Sematikus világ

2022. december 29. 16:15

Ez az a sematikus gondolkodásmód, amely a háborús propaganda velejárója.

2022. december 29. 16:15
null
Sitkei Levente
Magyar Nemzet

„A világ milliárd színárnyalatát és vibráló változatosságát képtelenség befogadni. Az ember ezért sematikusan gondolkodik, az általa ismert fogalmakkal írja le a távoli, ismeretlen világot is, így könnyebben eligazodik. Ha pedig valaki politikus, akkor vissza is tud élni ezzel a gondolkodásmóddal, főleg ha épp háborúban áll. Az ukrán külügyminisztérium Orbán Viktor lapunknak adott interjújára reagálva azt írta, hogy a magyar miniszterelnök használja ki szoros kapcsolatait Oroszországgal, hogy Moszkva vonja ki csapatait Ukrajnából és szűnjön meg az agresszió. Érvelésük szerint ha ezt nem teszi meg a magyar kormányfő, azzal közvetetten az orosz győzelmet segíti elő, így jelenleg a magyar politika az ukrán vereséget akarja elérni.

Ez az a sematikus gondolkodásmód, amely a háborús propaganda velejárója. Mindenben csakis a mi akaratunk érvényesülhet, nincs más látásmód, nincs más érdek, csakis a miénk. Ha valaki nem lesz száz százalékig a mi álláspontunk kiszolgálója, az ellenség így az agresszor szekértolója. 

Pedig egyértelmű, hogy a magyar miniszterelnök természetszerűleg nem lehet Ukrajna tökéletesen elkötelezett híve, minthogy az ő feladata, megbízatása, hivatása a magyar érdekek megvédése. Erre esküdött fel és ezt képviseli 2010-es hivatalba lépése óta folyamatosan. 

Nagyon könnyű manapság szövetségi hálózatokban gondolkodni, azaz a NATO és az EU egy tömbként viselkedik és menetel egyazon cél felé, de soha nem volt ez igaz, és az a színes vibrálás ezekre a szövetségekre is jellemző. Nem akarja azt Franciaország, amit Törökország, csak időnként érdekeik egy irányba mozgatják őket. Ahogy Magyarország és az Egyesült Államok is szoros szövetségesek, bajtársak, ugyanakkor egy, a tengeren túl elterülő szuperhatalom és a háborús zónával közvetlenül határos közép-európai, mérsékelten gazdag ország együttműködése sosem lehet kiegyensúlyozott.”

 

Nyitókép: OLIVIER DOULIERY / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kamcsatka5
2022. december 30. 14:30
Jó ez a profilkép: a zselé és a belgák!
lendvaiildiko
2022. december 30. 12:17
Szülő1 és szülő2. Mily szép pár.
diós guba
2022. december 30. 08:05
A séma: démonizálni az ellenfelet. Ketté osztani a a csapatokat, jóra és rosszra. A jók szentháborút folytatnak a rossz, a gonosz ellen. Kommunikálni és feltüzelni a népet, harci kedvet gerjeszteni. A kétkedőket kiiktatni, árulóvá degradálni, likvidálni. A narratívát folyamatosan fenntartani, rakni a tüzet. Harc a végső győzelemig.
Trinitysum
2022. december 29. 18:27
A politikában nincs és nem is volt soha barátság, csak érdekkapcsolatok. Amikor barátságról beszélnek, az álca, ezzel hülyítik a népet. Semmilyen orosz barátságot nem látok, csak elemi magyar érdekeket, mi kereskedni szeretnénk velük, nem pusziszkodni, ahogy az ukránokkal szintén. Hogy ki kivel pusziszkodik azt tartsa meg hálószoba titoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!