Orbán a választást valószínűleg nem veszti el

2022. március 15. 11:12

De elveszti a reményt, hogy a következő ciklus könnyebb lesz, mint a világjárványos mostani.

2022. március 15. 11:12
null
Török Gábor
Facebook

„OV a választást – bár ezt biztosan nem tudhatjuk – valószínűleg nem veszti el, de sok dolgot elveszít ezekben a napokban. Az oroszok ukrajnai háborúja a választási eredményeknél erősebben befolyásolja a miniszterelnök jövőjét, lehetőségeit.

Elveszti az »utcai harcos« régóta rajzolt imázsát. A 2008-as megszólalásaiban elvi alapon beszélt az orosz agresszióról (»figyelembe véve minden orosz válaszlépést, az olaj-, a benzin- és a gázár kérdését is beleértve, nekünk itt és most világos erkölcsi alapállást érdemes elfoglalni«), ma teljesen másképp. Nincs azzal semmi baj, ha valakinek a »rezsicsökkentés« minden másnál fontosabb, de ez egy másik álláspont, egy másik brand: nem véletlen, hogy '48 vagy '56 hőseit sem az árstop megvédése miatt ünnepeljük. Arról nem is beszélve, hogy aki békeidőben rajongott a harcias retorikáért, aki Brüsszelbe állandóan háborúzni járt, aki mindig puskaporszagot érzett a levegőben, most a béke halk szavú apostola lett. Mondom: nem jobb vagy rosszabb, vagy inkább: sikeresebb vagy sikertelenebb szerep ez, csak más, ezek után nehéz lesz majd (értsd: kevésbé lesz hiteles) a háború után újra katonásat, szabadságharcosat játszani.

Elveszti a nagy stratéga, mindent több lépéssel előre látó politikus képét. Nyilvánvaló, hogy – egyébként más európai politikusokhoz hasonlóan, de az amerikai vezetéssel szemben – a magyar miniszterelnök nem számított háborúra. Pedig sokan azt gondolták, hogy a mindenki másnál jobban lát a pályán, hogy nem érheti meglepetés. Február 12-én az évértékelőn ezt mondta: »Ezért vállalkoztam békemisszióra Moszkvában. A befagyott kapcsolatok jegét fel kell törni, és utat kell nyitni a tárgyalásoknak. Igaz, hogy Magyarországnak nincs atommeghajtású jégtörő hajója, de csákányunk azért van, és néha egy repedés is elég, hogy felszínre törjön a józan ész.« A 2010 utáni magyar orosz-politika azon a meggyőződésen alapult, hogy Putyin nem fogja átlépni a határokat (átvitt értelemben és szó szerint értve egyaránt), és ezért lehet vele üzletelni, sőt barátkozni is. Az évértékelő beszédében így fogalmazott a miniszterelnök »NATO- és európai uniós tagok vagyunk, és közben kiegyensúlyozott politikai viszonyt és gazdasági kapcsolatokat ápolunk Oroszországgal. A magyar példa bizonyítja, hogy ez lehetséges.« Ma már tudjuk, hogy egy darabig biztosan nem lesz lehetséges. Az orosz-kapcsolat (benne Pakssal és még sok minden mással) 2022-re a 12 éves kormányzás legnagyobb kudarca lett.”

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sarolta51
2022. március 18. 16:08
Soha ne legyen nagyobb vesztesége Orbánnak!!!
sarolta51
2022. március 18. 16:08
Soha ne legyen nagyobb vesztesége Orbánnak!!!
hátakkor
2022. március 16. 15:26
Az elemző elemez, a zeneszerző szerez, azt harmadikán Kéri megint nem érti. Hogy nem csusszant be Oleg Kajmanov Dobrev listán.
Robertoo
2022. március 16. 13:29
"Elveszti a nagy stratéga, mindent több lépéssel előre látó politikus képét." A sok idióta megállapítás közül ez csak az egyik. Valaki vagy nagy stratéga, vagy nem. Olyan nincs, hogy csak úgy néz ki. Vagy az, vagy nem az. Ennél fogva ennek nincs "képe", ami előtűnik, valami hatására. Már maga a mondat, a gondolat megfogalmazása sem jó. Ha valaki jó stratéga, az kiderül. Ha nem az, az is kiderül, de olyan nincs, hogy annak látszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!