A hóhért akasztják: orosz oligarchának dolgozott az FBI kémelhárító-főnöke

2023. január 30. 10:06

Épp az FBI volt az, ami az amerikaiak fölött lebegtette a Putyin-pártiság, mint hazaárulás vádját.

2023. január 30. 10:06
null
Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor
Mérce

„Az FBI-nak amúgy is súlyos öröksége van a pozitív változásért küzdő társadalmi- és polgárjogi mozgalmak elnyomásában. Ennek az örökségnek a feltámadását pedig a Bernie Sanders elnökjelölti kampánya során újjászerveződő baloldali mozgalmak és a Trump ellen szervezkedő antifasiszta tüntetők között végzett FBI munka az újabb időkben súlyosbította is.

Ahogyan az is, ahogyan az amerikai bűnüldözés az immár londoni börtönében amúgy is szinte halálra kínzott egykori szivárogatóra, Julian Assange-ra is vadászott. Megpróbálja ugyanis az amerikai kormány, és éppen a fenti vádiratot jegyző Igazságügyi Minisztérium is elérni, hogy az ausztrál állampolgár Assange-t „kémkedés” vádjával az Egyesült Államokban állítsák bíróság elé, ahol akár életfogytig tartó, szigorított börtönbüntetést is kaphat.

Ez eddig nem sikerült nekik. A minisztérium McGonigal ügyet részletező vádirata ebben az ügyben és eddigi – oroszellenesnek álcázott – baloldal-ellenes hisztériájában is beismerő vallomásnak számít.

Hiszen éppen az FBI volt az, ami az amerikai társadalom fölött folyamatosan lebegtette a Putyin-pártiság mint hazaárulás sokszor igaztalan vádját, miközben most saját, egyik vezető emberükről derülhet ki végérvényesen, hogy ő bizony éppen azt csinálta, amivel másokat előszeretettel és felületesen vádoltak: tehát orosz oligarcháktól fogadott el pénzt kémtevékenységért cserébe.

A jó McGonigal igazgatót persze mégsem fenyegeti a kémkedés súlyosabb vádja, egyelőre csupán a pénzmosás, a vádiratot ugyanis még bíróságon is bizonyítani kellene. Az államtitoksértés vádját pedig annak ellenére sem hozták fel ellene, hogy nem világos: jutottak-ez újabban a pusztító ukrajnai háborúból gazdagodó Deripaszka és Putyin elnök köreinek birtokába jelentős amerikai államtitkok, miközben McGonigal neki dolgozott. Sőt, a volt igazgató nemrég félmillió dolláros óvadék letétele után szabadlábra is került.”

Nyitókép: Képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajaking
2023. január 30. 15:33
A Mércés újságírók miért néznek ki mind debilnek?
letsgobrandon
2023. január 30. 11:20
A történetből hiányzik az Orbán szál
MZ/X
2023. január 30. 11:00
Kár érte, kiváló ügynök volt...
chief Bromden
2023. január 30. 10:40
A kollaboránsok példaképe. Csendben is vannak. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!