Jog a vallástalansághoz

2022. szeptember 04. 10:03

Nap mint nap érzékeltetik velem: erkölcsileg nem vagyok egyenlő.

2022. szeptember 04. 10:03
null
Lendvai Ildikó
Népszava

„Kérem vissza a jogomat. Ami formálisan megvan: még az Alaptörvény is kimondja a világnézeti szabadságot. Ami ugyebár magába foglalná a vallásszabadság mellett a vallástalanság szabadságát is. Csak éppen nap mint nap érzékeltetik velem: erkölcsileg nem vagyok egyenlő. Ha egyszer nem vagyok vallási értelemben hívő, akkor bizonyára

önző, elvek és értékek nélküli, emelkedettebb gondolatokra képtelen emberi véglény vagyok,

olyasmi, mint Madách tragédiájában az eszkimó szín szerencsétlenjei.

»Ha valaki nem hiszi, hogy a tetteiért majd felelnie kell az Úristen előtt, akkor úgy van vele, hogy bármit megtehet, ami a hatalmában áll« – így a hatalommal soha életében vissza nem élő miniszterelnökünk.

Eszerint az erkölcs azonos a valláserkölccsel. Én és a hozzám hasonlók eleve nem léphetünk az erény útjára. Ki vagyok zárva onnan, akkor is, ha sok esetben a hasonló erkölcsi parancsokat, pl. a szolidaritás, a testvériség, a szeretet, segítségadás, irgalom, az erőszak- és gyűlöletmentesség követelményeit igyekszem követni, mint a vallások gyakorlói. De az mégiscsak gyanús, hogy ezeket nem Isten létéből vezetem le, hanem az ember képességeibe és lehetőségeibe vetett bizalomból -ha úgy tetszik, hitből, de az emberiség történelmi progressziójának megtapasztalásából is. Része vagyok a sokat emlegetett zsidó-keresztény kultúrának, de ugyanennyire az európai humanizmus, felvilágosodás és szabadelvűség (bizony: liberalizmus!) hagyományainak is.

Baj?”

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gasparirma
2022. szeptember 05. 13:48
Menj haza pihenni Ildikó ! Elég volt belőletek! Olyannyira telítve vagyunk veletek , hogy már hányni kell tőletek ! Tudod, manapság már nem olyan idők járnak mint a ti beteg gyilkos, véres, cenzoros , vallástalan és erkölcstelen időtökben ! Ma még nektek is mindenhez jogotok van , például teljesen hülyének lenni is! Ebben amúgy élen jártok ! De könyörgünk ne akarjátok, ne akard ( még mindig!.. , még most is !...levakarhatatlan , tépőzáras pumaként csüngve rajtunk!) megmondani nekünk , hogy mi miként éljünk , miben higgyünk, és miben reménykedjünk és hogy neveljük a gyerekeinket! ! Zárd végre magadra azt a szarkofágot és pihend ki végre a legaljasabb inkarnációs szerepedet, az embertelen ócska kommunistáét! Ildikó! Kérünk szépen tisztelettel , takarodj el már végre a 3.14 csába!
Esvány
2022. szeptember 05. 11:01
"Nap mint nap érzékeltetik velem: erkölcsileg nem vagyok egyenlő." A Rákosi- és Kádár rendszerben nem ti csináltátok ezt a vallásos emberekkel? Vagy az értelmiségiek gyermekeivel? Mellesleg vallás nélkül hogyan, miféle erkölcsöt akarsz megalapozni? A "szocialista erkölcsöt", a kisdobosok 6 pontját vagy az úttörők 12 pontját talán nem a vallásokból lopkodtátok össze?
virgo
2022. szeptember 05. 08:31
Az ember nem magától létezik, a semmiben lebegve, de ezt te- kedves múmia néni- nem értheted. Hess vissza a szarkofágba.
miazhogynagyonis
2022. szeptember 05. 08:23
Eltörött a formalinos üveg, kiúszott belőle a '70-es évek lábszagú kultúrcafkája. Aki erkölcsileg egyenlő akar lenni. Broááá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!