Ukrajna nemzetiségi politikája undorító, államilag szponzorált nacionalizmus

2023. május 23. 17:00

Én pedig a nacionalizmust rühellem, mint a sz*rt! (INTERJÚ)

2023. május 23. 17:00
null
Szanyi Tibor
Szanyi Tibor
hirado.hu

„(...)

– Egyesek szerint Oroszországnak jogos az igénye arra, hogy megkapja vagy legalábbis az érdekkörébe vonja Ukrajna keleti területeit, mert ott oroszok élnek. A népek önrendelkezési jogára szoktak hivatkozni.

– Először is, hogy mennyi orosz él jelenleg Kelet-Ukrajnában, azt nem tudjuk, ugyanis onnan, aki tudott, már elmenekült a háború miatt. Ráadásul Oroszország ezzel a háborúval megszegte a budapesti memorandumot, amiben a nagyhatalmak garantálták Ukrajna területi sérthetetlenségét.

– A kárpátaljai magyarokkal mi legyen? Az ő jogaik már a háború előtt is csorbultak.

– Hadd kérdezzek vissza! Van ma Magyarországon államilag finanszírozott ukrán iskola?

– Nem tudom. Van?

– Nincs. Pedig több tízezren menekültek ide. Örüljünk, hogy Ukrajnában van magyar iskola!

– Ha lenne igény ukrán iskolára, gondolom, lenne. Más nemzetiségeknek is van. Örvendetes, hogy van magyar iskola Ukrajnában, de az utóbbi tíz évben a magyarok nyelvhasználati jogai sérültek.

– Nehogy már az legyen a baj, hogy meg kell tanulni az állam nyelvén az államilag finanszírozott iskolában!

– Nem az a baj, hanem hogy nem idegen nyelvként oktatják a nemzetiségi gyerekeknek, akiknek az anyanyelve nem az ukrán, és konkrét tárgyakat is az államnyelven kötelező elsajátítaniuk.

– Azért a magyar kormány és az ukrajnai magyarok vezetői is vastagon benne vannak abban, hogy még mindig nem sikerült megegyezni erről az ukrán állammal. Ez az érem másik oldala.

– Akkor az is rendben lenne, ha a magyar kormány is elkezdené visszavenni a kisebbségek szerzett jogait, mert kicsit paprikásabb a hangulat az anyaországuk vezetőivel?

– Természetesen nem. Én minden fórumon, ahol csak tudom, elmondom az ukránoknak is, akár szemtől szembe, hogy gyerekek, értem én, hogy ti most nagyon szeretnétek csatlakozni az unióhoz, de akkor tessék európai módon rendezni a kisebbségek jogait! Volt, hogy igen magas rangú vezetőknek is kifejtettem ezt még a háború kitörése előtt. Tudja, mi volt a válaszuk?

– Mi?

– Magukból kikelve elküldtek a csudába. Az elmúlt időszakban azt tapasztaltam Ukrajnában, hogy a nemzetiségi politikájuk nem más, mint undorító, államilag szponzorált nacionalizmus. Én pedig a nacionalizmust rühellem, mint a sz*rt!”

Nyitókép: Mandiner, Mátrai Dávid

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. május 24. 23:14
egyebkent ha az ukran allam iskolat akarna finanszirozni Magyarorszagon az ukran gyerekeknek az egvilagon semmi akadalya nem lenne. tetszik mar erteni mitol santa a parhuzam?
P.Béla
2023. május 24. 09:28
Jó, tudjuk. Te az alkoholt szereted.
zolizolizoltan
2023. május 24. 09:00
Szocdem szemmel nézve Szanyi már nem olyan vad, mint a pártja indulásakor. Viszont Szanyi figyelmébe ajánlom, hogy Mesterházynak élénkek lehetnek az amerikai kapcsolatai. 2014-ben is amerikai kívánságra b.szta el a választást, mert súgásra Paks2-re hegyezte ki a választási kampányát. A magyar választó azonban okosabb volt Mesterházynál, mert tudták, hogy Paks2 ellenzése amerikai gazdasági érdek, de nem magyar érdek.
B_kanya
2023. május 24. 08:44
https://life.karpat.in.ua/?p=71521&lang=hu "Magyarország egyik iskolájában bevezették az ukrán nyelv oktatását 15:26 Szeptember 14, 2021 „Most ismét elkezdődött Kisvárdán az oktatás, amelyet a magyarországi Országos Ukrán Önkormányzat üdvözöl, a jövőben is elősegíti az ukrán nyelv oktatását más magyarországi iskolákban, és ezt maximálisan támogatni fogja – mind az Országos Ukrán Önkormányzat Oktatási Bizottsága, mind az egész Országos Ukrán Önkormányzat részéről” – áll az üzenetben. Nem ez az első eset, hogy Magyarországon bevezetik az ukrán nyelv oktatását. A szervezet állítása szerint 1993-ban Judit Szofilkanics vezetésével kezdődött meg az ukrán nyelv oktatása Baktalórántháza gimnáziumában, amely 16 éven keresztül folyt. Ez idő alatt mintegy kétezer végzőst bocsátottak ki, akiknek lehetőségük nyílt Nyíregyházi Főiskola Ukrán Nyelv Tanszékén folytatni tanulmányaikat." Ez van Tibi, egyedül vagy. De lássuk, mit mondtál még: " Az elmúlt időszakban azt tapasztaltam Ukrajnában, hogy a nemzetiségi politikájuk nem más, mint undorító, államilag szponzorált nacionalizmus. " Sovinizmus vagy fasizmus, ha tetszik, nácizmus, banderizmus Tibi. De igyál még egyet és fogd rá a nyuszira.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!