Megválasztott képviselőktől venné el a mandátumot a német baloldal

2023. január 17. 16:34

A javaslat teljesen abszurd, és szembe megy a demokrácia lényegével.

2023. január 17. 16:34
null
Szikra Levente
Szikra Levente
Facebook

„A német választási rendszer rendkívül bonyolult, ráadásul kódolva van benne a szövetségi parlament alsóháza, a Bundestag létszámának növekedése. Bár a testület alaplétszáma 598 fő, a rendszer sajátosságai miatt jelenleg 736 képviselőből áll.

Az tehát nem kérdés, hogy a rendszer reformra szorul, de a hárompárti balliberális kormánykoalíció javaslata minden észszerűséget nélkülöz. Azt tervezik ugyanis, hogy bizonyos, egyéni választókerületben az emberek által közvetlenül megválasztott képviselőktől elveszik a mandátumot.

Miért merül fel ez a lehetőség? A lényeg: ma vegyes rendszer működik Németországban, de a parlamenti helyeknek végeredményben a listás szavazatarányok szerint kell megoszlaniuk. Ezt a most hatályos rendszerben úgy érik el, hogy ha egy párt az egyéni győzelmeivel több mandátumot szerez, mint ahány a listás szavazatok alapján járna neki (ún. túllógó mandátum), a többi párt is kap annyi mandátumot, hogy kiegészítsék arányosra (kiegyenlítő mandátum). A kormánypártok javaslata alapján eltörölnék a túllógó és a kiegyenlítő mandátumokat, és ezentúl egész egyszerűen elvennék annyi egyéniben megválasztott képviselőtől a mandátumot, amennyivel valamely párt több helyet nyert az arányosan neki járónál. Szóval közvetlenül megválasztott képviselők nem kapnának mandátumot az arányosság érdekében, és teljes választókerületek maradnának egy teljes ciklusra parlamenti képviselet nélkül.

A javaslat teljesen abszurd, és szembe megy a demokrácia lényegével. Közvetlenül megválasztott képviselőtől elvenni a mandátumot teljesen megmagyarázhatatlan, nem tudok elképzelni olyan indokot, ami ezt alátámaszthatja. Az ellenzéki CDU/CSU tiltakozik, és azt tervezi, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg a törvényt, ha elfogadja a Bundestag.

Megjegyzem, hogy a dolognak persze politikai szála is van: az egyéni körzetek közül a legtöbbet a CDU/CSU szokta megnyerni, így az egyéni győzelemtől való megfosztás is leginkább ezt a pártszövetséget érintené hátrányosan. A politikai száltól függetlenül is igaz azonban, hogy példátlanul antidemokratikus lépés lenne a reform elfogadása.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2023. január 18. 22:22
"Megválasztott képviselőktől venné el a mandátumot a német baloldal" Még fel vannak háborodva amikor Hitler ivadékainak, büdös gyilkos náci férgeknek vannak kikiáltva! Gyilkos náci kutyák!
Hoth
2023. január 18. 22:16
Egyszerűsitsük a képletet...ha egy jobbos képviselő kap egy szavazatot,akkor azt oda kell adni egy ballib-zöld-vérkomcsinak...és megérkeztünk a fejlett nyugati demokráciához,ami kisérteties hasonlóságot mutat a szovjet mintával sztálin idején..
Igazszó
2023. január 18. 13:10
Helyes. Pusztuljanak!
LancelotDuLac
2023. január 18. 00:39
de ott nem büntetik milliókra a képviselőket, ha véleményt nyilvánítanak, seggfej. arról nem is beszélve, hogy kamu - sehol egy link, hangfelvétel videó tehát hazudsz gané!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!