Támadás a demokrácia ellen

2022. március 15. 20:55

Ma Lengyelország és Magyarország állnak elsődlegesen a demokrácia elleni támadások célkeresztjében.

2022. március 15. 20:55
null
Ján Figel
Facebook

Támadás a demokrácia ellen

Az európai demokratikus folyamatokat meg kell védeni és tiszteletben kell tartani. Nem engedhető meg, hogy bármilyen forrásból támadják azokat, és nem terjedhet át az egész kontinensre, ha a demokráciát felforgatják a magrégiókban. Zavarba ejtő módon éppen ilyen támadásoknak lehetünk tanúi, amikor külföldi elemek avatkoznak be közvetlenül Lengyelországban és Magyarországon, miközben Európa-szerte is lobbi-, PR- és befolyásolási műveleteket folytatnak, amelyek Varsót és Budapestet célozzák. Ezen tevékenységek célja a demokrácia aláásása, valamint a lengyel és a magyar szavazóbázis felforgatása.

A közelmúltban a nyilvánosságban széles körben elterjedt tudósítások Lengyelországot és Magyarországot pécézik ki kormánypártjaik konzervatív és katolikus-tradicionalista beállítottsága, azaz a politikai jobboldalhoz tartozásuk miatt. Az ilyen külső befolyásolás aláássa a lengyel és a magyar szavazók választását, miközben csökkenti az európai demokratikus politika sokszínűségét. Az az Európa, amely egy szűk tartományra korlátozza az elfogadható politikai nézetek körét, elveszíti polgárait. Még rosszabb eset, ha Európa megengedi a kívülállóknak, hogy a kontinens demokratikusan megválasztott vezetőinek legitimitását aláásva agitáljanak, valamint befolyási műveleteket indítsanak.

Ez a támadásnak egy olyan formája, amely Európa többi részére is kiterjedhet. Ma Lengyelország és Magyarország állnak elsődlegesen a demokrácia elleni támadások célkeresztjében, de nem maradnak egyedüli célpontok – ha nem teszünk semmit, máshová is átterjedhet a támadás. Egy szomszédos állam, egyben Európa polgáraként hangot kell adnom aggodalmamnak.”

A szerző, Ján Figel kultúráért és nyelvi sokszínűségért felelős korábbi EU-s biztos 

Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2022. március 16. 05:21
"kormánypártjaik konzervatív és katolikus-tradicionalista beállítottsága, azaz a politikai jobboldalhoz tartozásuk miatt." Mióta katolikus az Orbán-kormány, vagy maga Orbán Viktor? Amióta Iványi Gábor megkeresztelte a gyerekeit? Vagy amióta Gáspár megalapította a Felházat? Meg amióta Sára férjhez ment egy görögkatolikus parókus fiához? Meg amióta ő maga állítólag református, bár kötve hiszem, hogy valaha is megkeresztelték, lévén erősen elkötelezett párttag-párttitkár volt az apuka?
mokány
2022. március 15. 23:09
PC makogás lényege : Európa többi országát már bedarálta az ORWELLI IMPERIUM .
tetx
2022. március 15. 22:31
Már sok éve.
states
2022. március 15. 22:14
Már csak ez hiányzott a komcsináciknak a mai napi megalázó vereséghez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!