A háborús nemi erőszakról

2014. január 05. 14:01

A korabeli nemibeteg-gondozók adatai szerint ötven- és kétszázezer között van az 1945-ben Budapesten megerőszakolt nők száma.

2014. január 05. 14:01

Kiút több szemközt az elhallgatott gyalázatról. A háborúkban egyfajta hadviselési formának számít a nők megerőszakolása, de talán a legbrutálisabbak e tekintetben a Magyarországot megszálló szovjet katonák voltak. A korabeli nemibeteg-gondozók adatai szerint ötven- és kétszázezer között van az 1945-ben Budapesten megerőszakolt nők száma. Valójában azt, hogy országosan hány leányt és asszonyt erőszakoltak meg, csak megtippelni lehet: az biztos, hogy több százezer az áldozatok száma.

Miként viselte meg a nőket és az egész társadalmat ez a megaláztatás? Sokan még most is titokban tartják a történteket, ráadásul jogilag sem vonták felelősségre azokat, akik ezeket a háborús bűntetteket elkövették.   Az erőszakos esetek nagy része látensen maradt. Azok a számadatok, amelyek rendelkezésre állnak leginkább az orvosi beavatkozásokból erednek, de az orvosokhoz rengetegen nem mertek elmenni, és sok orvos azt sem írta le a kórlapra, hogy mivel kezelte az asszonyokat.

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2014. január 06. 12:06
Ez egy nagyon tragikus történet, és valóban ki kell beszélni. Egyik nagyanyám - 16 éves volt akkor - mesélte, hogy bizony bújtatni kellett. A másik akkor már idősebb volt, friss házas; ő arról beszélt, hogy el kellett maszkíroznia magát, amikor az oroszok bejöttek. Most gondolkodam csak el azon, hogy bár beszéltek arról, hogy mit tettek, azt egyik sem mondta el, hogy végülis zaklatták-e őket vagy sem.
thymian
2014. január 06. 11:20
A film jó és ideje volt az elkészítésének. A németeknél sok ilyen dokumentumfilm készült és rendszeresen levetítik. A vén szaros kommunisták a vége felé, hogy tagadják és a legocsmányabb az a vén majom, aki azt mondta, hogy ezek a nők kacérkodtak a katonákkal. Emlékszem a szüleim és hozzátartozóim elbeszéléseiből, hogy rettegtek, mi mindent követtek el a nők, hogy az ilyen sorstól megmeneküljenek, amit a filmben is említenek. Minél előbb haljanak ki az ilyen állatok! De a sok plecsnivel a mellükön büszkélkedő ivanok sem piskóták, biztos ők is az erőszakolók között voltak, azért tagadják ilyen vehemensen. Rohadt bolsevikok!
oroszlán
2014. január 06. 09:16
A háború nem Battonyánál kezdődött és nem az ázsiai horda kezdte hanem a művelt és fegyelmezett nácik és a kiszolgálóik a magyar nácik, és ők sem voltak különbek számos bűncselekményt követek el Ukrajna területén
tapsihapsi
2014. január 05. 20:53
50- és 200 ezer de az is lehet 1 és 10000 millió között... a lényeg a fideszeseknek legyen mit szopogatni!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!