Viktor először

2023. május 10. 20:11

Épp negyedszázada indult meg a Fidesz a kormányzás felé.

2023. május 10. 20:11
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Huszonöt évvel ezelőtt tartották az országgyűlési választások első fordulóját. Ahogy régebb óta fiatal olvasóink emlékezhetnek rá, még kétfordulós voksolások zajlottak, vagyis két hétig lehetett izgulni és kampányolni az első eredményhirdetése után.

1998-ban középiskolás éveim kezdtem, így a választójoggal nem, ugyanakkor közéleti kíváncsisággal már jócskán rendelkeztem, így végigkövettem a választási szezont. Politikai eszmélkedésem alapélményei még ’89-re nyúlnak vissza, emlékszem, hogy tapadtunk a tévére a köztársaságot kikiáltó Szűrős-beszédnél, majd arra is, hogy vasárnapi ebédeknél végigdisputáltuk az MDF kormányázását (R.I.P. Uborka, legjobb paródiaműsor) és a Horn-féle visszarendeződés kiábrándító éveit.

A '98-as választások előtt bennem, ahogy talán szinte mindenkiben ott élt 

a futószalagon érkező robbantásos merényletek frusztrációja, a Tocsik-ügy pofátlansága,

a Stadler-féle vállalkozói világ abszurditása. 

És a Bokros-csomag, aminek mázsás súlyával gyalogolt bele az MSZP-SZDSZ-koalíció a választásokba. Emlékszem a Horn–Orbán-összecsapásra, ahol a nyolcvanas évek fásult, cinikus művházigazgató karakterét hozó miniszterelnököt egyszerűen lemosta a szemtelenül céltudatos és laza Orbán.

Emlékszem arra is, hogy a választások első fordulója megbolygatta gimnáziumom lelkivilágát, ahogy boldogult némettanárom kifejtette: sötét ló ez a Fidesz, még bármi lehet belőle. Majd hozzátette, hogy 

az igazán aggasztó az, hogy Csurka is bekerült a parlamentbe.

Az első forduló természetesen még nem döntött el semmit, a Fidesz komoly taktikázásra kényszerült. Bár listán a szocialisták kaptak többet, de a biztonságos kormánytöbbség az MDF és a kisgazdák megszelídítésével elérhető volt. Kőkemény tárgyalások következtek, és ahogy fel tudom idézni, Torgyántól azért tartott a polgári szimpátiájú rokonság. A történet további része ismert, a hárompárti koalícióval új, kiegyensúlyozott szakasz kezdődött az ország életében, és az SZDSZ elindult a kimúlás lassú útján.

Visszagondolva azért a teljesen más politikai képlet ellenére döbbenetesen hasonló tendenciák működtek huszonöt éve is: a MIÉP bekerülése azonnal előhívta a nacionalista (és antiszemita) kártyát, és a négy évet végigkísérte a Fidesz revolverezése is ezzel.

Na meg folyamatosan ment a liberális megmondóemberek támadássorozata is,

ami ma is ugyanúgy fut, csak a médiaerőtér vált kiegyenlítettebbé.

És persze a huszonöt éve lezajlott választások után felálló hatpárti parlament egyetlen pártelnöke sem aktív már, viszont a miniszterelnököt ugyanúgy hívják ma is.

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2023. május 11. 17:10
-zsoltkom- "Épp negyedszázada indult meg a Fidesz a kormányzás felé." Akkor még szép zsíros hajúak voltak és már majdnem romlottak. Belebuktak a liberálisba... belebuktak a konzervatívba és aztán a kereszténységbe is. Ami mára lett az Orbán-Fidesz, az különös egyvelege lett a vallásos-kommunista-náci nézetnek. Ezt ünnepelni... erre emlékezni? Constantinovits Milánnak elmentek otthonról.
Ezért regisztráltam
2023. május 11. 08:07
Annyiban pontosítanám, hogy az Uborka egy brit eredetiről koppintott és alaposan elfogult (hogy melyik irányba, azt talán mindenki sejti), eléggé gáz förmedvény volt. De döntse el mindenki maga: https://www.youtube.com/watch?v=QPJyKrYnpqI
balbako_
2023. május 11. 06:18
És lett Orbánból egy nemzetközileg megkerülhetetlen politikus.
Alcofrybas
2023. május 11. 04:15
”középiskolás éveim kezdtem... vasárnapi ebédeknél végigdisputáltuk az MDF kormányázását" Jézus Mária! Vasárnapi ebédnél arról beszélgettünk, ki hány pudingot ehet a második után, vagy kik lesznek lent délután a kosárpályán, hányra érjünk haza, ha hétfőn suli, és még maradt a leckéből, lesz-e valami érdekes műsor délután, este a tévében, vagy mennyire ízlik az uborkasaláta a tört krumplival.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!