A V4-ek egyeztetik álláspontjukat a csütörtöki európai csúcs előtt

2021. február 25. 15:08

Megkezdődött a visegrádi országok (V4) miniszterelnökeinek online egyeztetése, amely megelőzi a 27 uniós tagország állam- és kormányfőinek szintén videokonferencia formájában megszervezett kétnapos csúcstalálkozóját – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök délután.

2021. február 25. 15:08
null

Az Európai Unió állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács tagjai csütörtökön kezdődő kétnapos, videokonferencia keretében tervezett csúcstalálkozójukon a koronavírus okozta világjárvány alakulásáról és az egészségügyi veszélyekre való felkészültségről tartanak megbeszélést, továbbá megvitatják a biztonság és védelem kérdéseit, valamint a déli szomszédsággal fennálló kapcsolatokat.    

Havasi Bertalan emlékeztetett: miközben az uniós tagállamok körében egyre nagyobb az elégedetlenség és a felháborodás a nyugati vakcinaszállítmányok hiánya és sorozatos késlekedése miatt, a magyar kormány más utat választott; a lehető legtöbb vakcinát szerzi be a lehető legtöbb forrásból. Így 3,5 millióval több embert tud beoltani, mint egy hasonló méretű EU-tagország. Minden oltás jó, ami hatékony, biztonságos és megvédi az emberek életét – ismételte meg a magyar kormányzati álláspontot a sajtófőnök.

Az Európai Unió állam-, illetve kormányfői videokonferencia keretében megkezdték kétnapos csúcstalálkozójukat csütörtökön a koronavírus okozta világjárvány alakulásáról és az egészségügyi veszélyekre való felkészültségről, továbbá a biztonság és védelem kérdéseiről, valamint a déli szomszédsággal fennálló kapcsolatokról.

Az informális uniós csúcstalálkozón a tagországok vezetői áttekintik a járványügyi helyzetet, és tovább dolgoznak a szükséges válaszintézkedések összehangolásán. A napirenden minednekelőtt az oltóanyagok engedélyezésével, gyártásával és elosztásával, valamint az unión belüli szállítással és az egyéni utazási korlátozásokkal kapcsolatos kérdések szerepelnek. Véleménycserét folytatnak a világjárvány eddigi tanulságairól az EU egészségügyi veszélyekkel szembeni ellenállóképeségének erősítése érdekében. Áttekintik, miként lehet javítani az unió felkészülését az esetleges jövőbeli vészhelyzetekre, továbbá a korai előrejelző és megelőzési rendszereit. A tagállami vezetők a találkozó pénteki munkanapján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár részvételével vitát folytatnak az európai biztonság- és védelempolitikáról, valamint a NATO-val való partnerség továbbfejlesztéséről.

(MTI)

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2021. február 25. 15:40
Egységben az erő! Hajrá V4-ek.
Harangláb
2021. február 25. 15:13
Hajrá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!