Sorkatonaság: nyet? Egy „civilista” gondolatai

2022. július 06. 14:08

Ne dugjuk homokba a fejünket. Körülöttünk puskaporszagú a levegő. Háború van.

2022. július 06. 14:08
null
Máthé Áron
Máthé Áron
Vendégszerző

Néhány nappal ezelőtt Almási B. Csaba cikket közölt a Mandineren „Sorkatonaság? Kösz, de inkább nem” címmel. Mint írja: „Eszembe jutnak negyven év távlatából a Magyar Néphadseregről az emlékeim. Ha népszavazásra kerülne sor, nem sokat kellene gondolkodnom.”

De miért kellene azt hinnünk, hogy a mai Magyar Honvédség az egyenlő az ántivilág Magyar Néphadseregével?
Én nem voltam katona. Amikor egyetemre mentem 1996-ban, ez már eleve halasztást jelentett. Egy évvel később, 1997-ben műtötték a térdem, némi grundfoci miatt. Ezzel úgynevezett D kategóriás lettem, „póttartalékos”, ami azt jelentette, hogy a sorkatonaság fennálltáig már egész biztosan nem hívtak be.

Hogy sajnáltam-e, hogy nem lettem az egykori Magyar Köztársaság Honvédségének a tagja? Nos, igen is, meg nem is.

Igen, mert valahogy mindig úgy éreztem, hogy a katonaság hozzátartozik a férfivá váláshoz, meg egyébként is kaland, kanmuri. És persze igazából nem sajnáltam, mert az akkori honvédség már csak önmaga árnyéka, néha pedig paródiája volt. Éleslövészetre talán egyszer került sor az egész akkori sorkatonai szolgálat alatt. Ilyen körülmények között tényleg, minek? 

Volt a ’90-es évektől egy olyan véleményklíma is az országban, ami a sorkatonaságot hülyeségnek tekintette. Ez a jogos megfontolásokon túl a poszt-kádári cinizmus, a közösségellenes attitűdök egyik megnyilvánulása is volt persze. A magyar ember ráadásul a két világháborúból azt a következtetést vonta le, hogy a fegyver nem megoldás, és jobb megúszni a dolgokat.

Az más kérdés, hogy a második világháborúban is ezzel hitegette magát középosztályunk – t.i. a megúszással – de hát 1944-ben sajnos házhoz jött a háború. Azután emlékezzünk rá, hogy 1945 után fegyveres dicsőséget hozó pillanatunkban, 1956-ban is a semlegesség volt a hívószó, nem pedig a NATO. Nem is véletlen, hogy az 1997-es NATO-tagságról szóló népszavazáson behozták az „eredményesség” fogalmát, vagyis már nem volt szükséges az érvényesség, csak az, hogy ha a megjelentek többsége, de legalább a választásra jogosult polgárok 25%-a azonos választ adjon a feltett kérdésre Az intézkedés bölcs előrelátásnak bizonyult. A választók kevesebb, mint fele ment el szavazni (49% fölött valahol). Igaz, aki elment, abból 85% szavazott a NATO-ra. (Zárójelben kérdezem: vajon Svédországban és Finnországban lesz népszavazás a NATO-tagságról? Nem lesz, a minket demokráciából kioktatók nagyobb dicsőségére.)

A NATO-tagságunk azután faramuci módon tovább gerjesztette a sorkatonaság elleni véleményklímát.

Hiszen itt a NATO, megvéd minket! – gondolta az egyszeri honpolgár. És ezt sugallták a Honvédség kiárusításában érdekelt szereplők is a „szocialisták és a szabaddemokraták közös kormányzása” idején. És ezt sugallta a részegen szereplő vezérkari főnök, és ezt sugározták a különböző ingatlanpanamákkal összefüggésbe hozott honvédelmi miniszterek is. A hivatásos és a szerződéses állomány pedig a hiábavalóság érzésével küzdött, miközben Gyurcsányék ide-oda elajándékozták, elkótyavetyélték a maradék harci felszerelés nagy részét.

És most vissza a sorkatonaság kérdéséhez. Valamikor a ’90-es évek elején lehetett, amikor családunk még a szocializmus idején Bécsbe disszidált része hazalátogatva megrendezte a szokásos találkozót. Unokatestvérem éppen akkor szerelt le az osztrák Bundesheer kötelékében teljesített sorkatonai szolgálatából. Irigykedve néztem a fotóit, ahol vidám bakák integettek páncélozott harcjárműveken, menő egyenruhában, menő fegyverekkel.

Éles ellentétben volt ez az egész egy másik unokatestvérem élményeivel, aki viszont itthon volt sorozott baka a Néphadseregben valamikor 1988 táján. Egyszer elmentünk meglátogatni és majdnem sírt szegény.

Ez azért volt furcsa, mert mindig sóvárogva hallgattam édesapám katonatörténeteit – szintén a Néphadseregből. A hatvanas évek közepén, egyetemi előfelvételisként Börgöndön volt légvédelmi rakétás. Elbeszéléseiből a tahó „Ács Ákos ál-hadnagy”, a népi káderből kiemelt tisztek, a szemétkedő altisztek, és a leendő egyetemisták összetartó társasága bontakoztak ki. Hogy pocsék élmény lett volna? Akkor az volt. De ezek az élmények hozták össze az egykori T-üteg tagságát néhány évtized (!) múlva újra, közös bloggal, találkozókkal. És amikor nagybátyám, ez a majd’ kétméteres vagány gyerek mesélt egy-két történetet szintén a ’80-as évek elejéről, amikor deszantosként szolgálta le a kötelezőt, a bátyámmal együtt szájtátva hallgattuk. Azután később,

a gimi után már azok a sztorik voltak a menők, hogy ki hogyan bulizta ki a sorozást.

Ehhez a fentebb említett posztkádári, balliberális véleményklímához az is hozzájárult, hogy Trianon óta a magyar haderő a szűkösség, a szerepkeresés, a nagyhatalmi kiszolgáltatottság egyenként is ólomsúlyú terheivel küzd. Talán az utóbbi évtizedben, a nemzeti kormányzás idején elkezdett változások is lassanként meghozzák az eredményeket. Az új honvédelmi miniszter személyében is jelzi, hogy a Honvédség fejlesztése nemcsak kiemelt ügy, hanem magasabb fokozatba is kapcsolják a fejlesztéseket. Az ütőképes haderő létrehozásához tehát az anyagi feltételek meglesznek, a siker ezen a téren mondhatnánk garantálva van. De mi lesz a személyi állománnyal? Az amerikaiak nagy világháborús tábornoka, George Patton azt mondta: „A háborúkat ugyan fegyverekkel vívják, de azokat emberek nyerik meg. A spiritusz a vezetőkben és a beosztottakban, ami a győzelemre visz.”

Nemrég jelent meg egy felmérés arról, hogy ki védené meg a közöset, a hazát. A Publicus mérése szerint,

ha hazánkat támadás érné, akkor leginkább a 45–59 év közöttiek fognának fegyvert

(71 százalék), utánuk a 18–29 évesek következnek (67 százalék), majd pedig a 30–44 év közöttiek (57 százalék). A 60 évnél idősebbek enyhe többsége (53 százalék) szintén harcolna a hazája védelmében. Úgy tűnik tehát, valami változik. Nevelt fiam 14 évesen ment először military táborba, most pedig önkéntes tartalékosként gyakorlaton van. „Ha az én időmben ilyesmik lettek volna…” – gondoltam irigykedve. Az idő sajnos telik, a térdem pedig egy újabb műtét után sem lett jobb, a foci erre rossz gyógymód.

Viszont a háború lassan ismét házhoz jön. Ukrajna felől reméljük, hogy ezúttal a „megúszás” pozitív értelmet nyer egy atomháború elmaradását illetően, bár hamarosan közelebb is lehetnek hadműveletek. Déli határainkon viszont lassan nyolc éve ostromállapot van. Nemrég lövések is dördültek a migránsok különböző csoportjai között, s a szerb rendőrök tűzparancsot kaptak.

Nem riogatás felvetni: mi lesz, ha a mieinknek kell viszonozni a tüzet?

Elkeseredett, nyomorgó, a nyugati délibáboktól megbűvölt milliók vannak úton. Újabb, mindenre elszánt milliók készülnek útra kelni. Nem véletlen a miniszterelnök bejelentése a négyezer új határvadászról.

Tudom, hogy a sorkatonaság politikai tabu, de legalább a sorozást magát nem lehetne visszaállítani, hogy aki akar sorkatona lenni, az lehessen? 

Ne dugjuk homokba a fejünket. Körülöttünk puskaporszagú a levegő. Háború van.
 

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 210 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fundamentalista
2022. július 07. 11:14
Én 1982 és 1984 között voltam sorkatona egy építő-műszaki (nem hivatalosan: lapátos) ezrednél. Így szeretnék hozzászólni a vitához. Ha lett volna rá lehetőségem, elkerültem volna, de akkor még nem volt trendi kimaradni a buliból. Így hát mentem, ha nem is önként és dalolva. A 18 hónap alatt négy kiképzésen vettem részt: először az egyhónapos keltető (alapkiképzés), a kopasz időszakom végén másfél hónap tisztestanfolyam. Ezeken kiképzendőként vettem részt. A gumi és öreg időszakom elején a bevonult állomány alapkiképzésén vettem részt, immár kiképző rajparancsnokként (tizedesként szereltem le), plusz a bevonulás előtt 1-2 héttel a bevonulás előkészítése. Ha úgy tetszik, mindkét végét megjártam a szerszámnak. A mindkét oldali kiképzések a 18 hónap kb. 1/3-át tették ki, erre majd negyven év távlatából is szívesen emlékszem, a kiképzések között a századnál a szakkiképzésen (építőipari munkán) kívül többnyire b@szakodással és kavarással eltöltött időre egyáltalán nem szívesen. Utólag mégsem tartom az egészet elfecsérelt időnek. Elnézést a hosszú bevezetőért, de talán így lesz érthető a témával kapcsolatos álláspontom. Én minden férfi számára kötelezővé tenném a három hónapos alapkiképzést. A nőknek választható lenne. Egy évben háromszor lenne bevonulás az erre kijelölt, állandó (hivatásos vagy szerződéses) személyzettel rendelkező, kiképzőközpontokba. Ugye 3-szor 3 az 9, a maradék évi 3 hónap a kiképzőközpontok karbantartására, a következő bevonulás előkészítésére menne, na meg valamikor a szabikat is ki kell adni az állandó személyzetnek. A lényeg: intenzív kiképzés lenne heti 5 napon át, a kiképzőközpont üzemeltetését nem a bevonultak végeznék. Persze a 3 hónapba azért egy-két őrszolgálat, hadtápszolgálat (csello) azért beleférne. Aki rendesen dolgozott, azoknak minden három hétvége közül kettő eltáv, a harmadik valamilyen szolgálat. Aki sunnyogott vagy kavart, annak akár végig helybentopi három hónapig, ki lehet bírni. A kiképzendő állomány egyszerre vonulna be és egyszerre szerelne le, nem lennének időszakok, így a korábbi sorkatonaság legfőbb rákfenéjét jelentő kopasz-gumi-öreg hierarchiát el lehetne kerülni. Mi lenne az ösztönző? A teljesség igénye nélkül például az, hogy bármely fegyveres testülethez (rendőrség, pénzügyőrség, BV) csak a három hónap után lehetne jelentkezni; csak a három hónapot letöltött ember kaphatna fegyverviselési engedélyt vagy biztonsági őri engedélyt (a nők is!); plusz a lényeg: a három hónap alatt mindenki megkapná a bevonulás előtti egy éves átlagkeresetének havi átlagát. Akinek nem volt keresete (pl: frissen került ki a gimiből) az megkapná azt az illetményt, amelyet a legalacsonyabb rendfokozatú szerződéses katona is megkap. Ez utóbbit az is megkapná, akinek volt ugyan keresete a bevonulás előtt, de nem érte el ezt az összeget. Tisztában vagyok azzal, hogy ennek jelentős költségvetési vonzatai lennének, de a honvédelem – tetszik, nem tetszik – pénzbe kerül. Ha mi, magyar emberek nem védjük meg magunkat, senki sem teszi meg helyettünk. Ez a három hónap akkor sem csodaszer, ha már hosszabb ideje rendszeresen működik, de remekül meg tudná alapozni a legsúlyosabb háborús helyzetre is rövid időn belül felálló haderő megteremtését. Ha már jön az ellenség, késő lesz akkor elkezdeni a kiképzéseket. Nem mi vagyunk az amcsik, hogy Pearl Harbour után volt idejük a full létszámú haderejük felállítására.
Reszelő Aladár
2022. július 07. 09:01
Az egész katonáskodás lényege a kiképzés. Azt lehet jól is és rosszul is csinálni, az előbbinek van és lenne értelme, az utóbbinak meg sosem volt. Látom értelmét az önkéntes kiképzésnek, akit érdekel az ott megszerezhető tudás és aki fel tudja ajánlani a képességét háborús helyzetben, annak legyen lehetősége. Tisztázzuk. Ha beüt a szar, szükség lehet rá, hogy 18-55 között mindenkinek harcolni kell. Praktikus, ha nem akkor kell kiképezni valakit, mert az tényleg csak golyófogónak lesz jó. A kiképzésen való részvételnek persze meg kell teremteni a jogi hátterét, aki tanul annak tanulmányi szünet/távoktatás, aki dolgozik annak fizetett szabadság és optimális távollét formájában. Az elmélet online kurzus formájában is legyen elérhető. Aki pedig elvégzi a kiképzést és részt vesz további utánképzéseken, az kapjon valami minimális rendfokozatot és legyen jogosult pár kedvezményre a civil életben és kaphat 1-2% plusz nyugdíjjat is majd.
buckafej
2022. július 07. 08:40
Aki volt katona, az tudja, hogy a civil lét és gondolkodás nagyon gyorsan megszűnik a seregben. Van aki megpróbál civil maradni, de azt összetörik, ezért jobb, ha alkalmazkodsz. Egy-két nap és teljesen természetes lesz az ember számára, hogy szinte mindent parancsra kell tenni és mindenhez engedélyt kell kérni. És ez nagyjából így normális. Én ezt átéltem, ezért tudom. Aki nem volt katona, annak erről fogalma sincs, csak okoskodik. Mert a hadsereg akkor tud hatékony lenni, ha egységes és jól szervezett. De ez igaz egy focicsapatra is, ott se csinál mindenki azt, amit akar. Ettől még lehet helye az egyéni kezdeményezésnek, de mégis alapvető a hierarchia. Én sem vagyok háború párti, szeretem az életet és nincs kedvem értelmetlenül meghalni. De az tény, hogy hasznos ha van egy országnak profi hadserege és az sem árt, ha minél több ember megtanulja a fegyverhasználatot. És szeressék a hazájukat és ha úgy hozza a sors - bár senki nem kíván ilyet - akár életünk kockáztatásával ki is megvédelmezzék. Mert van, amikor már nincs hová hátrálni és nincs hová menekülni.
Fantomsüni
2022. július 07. 08:22
Nagyon règóta mondogatom, hogy kène az a katonàsdi a fiatal fèrfiaknak. Kevesebb lenne a buzi az fix! Az összes nyàmnyila mama kedvence, tesiböl felmentett puhàny kicsit kinyitnà a szemèt, hogy hogyan kell fèrfikènt viselkedni fèrfiak között. Nem pedig a tükör elött hosszabban tetvèszkedni mint egy nö. Ha màr otthon sincs pèlda èrtèkü fèrfi minta, mert màr az apja is egy puhapöcs (persze erröl is a nök tehetnek, elvègre ök nevelik azzà a fiúkat… de ez egy hosszabb filozófiai fejtegetès lenne) akkor legalàbb a katonasàgban megmutathatnàk mit jelent a fèrfi virtus. Csak semmi polkorrekt attitüd. Ès igen… lehetne kötelezö ès nincs felmentès. (Fùù… mocsok egy diktàtor lennèk :D) Ha nem lehet fizikailag terhelni, akkor ott az iroda vagy a konyha. De hajrà… kicsit megtanulni, hogy nincs visszapofàzàs ès nem az törtènik, amit a mama kedvence kitalàlt ès nem akkor amikor neki jól esne. Ja… ès van következmèny. Felelösèg a tetteinkèrt. Tudom ma nem tùl nèpszerü de nagyon jó lenne beleverni a fejekbe, hogy felelösséggel tartozunk tetteinkèrt ès egymàsèrt. Visszapofàzik vagy parancsot megtagad… lehet pislogni a fóka felett vagy kifele a futkosóból. Kimarad pàr dobàsra a jàtèkból. S igen… nem kellene összevetni a mai sorkatonasàg ötletèt azzal, ami a 80-ad 90-es ès 2000-es èvek elejèn volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!