Miért retteg a párbeszédtől az ellenzék?

2023. augusztus 01. 09:51

A viták pánikszerű kerülése burokba zár, kétharmadot szül. Constantinovits Milán írása.

2023. augusztus 01. 09:51
Constantinovits Milán
Mandiner

A nemrég nagy sikerrel lezajlott MCC Feszten egy akkuügyi kerekasztalhoz ült Schiffer András és az LMP-s Kanász-Nagy Máté a Klímapolitikai Intézet részéről delegált Litkei Mátéval és a BME-s Kaderják Péter kutatóval. Volt egy éles pengeváltás Krekó Péter és Mráz Ágoston Sámuel között is lapunk főszerkesztője, Kacsoh Dániel moderálásában. Kunhalmi Ágnes és Maruzsa Zoltán pedig e sorok írójának vezetésével csapott össze az oktatás kérdéskörében.

Mindebben tényleg semmi meglepő nem lenne, az MCC Feszt, ahogy egyébként az MCC többi rendezvénye is, a közéleti és szakpolitikai vitáknak biztosít évek óta terepet. Ami miatt mégis ki kell emelni e disputákat, az a baloldal közönség párbeszédhez való hozzáállása.

Ezt is ajánljuk a témában

Még mindig erősen tartja magát a mítosz ugyanis, hogy a hatalommal (jelesül kormánypárti politikusokkal és a hatalom részének tekintett, konzervatív szakértőkkel) eszmecserét folytatni ősbűnnek számít. 

A véleménykamrán, a hálás, bennfentes-belterjes buborékon túltekinteni eretnekség, amiért kiátkozás jár.

E szemlélet hívatott a baloldal MZP óta szétzilált törzsi egységét megtartani, és az egyre szűkülő balliberális szellemi-kulturális karantént lakályossá tenni.

E szabály áthágásáért zúdult össztűz Péterfy Borira, a Quimbyre és a Pál Utcai Fiúkra, akik nem átallottak a nemzetpolitika ikonikus színhelyén, Tusványoson fellépni. Ezért vette csalódottan tudomásul az ellenzéki törzsközönség az ukrán hadsereget támogató Kárpátaljai Sárkányellátó egyik tagjának MCC fesztes látogatását. És ezért feszítette Juszt László keresztre Karácsony Gergelyt, aki egy fotón Demeter Szilárd mellett mutatkozott. Jó, Karácsony esetét súlyosbította, hogy amúgy nem átallott szemmel láthatóan jól is éreznie magát a pillanatfelvételen.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Constantinovits Milán

Mandiner

Idézőjel

A liberális véleményformálókról megint kiderült, hogy még mindig csak a kulturális karanténban tudnak gondolkodni.

A már említett MCC Feszten a népszavás Németh Péter egy médiaügyi eszmecserén arról panaszkodott, hogy a kormánypárti politikusokat nem tudják interjúra becserkészni. Ez valóban nem örvendetes, ám ahogy egyik vitapartnere, a Mandiner lapigazgatója, Szalai Zoltán válaszában rámutatott, 

Magyarországon miniszteri szintű sajtótájékoztatók vannak, ahol heti rendszerességgel lehet kérdezni.

 Hozzátette azt is, hogy számtalan esetben a Mandiner keresi hiábavalóan az ellenzék prominenseit, DK-s politikust például eddig egyszer sem sikerült mikrofonvégre kapni.

Amíg pedig ez a tendencia folytatódik, addig egyrészt meg kell becsülni az üde színfoltnak számító valós vitákat, amik Esztergomban is zajlottak a napokban. Másrészt a véleménykamrákban való, pánikszerű elzárkózás a valóságtól való elszakadást eredményezi. Annak pedig ismertek a választási következményei.

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. augusztus 02. 21:15
Namond 2023.08.01 08:43 Te Tapir32! A tulkok családjába tartozó tapír vagy. A forintot az orbánkormány Nagy Marcija - nyilatkozott róla, szerinte ez kell a gazdaság növekedéséhez - óhajára gyengíti Matolcsy, az inflációt pedig az orbánkormány csinálja a nagyobb lakosságot sújtó adóbevételek reményében.. Hamarosan ismét 400 Ft lesz egy euró, pedig a seggfej, szaros szájú Orbán, a Vicc, gyurcsótányt ekézte 270 Ft/eurónál. Lemondásra szólítva fel a farit, mint a forint vásárlóértékét megőrizni képtelen miniszterelnököt.
Lajoss
2023. augusztus 02. 16:31
Az állampárt 13 éve bujkál a viták elől..
Vén Csataló
2023. augusztus 02. 09:52
Azért nem vitáznak, mert valójában nincs semmiféle értelmes ajánlatuk Magyarországnak a puszta Orbánygyűlöleten kívül. Az pedig kevés egy bármilyen témájú vitához. A mai ellenzék semmiben sem kompetens, semmiről sincs semmiféle használható ötlete, a teljes poltikai stratégiája és taktikája egyetlen szóval írható le és az a gyűlöletkeltés. Igaz, ez nem működik 13 éve (sőt, kifejezetten kontraproduktív), de nincs más ötlet, ennyit tudnak.
EX_Terminator
2023. augusztus 02. 00:12
Nincs válasz nincs közösködés nincs párbeszéd! Se változás! EZ A LÉNYEGE AZ EGÉSZNEK!!! Takarodjatok az összes szarságotokkal!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!