A sorkatonaság egy faszság

2022. május 05. 13:20

Schmidt Mária persze sosem volt katona, így mit sem tudhat erről.

2022. május 05. 13:20
null
Tibi atya
Facebook

„Schmidt Mária kormányközeli ideológus arról ábrándozik, hogy vissza kéne vezetni Magyarországon az általános, férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozó sorkötelezettséget (amit a közhiedelemmel ellentétben egyébként nem eltöröltek, csak felfüggesztettek).

Az ilyen kijelentések tipikusan arra valók, hogy szondázzák a szavazóbázis reakcióit, ezért szeretném leírni a véleményem.

Támogatok minden ösztönzést, hogy minél több magyar állampolgár végezze el a Honvédség alapkiképzését, és a sikeres alapvizsgát követően évi 1-2 hét szolgálatot fizetett szabadságon tölthessen el, amiért az állam cserébe bizonyos kedvezményeket biztosít.

De a sorkatonaság egy faszság.

Napjainkban már rég nem az az elsődleges mérőszáma egy haderőnek, hogy hányan szolgálnak benne, hanem hogy milyen eszközökkel, milyen szintű kiképzettséggel és milyen elszántsággal.

Nem lehet a nemzet biztonságát olyan haderőre alapozni, amibe kényszerből, akaratuk ellenére zuppálnak be fiatalokat, akiknek a kiképzése sokba kerül, cserébe ott fogják elkummantani, ahol csak lehet.

Szerintem az is hülyeség, hogy a sorkatonaság jó hatással van az egyénre. Ezt inkább azok mondják, akiknek közelező volt, és amiatt igyekeznek úgy szervezni a világlátásukat, hogy ne kelljen értelmetlen időelbaszásként gondolni rá (noha az esetek többségében az volt).”

Nyitókép: MTI / Illyés Tibor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2022. május 06. 09:59
Nem tudom, ki az a Schmidt Mária és mi köze a témához. Nyilván minimum hadügyminiszter szeretne lenni. De arra kijelentése alapján láthatólag alkalmatlan lenne. Az ukrajnai háborúban jól látható a sorkatonai rendszer alacsony hatékonysága, hisz mindkét oldalon törvényileg kötelezett sorkatonák szolgálnak. Akiket sokszor akaratuk ellenére, erővel kényszerítve soroznak be és visznek a frontra. Elkötelezettségük, moráljuk, kiképzési szintjük alacsony, az első adandó alkalommal megadják magukat, hogy mentsék az életüket, és általában nem szívesen szolgálnak olyanoknak, akik kényszerítik őket vagy esetleg fel is áldozzák, hisz számukra csak számok. A második világháborúban is csak azért működött, mert a vörös hadseregben csak az előre haladás esetén volt némi túlélési esély, a menekülőket ugyanis lelőtték a saját tisztjeik. Ez is csak azért működött, mert többszörös emberanyag fölényben voltak és egy diktatúrában éltek. A konklúzió, hogy bármilyen haderő csakis önkéntes alapon lehet hatékony és erős. Az igaz, hogy ez nem csak hivatásos állomány lehet, és az alapkiképzésben részesültek a lakosság minél nagyobb számára való kiterjesztése egy ország védelmi erejét jelentősen befolyásolja. De csakis önkéntes alapon. Itt is figyelembe kell venni azonban, hogy a mai világban senki nem teheti meg, hogy akár csak időszakosan is feladja a munkahelyét vagy a karrierjét. Azt amellett kell megoldani. Akár hétvégi katonaság, akiknek van egy főállása, hétvégéiken és szabadnapjaikon pedig kiképzési kurzusokra jelentkezhetnek és vehetnek részt, ahol különböző kiképzési szinteket, rangokat érhetnek el, ezért pedig napidíjat kapnak. Ők azok, akik háború esetén mozgósíthatók lehetnének honvédelemre, amit vállalnak. Akik önkéntesek, elkötelezettek és felkészültek, de nem hivatásosak és nem tartalékosok. Ez az, ami a lakosság nagy rétegére kiterjeszthető és pótolhatná a sorkatonaságot.
viewty
2022. május 06. 05:45
Simán felvállalom, hogy részemről felejtős ez a "nőket a lőtérre" védelmi stratégia, velem a haderő nem volna kisegítve. A hozzászólásokból meg simán kiderül, hogy nem is kell ide külső ellenség, a fegyverfétisre izguló csapat lazán megfojtaná a békésebb arcokat. (Bár azt gyanítom, a tesztoszteron-túladagolt szájhősök esnének hasra először a saját lábukban...)
Claudius1
2022. május 06. 00:26
Megszületett végre a nemzeti minimum: egyetértünk és normálisan megvitatjuk.
NullaSalus
2022. május 05. 21:51
Azok alapján, amit apám mesélt (nem voltam katona), nem volt sok értelme már akkor sem. Elhanyagolt, rossz állapotú felszerelés, kibelezett, szétlopott M-zárolt tartálykocsik, stb. A lövészeten 9 lőszerrel tanították meg a bakát lőni (3 egyes lövés, 3 rövid sorozat), és ha nem találta el a céltáblát a katona, akkor a kiképző tiszt odament a céltáblához, és golyóstollal kilyuggatta. Azon felül, hogy azok akik katonák voltak elmondhatják, hogy "bezzegmimégigaziférfiakvoltunk", leginkább golyófogókat képeztek, akik 1-2 napig tarthatnák fel az ellenséget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!