A nem létező centrumértelmiségről – egy anyázás természetrajza

2023. február 01. 18:27

Két megjegyzés a centrumértelmiségről. 1. nincs. 2. soha nem is létezett.

2023. február 01. 18:27
null
Hont András
Hont András
Átlátszó

„Két megjegyzés a centrumértelmiségről. 1. nincs. 2. soha nem is létezett.

Ami volt, az nézőpontok és magatartások sokfélesége, amelyekben annyi a közös, hogy nem lehetett őket egy az egyben a táborlogikába illeszteni. Az, hogy valaki nem az egyik vagy másik szekértábor szemszögéből vizsgálja az eseményeket, életét nem törzsi alapon szervezi, véletlenül sem azt jelenti, hogy méricskéli a távolságot a két oldal között, és kényszeresen próbál középre helyezkedni. Persze akadtak ilyenek is, ők most tanácstalanok és ingerültek.

Azonban azok számára, akik igyekeztek megkímélni világlátásukat a magyar törzsi háborúskodástól, még az erőviszonyok radikális eltolódása és a nem létező „»centrum« értelmezhetetlensége sem okozott problémát. Ugyanis ebbe simán belefér az is, ha valaki végül állást foglal – a nem is az »Orbán vagy Gyurcsány«, hanem inkább – a »tegyünk félre mindent, hagyjuk a múltat, mert most mindennél fontosabb, hogy Orbán takaroggy« (ami a szalonértelmiség maradványai és a NER közös erőfeszítésének köszönhetően mégiscsak valamennyire Gyurcsány és egyre inkább Gyurcsány) vs Orbán kérdésben. Nem ez a vízválasztó. A radikálisan centrista, fölülemelkedett kívülállás szerint ennek a döntésnek önmagában nincs morális tartalma. Elhisszük polgártársainknak, hogy találhatnak érvet bármelyik opció mellett, sőt megfontolandónak tartjuk a szempontjaikat.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
WLaci
2023. február 03. 11:21
Hontbandi TGM-i babérokra tör, eléggé elmérte a saját tehetségét. Kezdjük ott, Bandika, hogy definiáld, mi az, hogy értelmiségi. Onnan mehetünk majd tovább.
Igazszó
2023. február 02. 20:01
A "közép értelmisége" a zsidó-kommunizmus újbeszél szava az elvtelen balra csúszott "valódi konzervatívokra", az olyan szarjankókra, mint bodpéterákos, a jeszenszkyk és a hasonló álruhás gazemberek.
Szőke Ciklon
2023. február 02. 11:38
Csak a tisztán látás érdekében, a libsi "Értelmiség" annyira értelmes, mint a "független, objektív atv", független és objektív, vagy a "DK" maszekpárt demokratikus.
Szekértábor
2023. február 02. 09:59
Kicsit nehezen értelmezhető az írás, sok benne a nevesítetlen utalgatás. Mindazonáltal a végén leírt állapot tarthatatlanságával mélyen egyetértek. Patológiás tünet, hogy mennyire az Orbán Viktorhoz való komplexusos viszony alapján ítéljük meg ma Magyarországon a dolgokat. Az ellenzéki érzelműek az alapján, hogy "mit gondolhat erről Orbán Viktor, mert ami neki kellemetlen, az jó". A kormánypárti érzelműek pedig az alapján, hogy "mit gondolhat erről Orbán Viktor, mert ami neki hasznos, az jó". Ez persze időnként mindkét oldalon elképesztő értékkonfliktushoz vezet, a kettős mércéről nem is beszélve. Aki Orbán Viktorért trágár, annak a trágársága hasznos, aki ellene, annak a trágársága káros, vagy éppen fordítva. Ma az ellenzéki érzelműeknek nehezebb, mert nekik mindent, amit szerintük Orbán Viktor értékesnek tart, gyűlölniük kell, amit pedig gyűlöl, azért lelkesedniük kell, pont mint a sátánistáknak. Persze a kognitív disszonancia ennél nagyobb artistamutatványokra is képes. De a kormánypárti érzelműek is gondban vannak, mert ha nem akarnak kitaszítottá válni, a kormány számos balfogásáról kell azt gondolniuk, hogy hosszú távon jót tesz az országnak, miközben a józan eszüket ehhez gyakran szögre kell akasztani. Minél lelkesebb fideszesek közé keveredünk, annál inkább. Mindazonáltal azt tapasztalom, hogy a Fidesz szavazóinak zöme nem fél hangot adni az elégedetlenségének, amikor a kormány intézkedéseivel nem ért egyet. A többség nem azért szavaz a Fideszre, mert rajong Orbán Viktorért, hanem azért, mert az ellenzék képtelen felmutatni olyan pártot vagy miniszterelnök-jelöltet, aki nem kártékony futóbolond, hanem reális alternatívát képes felmutatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!