Ficóék készenlétben, a szélsőséges pártok is felsorakoztak

2022. szeptember 21. 13:01

Vajon Matovič őrültségei miatt jutottunk ilyen helyzetbe?

2022. szeptember 21. 13:01
null
Hajtman Gábor
Ma7.sk

„Fura társaság demonstrált kedden Pozsonyban. Nem akármilyen politikai csoportokat fújt össze a szél, a tüntetésen Robert Fico, Milan Uhrík, Andrej Danko és Eduard Chmelár is szónokolt. Csöbörből vödörbe, avagy ez lenne az új alternatíva, amely átvenné az ország irányítását?

Robert Ficóék lassan többet szónokolnak az utcán, mint a parlamentben. Bizonyos értelemben ez érthető is, hiszen a dühös és elégedetlen embereket mindig is meg tudták szólítani. Pláne egy krízishelyzetben, amikor szinte minden rossz dolog felgyülemlik. Gazdasági válság, energiaválság, infláció, a szomszédban dúló háború: a szélsőséges erőknek nem is kínálkozhatna jobb alkalom arra, hogy az embereket tovább hergeljék, és olajat öntsenek a tűzre.

A populista és szélsőséges politikusok annak örülnek, ha a társadalom még frusztráltabb, mert így a kiábrándult szavazókat könnyen maguk mögé tudják gyűjteni. Tegyük hozzá, hogy ezt elég sikeresen teszik, a Smer már nem egyszer szervezett hasonló demonstrációt. Emlékezzünk vissza, Ficóék azt ígérték, minden egyes államünnepen tüntetést szerveznek.

Most ugyan nem volt semmiféle államünnep, éppen ezért a megszokottól eltérően különleges vendégek is részt vettek ezen a demonstráción. A Smer mellett a Republika, az Eduard Chmelár vezette Szocialisták és régi nagy kedvencünk, Andrej Danko is feltűnt a színpadon. Ficóéknak »színes« csapatot sikerült összegyűjteniük, és minden bizonnyal velük együtt irányítanák majd az országot a jövőben.

Merre felé tartana ez az irány? Kifelé az Unióból? Az elszigeteltség felé? Netalán még keletebbre, Oroszország felé? A jelenlegi szedett-vedett és alkalmatlan kormány helyett csak az aggasztóbb, hogy az alternatíva csupa frusztrált, nem egy esetben szélsőséges politikusból tevődik össze, akik a krízishelyzetekre semmilyen valódi megoldást nem tudnak nyújtani. Ők most abból profitálnak, hogy az embereknek azt hirdetik, megtalálták a fényt az alagút végén. Ha azonban hatalomra kerülnének, valójában csak még nagyobb sötétségbe taszítanák az országot.

Fico, Danko, Uhrík, Chmelár, és a sort lehetne folytatni. Természetesen az nem reális, hogy az összes szereplő bekerüljön a parlamentbe, vagy kormánytényezővé váljon, de aggasztó a jelenség, ahogy egymásra talált ez a társaság. Rég nem láttam ilyen magabiztos Ficót szónokolni. Mintha már arra készülne, hogy néhány hónap múlva újra beüljön a kormányfői székbe.

A Smer vezére azt hangoztatta, hogy a tüntetésen megjelent »régi-új« szövetségeseivel együtt kellő erőt tudnak felmutatni, és minden eszközzel harcolnak majd azért, hogy a nép segítségével elűzzék a jelenlegi kormányt, és átvegyék az ország irányítását. A nép megjelent része pedig tapsol és éljenzi Ficót, a nemzet hősét, és az ország vezetőjét. Én pedig azon gondolkodom, hogy ez az ország hol rontotta el?

Vajon Matovič őrültségei miatt jutottunk ilyen helyzetbe? Nem gondolom, hogy kizárólag Matovičot kellene okolnunk emiatt, de ő is nagyban hozzásegített a társadalom jelenlegi állapotához. Egy dologban azonban biztos vagyok. Égető szükség van a centrista, mérsékelt és hagyományos pártokra, mert az igazi stabilitást ők hozhatják el.”

Nyitókép: VLADIMIR SIMICEK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alaric
2022. szeptember 22. 15:23
Egy kis szómagyarázat a fenti cikkhez és a Hajtmanhoz hasonlók írásaihoz: populista = demokrata szélsőséges = konzervatív, jobboldali mérsékelt = globalista, Brüsszelnek-Washingtonnak behódoló
abcd
2022. szeptember 21. 20:30
"Én pedig azon gondolkodom, hogy ez az ország hol rontotta el?" Hol rontotta el, hát 1918-ban, azóta nem találja a helyét.
lofejazagyban
2022. szeptember 21. 16:22
washington, Berlin, brüsszel tud esetenként segíteni a hozzá lojális haveri kutyák hatalomra kerülésében, de a globalista politika kiszolgálása önmagában még nem jó kormányzás. Nemzetállamokat úgy sikeresen kormányozni nem lehet, hogy az alapelv a nemzeti érdek tagadása.
ptrfarkas43
2022. szeptember 21. 16:21
Pár hónapja még a kútba ugrani akaró eu-t Orbán hátráltatta egyedül, mára mintha többen lennének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!