Minden háború felesleges

2023. június 29. 20:35

Bárki bármilyen okkal magyarázza, a megoldandó probléma azonban jelenleg a NATO-orosz határok, illetve a köztük lévő esetleges puffer-zónák kérdése.

2023. június 29. 20:35
null
Szanyi Tibor
Szanyi Tibor
Szócikk

„A sakk olyan játék, amiben minden lépés az ellenlépés kapcsán válik létjogosulttá, vagy sem. Ha az ellenfél benézi, akkor akár a legostobább lépés is jó lehet, sőt, amúgy kiterjedt stratégiák mehetnek a levesbe egy-egy ostoba lépés, illetve ellenlépés esetén. Szóval, a jóslatoknak annyiban van értelmük, amennyiben azok a mindenki által jól ismerhető erőviszonyokból indulnak ki, bár akkor sem feltétlenül úgy alakulnak a dolgok.

Minden háború felesleges, de a legfeleslegesebb az, amelyik minket is érint. Magyar és európai szemszögből nézve az orosz-ukrán háború a lehető legfeleslegesebb borzalom. Bárki bármilyen okkal magyarázza, a megoldandó probléma azonban jelenleg a NATO-orosz határok, illetve a köztük lévő esetleges puffer-zónák kérdése.

Ebben a játszmában Oroszország nem áll jól. Először is a világ bizalmának legalább felét elveszítette, a nimbuszához képest katonai értelemben mélyen alulteljesít, a NATO határai pedig Finnország csatlakozásával jóval közelebb kerültek hozzá. (Ebből a szempontból Svédország egy helyben járatása indifferens, bár kétségtelenül rossz szájízt ad a NATO-országok többségében.)

A NATO azonban roppant alkalmazkodóképességgel bír, hiszen a teljes jogú tagság mellett féltucatnyi egyéb intézményes kötődést, együttműködést gesztorál, így forró helyzetekben nem csupán a tagjaira, hanem sok más opcióra is támaszkodhat. Emellett a NATO-tagországok önállóan, illetve akár csoportosan is vezethetnek katonai missziókat “külföldön”, jelen esetben akár Ukrajnában.”

***

Nyitókép: Mátrai Dávid

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. június 30. 17:45
A libbcsikommcsi oldalon egyedül vagy Tibi! -:)
Odone Ricci
2023. június 30. 16:57
Való igaz, ha a Nato nem terjeszkedett volna egyre inkább kelet felé egészen az orosz határig, akkor talán Puty. is megelégedett volna a megmaradt Oroszországgal és az európai tagországok kereskedelmével és az energiából származó hatalmas bevétellel. Így fájhat a fejünk ősztől, honnan vegyünk gázt és olajat és főleg milyen áron, Ukrajna romokban, tele aknával, sok-sok tizezer halottjuk van, pontos statisztika eddig még nem készült. 14 millió lakos, főleg lányok-asszonyok, gyerekek külföldön. Az államadósság nő, a fegyverkezés is egyre több pénzbe kerül. A béketárgyalásokra egyik fél se hajlandó. Meddig fog ez tartani ?
istvánkeve
2023. június 30. 14:58
Érdekes vélemény. Kár hogy nem foglalkozik az ukrajnát fegyverrel támogató országok politikusainak az állóképességével. Igaza van abban, hogy minden háború káros (amit nem nyertünk meg) !
u.cserkész
2023. június 30. 11:15
Eszembe jutott a régi szép idő, amikor lelkesen énekelted a komcsikkal, hogy : " A béketábor legyőzhetetlen A béke útja biztos út. Ha összetartunk rendületlen Legyőzzük végleg a háborút."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!