Háború és gazdaság: negatív spirálban

2023. május 08. 09:52

Ukrajna pusztulása nem 2022. február 24-én kezdődött.

2023. május 08. 09:52
null
Andor László
Mérce.hu

„Az pedig, hogy az ukrajnai háború egyfajta új fegyverkezési hajszát vált ki, az európai államok költségvetésében folyamatos nyomás fog nehezedni minden olyan tételre, amely nem katonai jellegű, így az állami szektor fizetéseire és a szociális kiadásokra is.

Európa választhat az eddiginél militarizáltabb fejlődési modellt, de ennek kockázatairól és költségeiről őszintén kellene beszélni, ami ezidáig nem történt meg.

Országonként változó megoldások születtek az anyagi terhek méltányosabb elosztására (kiugró profitok megadóztatása, kedvezményes alapszolgáltatások a lakosságnak stb.), a háború elhúzódása esetén azonban az eddiginél többre lenne szükség, és a szankciós politikát koordináló Európai Uniónak szociális védőhálók erősítésében is az élre kellene állnia.

Sem az Európában, sem az Európán kívül élőktől nem lehet elvárni, hogy a háborúval kapcsolatos álláspontjukat teljes egészében függetlenítsék attól, hogy ez a háború hogyan hat az életükre. Az állampolgárok egyszerre várnák el a kormányoktól az ukrán honvédő háború hatékony támogatását, a szociális következmények enyhítését, a menekültek hosszú távú ellátását és integrációját, valamint a további katonai eszkaláció megakadályozását. A politikai vezetők többségének mindez egyszerre emberfeletti feladatnak tűnik.”

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2023. május 08. 13:30
Pillanatnyilag Ukrajna a legnagyobb európai érték, euróban számolva. Csontszegény és fejlődésképtelen, viszont követelni aztán tud. Ezermilliárdos lesz a végösszeg többéves távlatban nézve
I_Isti
2023. május 08. 10:38
"Az állampolgárok egyszerre várnák el a kormányoktól az ukrán honvédő háború hatékony támogatását," Ez már agymosás következménye. "a szociális következmények enyhítését," Ez az, csak hülyék, és nem tudják, hogy vagy ágyút gyártunk, vagy vajat. Ha ágyút, akkor előbb-utóbb nem lesz vaj, ha vajat, akkor meg azért nem lesz vaj, mert valaki elveszi. És ha a golobálisfelmelegedés oltárán beáldozzuk az ipart, meg a mezőgazdaságot is, akkor nem lesz se vaj, se ágyú. Akkor minket esznek meg előbb-utóbb. "A politikai vezetők többségének mindez egyszerre emberfeletti feladatnak tűnik." Ezeknek? Még a saját pelenkájuk cseréje is emberfeletti feladatnak tűnik nekik...
Martell 2
2023. május 08. 10:37
Egyszerű a megoldás, nem kell USA csicskának lenni, békét kell kötni az oroszokkal, helyreállítani a gazdasági kapcsolatokat és fegyverekre sem kell költeni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!