Szlávik János: Platófázisban a járvány

2021. január 30. 16:56

Az infektológus elmondta, hogy a kínai vakcina olyan hagyományos módszerrel készült, mint az influenza vagy a veszettség elleni oltás.

2021. január 30. 16:56
null

Stabilizálódni látszik a járványhelyzet, az új koronavírus-fertőzöttek és az elhunytak száma lényegében nem változott az utóbbi napokban, tehát platófázisba ért a járvány – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.

A kínai vakcina is olyan technológiával készült, mint az influenza elleni oltás

Szlávik János szerint ebből még nem lehet következtetni a járvány további alakulására, ezért figyelni kell a számokat, és bízni abban, hogy nem emelkednek újra, ahogy sok más európai országban. Kérdésre elmondta azt is, hogy a Magyarországra érkező vakcinák nem egyformák: vannak hagyományos módszerrel készült oltóanyagok, de vannak második és harmadik generációs szerek is.

– fogalmazott az infektológus, hozzátéve, hogy természetesen a vakcinák hatékonysága is eltérő. Hangsúlyozta, az a fontos, hogy az emberek ne kerüljenek olyan állapotba, hogy kórházi kezelésre szoruljanak, és ne haljanak meg, „ezért én azt tudom mondani, hogy minden Magyarországra érkező vakcina hatékony abból a szempontból, hogy megvédi az emberek egészségét és életét”. Hozzátette, így van ez a kínai Sinofarm által gyártott vakcinával is, amely hagyományos módszerrel készült, mint az influenza vagy a veszettség elleni oltás.

A kínai vakcináról azt közölte, hogy az inaktivált, szaporodásra képtelen vírus alkalmas az immunitás kialakítására. „A hagyományos kínai vakcinák valamivel alacsonyabb hatékonyságúak, azonban abban nagyon hasonlítanak a többiekre, hogy megakadályozzák a súlyos fertőzés kialakulását és azt, hogy a betegek meghaljanak” – emelte ki Szlávik János. Megjegyezte, hogy egyelőre nem tudnak olyan koronavírus-mutációról, amelyre egyáltalán ne hatnának az engedélyezett vakcinák.

Nincs különbség a vakcinák között

A főorvos a legjobb vakcinának azt nevezte, amely már Magyarországon van és elérhető, az oltási rend pedig nem tesz különbséget közöttük.

Arra azonban figyelni kell, hogy a különböző oltóanyagoknak más-más mellékhatása lehet, van olyan például, amelyiket nem ajánlott daganatos betegeknek vagy bizonyos allergia esetén beadni – hívta fel a figyelmet. Szlávik János kitért arra is, hogy pénteken a Dél-pesti Centrumkórházban elsőként egy 44 éves, túlsúlyos, magas vérnyomásban szenvedő nő kapta meg a bamlanivimab gyógyszert. A betegnél semmilyen mellékhatást nem észleltek.

Hozzátette, a monoklonális antitest alapú bamlanivimab a betegség korai fázisában használható, megakadályozza, hogy a beteg súlyosabb állapotba kerüljön. Tehát a gyógyszer megelőző terápiára alkalmas és a betegség maximum tizedik napjáig hatékony –hívta fel a figyelmet.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2021. január 31. 08:12
Orbán Viktor a kínai vakcinában bízik, így azt kéri. A szavazói valószínűleg követik a példáját... ... így nekem már csak a Pfizer-ből jut... ... legalábbis remélem! (Egyébként ahelyett, hogy azt mondta volna: én azt adatom be, ami rendelkezésre áll, amikor sorra kerülök, mert mindegyik vakcina megbízható - ezzel a kijelentéssel tovább ásta a bizalmatlanság árkát! https://scontent.fbud4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/144500090_831613434062832_17211913520035652_o.jpg?_nc_cat=105&ccb=2&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=yjBiNHH9jfcAX_wAhng&_nc_ht=scontent.fbud4-1.fna&oh=0ebf57516d34fe175699ade330173c9f&oe=603CE0D7
1Szkeptikus
2021. január 30. 20:11
No csak: Oltásmentes reménysugár- Dr Pócs Alfréd, Jakab István. Még megtalálható a Youtube-on. Elejétől végéig érdekesnek találtam, pedig mindenkivel, még saját magammal szemben is SZKEPTIKUS vagyok.
káli
2021. január 30. 20:00
Ma mit súgtak a füledbe? Minden vakcina egyforma? DDDD Add vissza a diplomád, végighazudtad a járványt!
jánosbácsi
2021. január 30. 19:15
Ez a Szlávik mindenbe beleüti az orrát. Magyarországon a külügyminiszter dönti el, hogy mellik a jó vakcina .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!