Közlekedési múzeum lesz a kelenföldi pályaudvar épületéből

2019. október 08. 20:44

A 130 éves épületben a magyar vasút történetét bemutató kiállítást rendezhetnek be.

2019. október 08. 20:44

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely kedden Budapesten, a vasútállomás előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Újbuda Budapest legnagyobb lélekszámú kerülete, amely Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP) vezetése alatt sokat fejlődött. Vannak még viszont épületek, amelyek további fejlesztésre várnak, ezek közé tartozik a vasútállomás épülete is – tette hozzá. Közölte: a XI. kerületi önkormányzat kereste meg a Miniszterelnökséget azzal, hogyan lehetne jól hasznosítani az épületet.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Budapesten jelenleg nincs közlekedési múzeum; bár a nagy közlekedési múzeum tervei már elkészültek, de megvalósítása még jó néhány évig eltarthat. Ugyanakkor egy ilyen intézmény a legnépszerűbb múzeumok közé tartozik, korhatár nélkül bárkinek érdekes kikapcsolódást jelent. A tervek szerint a kelenföldi vasútállomás épületében létrehozandó múzeumban a magyar vasút történetét is megtekinthetik az érdeklődők. A mintegy 130 éves épület a legméltóbb otthona lesz a jövőben egy kis közlekedési múzeumnak – fűzte hozzá a miniszter. Gulyás Gergely azt mondta: a beruházás kiviteli terveinek mintegy 100 millió forintos költségét a XI. kerületi önkormányzat és a Miniszterelnökség közösen állja.

Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), Újbuda polgármestere azt mondta: a teljes költségből Újbuda önkormányzata 20 millió forintot ad, a fennmaradó összeget a kormányzat biztosítja. Kitért arra: évek óta dolgoztak azon a kerületben, hogy megtalálják a vasútállomás épületének új funkcióját. Hosszasan egyeztettek a kormányzattal is, amely segít abban, hogy a közlekedési múzeumnak egy új telephelye legyen a vasútállomás épülete. A polgármester kiemelte: a XI. kerületnek hamarosan új és modern városközpontja lesz, 2020-ban várhatóan elkészül az Etele pláza is. Ezért is fontos, hogy a megújult központban minél előbb meginduljon tervezés, amelynek eredményeként a vasútállomás épülete a közlekedési múzeum telephelyeként működik majd a jövőben.

A nyitóképen: a kelenföldi pályaudvar felvételi épülete (MTI Bizományosi/Róka László)

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gingchantops
2019. október 12. 10:48
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
nobusup
2019. október 10. 17:11
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
trouposed
2019. október 09. 16:33
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
IV. Fawkes
2019. október 09. 05:19
"Bezárta a MÁV a régi kelenföldi indóházat, aminek funkcióját az elmúlt években a metró átadása óta fokozatosan az aluljáró vette át. A Közlekedési Múzeum vállalkozott az épület megmentésére: az álmunk az, hogy egy olyan vasúti fókuszú kiállítóhely nyíljon itt, amely rendszeresen változó programokkal, kiállításokkal, terepasztallal, a múzeum világhírű vasútmodelljeivel méltó funkciót ad az épületnek és egyben új kulturális térrel gazdagítja Újbuda ezen városközpontját. Az új helyszín abban is segít, hogy kisebb kiállításokkal abban az előttünk álló néhány évben is meg tudjunk jelenni Budapesten, ameddig az új kőbányai otthonunk elkészül - melyen gőzerővel dolgozunk párhuzamosan. Az új budapesti telephelyünk tervezésére a forrást a Kormány és Újbuda Önkormányzata közösen biztosítja a múzeum számára, ezt ma Gulyás Gergely miniszter és Hoffmann Tamás polgármester jelentették be Kelenföldön. Köszönjük!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!