Ha a háború hirtelen véget is érne, senki se számítson gyors fellendülésre

2023. március 02. 06:15

Az ukrajnai vállalkozások egyharmada a háború kitörése után azonnal megszüntette a működését.

2023. március 02. 06:15
null
Kocsis Árpád
Mérce

„A gyárak és a gazdasági infrastruktúra lerombolása, a termelési láncok elszakadása és a termelési költségek drámai növekedése ahhoz vezetett, hogy az ukrajnai vállalkozások egyharmada a háború kitörése után azonnal megszüntette a működését.

Ennek következtében 2022 első negyedévében a GDP 15%-kal, a második negyedévben pedig 37%-kal esett vissza. Roberts arra jut, hogy Ukrajnában a veszteség nagyobb, mint amit Szerbia szenvedett el, amikor a NATO 1999-ben lebombázta.

A GDP a III. negyedévben a GDP némileg helyreállt, és csak 30,8%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor az ukrajnai energetikai infrastruktúra tönkretétele a negyedik negyedévben tovább növelte a veszteségeket. Az összefoglaló szerint Ukrajna bruttó hazai terméke 2022-ben 32%-kal csökkent. A gazdaság szétzilálása pedig többek közt azzal járt, hogy az infláció elszabadult: a kulcsfontosságú szükségleti cikkek hatalmas ellátási hiánya miatt 27%-ra ugrott.

A kereskedelmi deficit ez idő alatt majdnem megháromszorozódott. A kulcsfontosságú áruk behozatala 24%-kal csökkent, de az export még inkább visszaesett, 49%-kal zuhant 2021-hez képest. Ezeket az értékeket a marxista közgazdász a gabonakereskedelem példáján szemlélteti.

A háború előtt Ukrajna gabonaexportjának 89%-át a fekete-tengeri kikötőkön keresztül bonyolították. Ezek a kikötők2021-ben havonta akár 6 millió tonna gabonát is képesek voltak fogadni, és 2022-ben új rekordok felállítására készültek, de a háború közbeszólt. Több hónapig tartó pangás után az ukrán kikötők augusztusban nyitottak újra, de akkor is csak részlegesen, akadályoztatva az oroszországi blokádtól. Roberts azt állítja, hogy az időközben megemelkedett biztosítási és szállítási árak, valamint a gabonafolyosó teljes leállításával kapcsolatos fenyegetések miatt a gabonaexport az év végén ismét visszaesett.”

Nyitókép: Daniel LEAL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yes_we_can
2023. március 03. 00:53
Hiába,no. A zorbán,meg az ő keze.
Akitlosz
2023. március 02. 14:20
Egy okkal több Ukrajna felosztására. A területek új tulajdonosai sokkal gyorsabban fellendítik azokat. Akkor lesz autópálya Munkácsra, amikor azt Magyarország megépíti.
istimester
2023. március 02. 11:01
Nemhogy gyors, vélhetően semmilyen érdemi fellendülés nem lesz. A háború - ha katonailag nem is sikersztori Oroszország szempontjából - olyan demográfiai fekete lyukba lökte Ukrajnát amiből szinte lehetetlen felállni. A nyugati országok ugyan nem mondják ki, de köszönik szépen a fehér bevándorlást.
nemecsekerno_007
2023. március 02. 09:56
Marxista közgazdász?!?! Az baszd meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!