Visszaállítják Horthy István emlékművét Siófokon

2012. május 21. 09:02

A siófoki képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött arról, hová kerül a korábban a Kossuth téren álló, a város által elfogadott Károlyi-szobor, illetve arról is, hogy visszaállítják régi helyére Horthy István emlékművét.

2012. május 21. 09:02

Balázs Árpád (Fidesz-KDNP), Siófok polgármestere a képviselő-testület döntéseiről beszámolva az MTI-nek elmondta: a Károlyi-szobor Balatonszéplakon, egy lebontott víztorony helyére kerül, rendezett környezetbe. Közlése szerint ezt az alkotó is elfogadta. Kitért arra, hogy az alkotás mérete miatt építési engedély köteles, de ezt érintettség okán nem a siófoki hatóság bírálja majd el. Balázs tájékoztatása szerint várhatóan néhány hónapig eltart, amíg végeznek a szobor felújításával, beszerzik az engedélyeket, és felállítják az alkotást.

A polgármester elmondása szerint a testület döntött arról is, hogy társadalmi adakozásból megpróbálják megtalálni Kisfaludi Strobl Zsigmond Horthy István-emlékművének maradványait, és rekonstruálni, majd eredeti helyére visszahelyezni az alkotást. Balázs közölte: azért döntöttek így, mert az Ad astra néven ismert, a „csillagok közé szálló fiúról” szóló alkotás művészetileg értékes, továbbá Horthy István is kötődött Siófokhoz. Halála után az első emlékművét is ott állíttatták fel. Hangsúlyozta: a képviselő-testület döntésének nem politikai, hanem helytörténeti szempontból van jelentősége. Kisfaludi alkotásának rekonstruálásához a mű bronzváltozata rendelkezésre áll, a Kerepesi úti temetőben ma is látható a szobrász síremlékén.

Horthy Miklós idősebb fia, Horthy István kormányzóhelyettes, repülő főhadnagy 1942. augusztus 20-án Ukrajnában – tisztázatlan körülmények között – repülőgépével lezuhant.

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2012. május 22. 06:57
„Horthy alatt már a háború elején gyilkos munkaszolgálatra vitték a hazai zsidóság férfiait....” Engem meg gyilkos lakatosipari tanoncnak vittek ahelyett, hogy panamába küldtek volna ingatlan panamát tanulni, vagy nyugdíjrefomi szakmunkás képzőbe. Vagy pénzgyalúsnak a pénzforgácsolóba, milyen jól jönne most a forgács,
realista
2012. május 21. 22:07
Inkább legyen szobra száz magyar embernek, mint akár egy Bush félének.
Krupp Skya
2012. május 21. 21:33
Az említett Radnóti Miklós többszörös tévedés áldozata lett. 1.) Ha májkrém nagyeszű szovjet elvtársai nem bombázták volna Kassát tévedésből, Radnóti Miklós ma is élhetne. De ha már bombázták tévedésből, akkor: 2.) Ha a Sopront bombázó angol gépek kiséretére köldött vadászgépek nem nyitnak tűzet tévedésből a vasúti töltés mellett a légitámadás elől meghúzódó munkaszolgálatos szakaszra géppuskából Radnóti Miklós ma is élne. Lehet hibáztatni a nyilasokat, úgyanúgy. mint Roaul Wallemberg esetében, de ez volt a felszabadulás ára és még sok minden más és a sok mérhetetlen hazugság mert az egyik hazugság szüli a másikat. Elvtársak egyszer majd szembe kell nézni az igazsággal! "Májkrém elvtárs egyszer majd kérünk magától valamit,lehet pont egy kozervnyitót!"
tatka46
2012. május 21. 13:03
Lest itt még Szálasi szobor is,miért is ne van rá pénz ,ideológia ,minden amit el tud képzelni ez a fasz jobb oldal. Örültünk,hogy megszabadultunk a komcsi szobroktól ,na itt van a buzi jobbos szobrok.Hülyeség a szobor leöntése de még nagyobb a felállitása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!