A Vezér őrületében rejlő rendszer

2023. június 02. 07:20

Na de Ukrajna, nahát az nincs, tehát ukrajnai ember sincsen! Tehát sakk-matt! Hát nem elképesztő?

2023. június 02. 07:20
null
Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor
Mérce

„Elsőre is hihetetlen videót tett közzé a Kreml május 23-án. A jelenet klasszikus filmek kulisszáit idézi. A vezető megnyitva a Kreml összes csarnokait végül egy szerény szobában fogadja alattvalóját, aki Ukrajna létezéséről társalog vele. A behízelgő hang, a vastag keretes szemüveg és a fontoskodás alapján valami udvari akadémikusra gondolnánk, a karaktert jól ismerjük. Azonban ez az alattvaló nem  udvari történész (olyanból is van sok), hanem Valerij Zorkin, az Alkotmánybíróság elnöke.

Jelentéktelen figura, mégis jellegzetes.

Zorkin alkotmányjogász megboldogult ifjúságában, mielőtt lábtörlő lett, jogelméletet tanított. Diákoknak és a szovjet belügynek. Nem is akármilyet. Borisz Csicserin jogelméletét, amely arról szól, az orosz birodalom kényszerűen autoriter hatalomra van ítélve, az erős vezető a jogforrás, minden más esetben erkölcsi pusztulás vár a népre.

Most éppen úgy tesz, mintha felfedezett volna valamit. A vezér már nem mímel meglepetést, neki nem kell szerepet játszania, hiszen ő a rendező.

Zorkin alkotmányjogász azonban sietve meg is mutatja óriási felfedezését, látszik, a fejében kész a terv: erről fog szólni az Elnök reakciója! A XIV. Lajos-korabeli francia térképhez invitálja és megmutatja neki: nincs is Ukrajna! Hát nézze meg! A 17. századi térképen ott van a Rzeczpospolita (Lengyelország-Litvánia, de Zorkin alkotmányjogász direkt nem ejti ki a Polsa és Litva szavakat, mert esetleg még elszomorítja a Vezetőt). Ott van a »Kozákok Országa« (az eredeti térképen franciául Ukrajna, avagy a Kozákok Országa, de ez nem látszik). És ott van a Birodalom. Na de Ukrajna, nahát az nincs, tehát ukrajnai ember sincsen! Tehát sakk-matt! Hát nem elképesztő? (Ön egy zseni, elnök úr! Hiszen előre megmondta mindezt – szól a duruzsoló metanarratíva).”

Nyitókép: Twitter-képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2023. június 03. 00:11
PiCsaba veled!
világbéka
2023. június 02. 22:57
Ha egy idegen cigányasszony bemegy egy ilyen világhirű ügyvéd irodájába és arra kéri az ügyvéd urat hogy a nála lévő dobozt - amiben nem tudni, mi van - , helyezze letétbe - ez mennyire életszerű, hogy az ügyvéd el is vállalja? https://index.hu/belfold/2018/10/17/elkaptak_a_not_aki_16_eve_lelovette_a_ferjet/ Miért mindig SZDSZ-esek vannak a cigánymaffia háta mögött?
states
2023. június 02. 19:03
Ki az őrült? Szerintem, aki 13 évnyi urnáknál történő szopás után is ugyanazt a komcsi, orbánozós süketet nyomja.
SyncBaer
2023. június 02. 18:19
" ... behízelgő hang, a vastag keretes szemüveg és a fontoskodás ... a karaktert jól ismerjük ... ez az alattvaló nem udvari történész, ... hanem Valerij Zorkin, az Alkotmánybíróság elnöke... Jelentéktelen figura,... alkotmányjogász megboldogult ifjúságában, mielőtt lábtörlő lett, jogelméletet tanított." Naszóval ... Egy 150 milliós lakosságú, 17 millió négyzetkilométeres ország alkotmánybírójának, jogi professzorának lenni a Mérce szerint smafu, ujjgyakorlat - pl. egy újságírónak. Arról szót se ejtsünk, hogy az emberi külsőség relatív/viszonylagos/, szubjektív, de ha ez Zorkinnál négy-öt szóval elrendezhető, akkor Tóth Csaba Tibor esetében bárki (pláne Zorkin), tudna írni pár kolumnát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!