Nagyon kell figyelnie a török választásokra annak, aki Orbánt akarja buktatni

2023. május 10. 15:05

Erdoğannak komoly esélye van a bukásra, de a neheze csak ezután jön az ellenzéknek.

2023. május 10. 15:05
null
Bernáth Lackó
Mérce

„A különböző felmérésekben egész jól szereplő ellenzéki választási szövetség, a CHP-vezette Nemzeti Szövetség (Millet İttifakı) egy sor karakán politikai intézkedést helyezett kilátásba jelenleg egyáltalán nem valószínűtlen győzelme esetére. De hogyan jutott az ellenzék ilyen közel a több mint 20 éve regnáló Erdoğan leváltásához? Mit lehet várni egy posztautokratikus törökországi kormánytól?

Ha a magyarországi ellenzék bármikor is kormányváltásra készülne, igen fontos lenne odafigyelnie a most május közepén zajló törökországi választásokra és az azt követő időszakra, mivel Erdoğanra most jó eséllyel vereséget mérhetnek. Bár a két ország társadalmi és politikai viszonyai között jelentős különbségek is vannak, azért akad bőven hasonlóság: az agyoncentralizált közigazgatás, a civil és kulturális élet közel teljes uralása és az autokratikus vezető klienseiből közpénzen kitermelt elit felépítése mind-mind olyasmi, amivel egy kormányozni készülő hazai politikai tömbnek a Fidesz esetleges bukása esetén is rengeteget kell majd küzdenie. Cikkünkben sorra vesszük azokat az akadályokat, amelyeket az idősödő diktátor az elmúlt 20 évnyi regnálása során állított az ellenzéke elé, még arra az esetre is, ha esetleg búcsúznia kéne – átmenetileg? – az elnöki széktől.

Gazdasági diadalmenet és gyors hanyatlás az Erdoğan-rezsim alatt

Hogy a törökországi ellenzék évek óta tartó erősödését megértsük, közelebbről is szemügyre kell vennünk azokat a körülményeket, amelyek Erdoğan népszerűségét majdnem 20 évig biztosították. Ezek közül magasan a legfontosabb a gazdasági stabilitás.

Törökország 1955 és 2005 között az alsó-közepes jövedelmű országok kategóriájában toporgott (az egy főre eső jövedelem nem haladta meg a 4125 dollárt, mai értéken), és a kilencvenes évek második felében kialakult belpolitikai válság 2001-re súlyos gazdasági válságba torkollott: az erősen külföldi tőkétől függő Törökországból szinte menekültek a befektetők, a költségvetési deficit az egekbe szökött, tömegével szűntek meg a munkahelyek és a jövedelmi egyenlőtlenségek elmélyültek. Ezekben a zavaros időkben emelkedett fel Recep Tayyip Erdoğan, aki szerencsésen épp elkerülte a népszerűtlen megszorító intézkedések fázisát 2001-2003 között, viszont a visszaálló gazdasági stabilitás hozta viszonylagos elégedettséget ügyesen lovagolta meg.”

Fotó: Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2023. május 11. 17:39
Jobb név lenne neki a Jákob, akkor lehetne verset írni hozzá. Egy igen éhes kobra Rávetődött ma Jákobra.
Chardonnay99
2023. május 11. 17:26
"Törökország 1955 és 2005 között az alsó-közepes jövedelmű országok kategóriájában toporgott (az egy főre eső jövedelem nem haladta meg a 4125 dollárt, mai értéken)" Gondolom, akkor tökéletes demokrácia volt, hiszen bevették törököket a NATO-ba, és elkezdték az Uniós tárgyalásokat is, ám a jött az csúnya, gonosz Erdogan és elkezdte emelni a törökök életszínvonalát. Pfúj!
Odone Ricci
2023. május 11. 14:31
Az ellenzék köszönettel veszi Lackó Bernath tanácsát és vigyázó szemeiket a török választásokra fogják vetni. ------ OV-rt és Erdot összehasonlítani nagyon eröltetett hasonlat. Nem szabad elfelejteni, hogy náluk kb. négy millió migráns tengeti magát, ami miatt Angela EU-s pénzeket igért és részben adott. A rossz szomszédság török átok lenne, tehát Mo. is próbál baráti viszonyt tartani velük, ahogy Merkel is megpróbált. ----- Közben ugyan kezdenek útnak indulni a migránsok csónakokkal, NGO-hajókkal Ismirből a görög szigeteke és onnan az olasz kikötők felé. Éppen tegnap kaptuk a hírt, hogy sikerült LETARTÓZTATNI Törökországban és Görögországban 29 (huszonkilenc) nemzetközi embercsempész bandát (scafisti), akik 7ezertől -15 ezer euróig szállították őket egy görög szigetre majd onnan tovább Albánián keresztül Brindisibe, Foggiaba, Leccebe stb. és ha lehet akkor északabbra.
Xplorator
2023. május 11. 12:46
Mennyire komolyan vehető egy olyan "újságíró" aki "Lackó" néven publikál?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!