Épülhet a német megszállás emlékműve

2014. január 22. 09:55

Az V. kerületi önkormányzat megadta a tulajdonosi hozzájárulást az 1944-es német megszállásnak emléket állító Szabadság téri szoborhoz. A testületi ülésen civilek nem tetszésüknek adtak hangot az emlékművel kapcsolatban.

2014. január 22. 09:55

Tulajdonosi hozzájárulást adott az V. kerületi önkormányzat az 1944-es német megszállás 70. évfordulójára készülő emlékműhöz szerdai rendkívüli testületi ülésén.

Az ülésen Rogán Antal polgármester elmondta: az emlékmű Magyarország szuverenitása megszűnésének pillanatát örökíti meg és minden meggyilkolt, elhurcolt, meggyalázott embernek emléket állít, a több százezer holokausztáldozatnak és több tízezer más áldozatnak is. Mint mondta, látja a komoly indulatokat a kérdésben, de ezeket inkább a választási kampánynak tudja be, és álláspontja szerint inkább az eredeti üzenetre kell tekintettel lenni.

A polgármester szerint az 1944 márciusa után történtekért felelősek az akkor még helyükön lévő államhatalmi szervek, amelyek például a deportálásokban segítettek; az emlékmű nem a rendszer segítőiről szól. Álláspontja szerint most van az ideje az emlékmű felállításának, a kormány nem akarta sérteni senki jóérzését, és erős túlzásnak tartja azt az állítást, hogy a történelem újraértelmezése folyik.    

A szocialista Pásztor Tibor méltatlannak és cinikusnak nevezte az emlékmű létrehozását és kifogásolta, hogy a zsidóknak nincs állami emlékművük. Kifogásolta az emlékmű elnevezését, ami véleménye szerint a nemzetközi közösséget is sérti, és arra kérte a képviselőket, hogy ne támogassák egy „szélsőjobbos kegyhely” létrehozását.

Az ülésen Deák Gábor, a Raoul Wallenberg Egyesület képviseletében provokációnak nevezte az emlékmű felállítását és közölte: nem lehet összemosni a munkaszolgálatosok és az őket gyilkolók nevét. Azt kérte: külön emléktáblát helyezzenek el, ami elmagyarázza az eseményeket. 

A hozzájárulást 11 igen szavazattal, 3 nem voks ellenében adta meg a képviselő-testület; a döntéssel kapcsolatban a nyilvános ülésen több civil résztvevő nemtetszésének adott hangot.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2014. január 22. 23:38
Vámos Gyuri is beismerte, az ötvenhatos emlékművet azért csinálták olyan rondára, hogy az ötvenhatosokat sértsék vele. Szép ez az emlékmű, ugyan mi baj vele? Az, hogy angyalnak ábrázolja az országot, melyet folyton mocskolnak,patás ördögnek mondanak?
=nessuno=
2014. január 22. 20:00
"az emlékmű Magyarország szuverenitása megszűnésének pillanatát örökíti meg" Dehogy szól áldozatokról. Egyedüli áldozat a magyar állam. Meg sem támadtuk a Szovjetuniót a náci Németország, a fasiszta Olaszország szövetségeseként. Az állami felelőtlenség emlékműve. Onnantól 1990-ig semmi sem legitim. Legyen az nemzetközi szerződés vagy polgári törvénykönyv, az smafu.
bookmark
2014. január 22. 14:17
Én annyit tennék hozzá, hogy külföldön ismerek több zsidót is. Olyanokat, akik soha egyszer nem jöttek elő a holokauszttal, pedig tudják, hogy magyar vagyok. Kedvesek, mosolyognak, dolgoznak és tökéletesen integráltak a befogadó országban. Akkor merül csak fel, hogy esetleg nem keresztények, amikor bizonyos ételeket nem ehetnek meg. Szóval ez a magyar specialitás zsidó téren. Gyűlölködni, ellenségeskedni, támadni, lealázni a befogadó népet. Ahogy a holokauszt relativizálása bűnnek számít, úgy a német megszállás relativizálásának is annak kellene, hogy legyen. A franciák közlik, hogy meg voltak szállva és rántanak egyet a vállukon. A magam részéről már nem sajnálok senkit és nem vagyok hajlandó olyanért bűntudatot érezni, ami az előtt történt, hogy az anyukám megszülethetett volna. Most van itt az elég.
Akitlosz
2014. január 22. 14:14
Ez aztán ám a váratlan fordulat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!