Az európai

2023. január 02. 22:47

Hosszú idő fog eltelni addig, amíg mindenki fel tudja majd ismerni XVI. Benedek nagyságát és jelentőségét az életünkben.

2023. január 02. 22:47
null
Sitkei Levente
Magyar Nemzet

„Hosszú idő fog eltelni addig, amíg mindenki fel tudja majd ismerni XVI. Benedek nagyságát és jelentőségét az életünkben. II. János Pál pápát már életében szentként tisztelték, a halálát követő, betölthetetlen űrbe érkezett a német egyházfő, aki nagyon visszafogott, nagyon emberi, nagyon csendes volt, de most, a halálával kiderül, milyen közel állt az emberek szívéhez. II. János Pál pápa a betegségével vívott személyes küzdelmével mutatott példát, Benedek ugyanakkor nem ezt az utat választotta, amikor 2013-ban lemondott. 

Korunk legnagyobb teológusa szenvedélyesen kereste az igazságot, amely nem áll ellentétben a természettudományos vívmányokkal, inkább kiegészíti az anyag tudósainak meglátásait, elméleteit. A legvégső igazságot ő Krisztusban találta meg, de ez a munka és szenvedély természetesen soha nem fog befejeződni. 

Mások folytatják majd utána az igazság keresését, de mivel a hitet bizonyítani lehetetlen, nem lesz végső győztes ebben a vitában. Ahogy Benedek pápa se kívánt senkit se legyőzni. Ugyanakkor végakaratában is leszögezte, állhatatosnak kell lenni a hitben, s honfitársait is erre szólította fel, hogy ne csüggedjenek, hanem tartsanak ki.

Joseph Ratzinger az igazi, kiveszőfélben levő európai ember archetípusa volt. Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek is kiemelte ezt megemlékezésében, a pápa igazi európaiságát. Mert hiá­ba is torzult el teljesen ez az eredetileg nagyon szép eszme, s vált az Európai Unió Európa szinonimájává, a valóságban tényleg létezik az európaiság. Ez értéket jelent, és nem korlátlan szabadosságot. Az európai ember tisztában van az ősei által felépített kultúra és tudomány, gazdaság és életmód mérhetetlen értékességével, így azt őrzi és igyekszik továbbfejleszteni.

Isten nélkül teljesen értelmetlen Euró­pát elképzelni, a katolikus egyház nélkül szintén, de a reformáció is alapjaiban határozza meg azt a világot, amit mi, Európában élők ismerünk. Mert nem vagyunk mindannyian európaiak, ez egy kitüntető cím kell hogy legyen, amiért meg kell küzdeni, ki kell érdemelni.” 

Nyitókép: Gabriel BOUYS / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Proxima Centauri
2023. január 03. 18:25
Egy csomó kutyás odavan a rottvajlerért. Cirka egy százalék. Nem megsértve a fajt, a mai inkább egy túltenyésztett argentin dog. Vigyázzatok rá szilveszterkor, nehogy eldurranjon egy petárda.
Lajoss
2023. január 03. 17:51
Ne röhögtess,Levi! :)
-Zsolt-
2023. január 03. 13:15
"Hosszú idő fog eltelni addig, amíg mindenki fel tudja majd ismerni XVI. Benedek nagyságát és jelentőségét az életünkben." Az biztos! Olyan hosszú idő, hogy azt mi már meg sem érjük! 🤣🤣🤣
mokány
2023. január 03. 10:35
Gott mit uns .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!