hogy mi a helyes történelem szemlélet! Döntő változás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!