Hol végződhet Trump jogi és politikai vesszőfutása? – Magyarics Tamás elemzése a Világrendben (VIDEÓ)

2023. április 05. 17:23

Lehetséges, hogy a volt elnök ellen indított négyféle jogi ügy mind csupán egy baloldali politikai összeesküvés része lenne? Milyen esélyei lehetnek a büntetőperbe fogott Trumpnak a republikánus elnökjelöltség elnyerésére? Donald Trump túlélési esélyeiről kérdeztük az Amerika-szakértőt műsorunkban.

2023. április 05. 17:23
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

A vádemelés hírére a Republikánus Pártban összezártak Donald Trump mögött, a visszatérésre készülő volt elnök mért támogatottsága hirtelen megnőtt – ez a jó hír, és ez a trend, amely rövid távon kedvezhet Trumpnak, a felmérések azonban mutatnak még egy hosszabb távú tendenciát, a rossz hírt: egyrészt a demokratapárti szavazók egyöntetűen elutasítják, onnan nem tud majd voksokat begyűjteni, a határozatlan szavazók enyhe többsége pedig szintén bűnösnek véli az ellene felhozott vádakban. Vagyis: a republikánus előválasztásokon Trump előnyös helyzetbe kerülhet a többi indulóval szemben, ő nyerheti meg a párt elnökjelöltségét, de az országos elnökválasztáson megtépázott renoméja miatt kevés esélye lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje ellen, akár Joe Bidennek hívják azt, akár másnak. Ez pedig 2020 után a második választási fiaskó lenne a részéről, amit az amerikai konzervatívok nem engedhetnek meg maguknak.

A felmérések azt mutatják, hogy Ron DeSantis floridai kormányzónak – aki a republikánus előválasztáson való indulását hivatalosan még be sem jelentette – nagy esélye lenne a konzervatívok elnökjelöltjeként legyőzni Joe Bident, ugyanakkor ehhez először el kell nyernie a Republikánus Párton belüli jelöltséget. A belső versenyben azonban Trump áll jól, és várhatóan a pereskedése még lendületet is ad majd kampányának.

Elítéléséhez ugyanis az esküdtszék működéséhez kiválasztott mind a tizenkét esküdtnek egyhangúan kell szavaznia a volt elnök bűnösségéről – ennek azonban nagyon kicsi a valószínűsége, így Trump komoly reményekkel vághat neki a büntetőeljárásnak, és ha jól jön ki belőle, vélhetően megállíthatatlan lesz a republikánus elnökjelöltség megszerzésében.

Kérdés, hogy a nagy pártbeli kihívónak látott Ron DeSantis hogyan dönt majd menet közben: a jogi meghurcolásban az áldozati szerepével megerősödő Trump ellenében indul-e egyáltalán, vagy visszahúzódik, és csak a 2028-as elnökválasztást veszi célba, amikor a pártban most még legyőzhetetlen Trump már eltűnt a színről?

Politikai boszorkányüldözés zajlik a volt elnök ellen? Politikai hátrányt vagy előnyt hoz a vádemelés Donald Trump számára?

A műsor vendége: Magyarics Tamás Amerika-szakértő, az NKE Amerika Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2023. április 05. 23:22
Nem lehetetlen Trumpot megmérgezik
LancelotDuLac
2023. április 05. 20:50
"Hol végződhet Trump jogi és politikai vesszőfutása?" méreginjekció
EX - Terminátor
2023. április 05. 19:53
EGÉSZ EGYSZERŰEN NINCS, NEM VOLT ÉS NEM IS LESZ SEMMI!!! AMIT MEG KELLENE OLDANI VAGY KI KELLENE BESZÉLNI! NINCS SEMMI AMI KÖTELESSÉGEM LENNE VAGY AMIVEL TARTOZOK! ITT CSAK EGY ERŐSZAKOSKODÓ FÉREG VAN, AKIT AGYONÜTÖK HA NEM KOP LE. Meg egy nagy rahedli senkiházi PARASZT!!! aki bele merészel ugatni abba amibe nem teheti!
Sclerotic
2023. április 05. 19:49
Ezzel a demokraták hatalmas bakot lőttek. Trumpnak hirtelen megugrott a népszerűsége... Már látom, hogy mihez fog ez vezetni. Trump, vagy egy másik republikánus megnyeri a következő választásokat és első dolguk lesz megvádolni a vénember Bident. "Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!