Meghalt a ’68-asok egyetlen igazi renegátja

2022. február 16. 20:58

Látott Habermas-köteteket perui gránátvetők tüze alatt és nevetett.

2022. február 16. 20:58
null
Czopf Áron
Czopf Áron
Látószög blog

„A ’68-asok bécsi vezéralakja volt, utóbb mégis jobboldali lett. Bejáratos volt Fidel Castróhoz, majd katonákat készített föl a kommunista gerillák ellen. Elítélték ellenforradalmi szervezkedésért és ült dezertálásért is – szabadulása után pedig kommunistából Carl Schmitt-tanítvány lett. Mindez hihetetlenül hangzik, de címszavakban csakugyan így élt Günter Maschke, a német szellemi élet egyik legnagyobb kalandora. 2022. február 7-én hunyt el.

Günter Maschke gyermekkorát Trierben töltötte. Nem annyira a hely szelleme tett rá nagy hatást, mint inkább a város egykori leghíresebb lakója, Karl Marx. Fiatalkori kommunizmusát később azzal magyarázta, hogy ez volt a legjobb módja annak, hogy a hagyományosan katolikus Trierben a provokátor örömeit élvezhesse. Született provokátor volt, s ezt a hajlamát a hatvanas években bőven volt lehetősége kiélni. Az évtized elején a legjelentősebb utópikus marxista filozófus, Ernst Bloch hallgatója volt, a Felforgató Akció („Subversiven Aktion“) tagja lett és a későbbi ’68-asok köreibe került. Megjárta Párizst és részt vett a szélsőbaloldali diákok bécsi szervezkedéseiben is (»Kommune Wien«), háború-ellenes tüntetéseket és Adorno-előadásokat szervezett. Aktivizmusa miatt ebben az időszakban ragadt rá a »bécsi Dutschke« elnevezés is, bár maga Rudi Dutschke, Maschke későbbi politikai realizmusát mintegy előrevetítve, inkább »Maschkiavellinek« nevezte. Nem a ’68-asok tipikus útját követte. Miután egy tüntetés alkalmával letartóztatták, a Németországnak való várható kiadatása miatt meglepő lépésre szánta el magát: menedékjogot kért a kubai nagykövetségen.

KUBA – KIÁBRÁNDULÁS ÉS KATARZIS

Jürgen Habermas a »hatvannyolcas mozgalom egyetlen igazi renegátjának« nevezte Maschkét, de nem azért, mert Kubába menekült, hanem mert ott sem tudott nyugton maradni. Mind fizikai, mind szellemi értelemben folytatta útját, hogy végül jobboldaliként térjen vissza Európába. A kubai emigráció valójában csak kezdetben tűnt jó ötletnek. Maschke a szélsőbaloldali eszmék teljes kiüresedését tapasztalta meg, a kommunista rendszer intellektuális légkörét fojtogatónak találta, és csalódnia kellett a vidéki gerillák forradalmi háborújáról szóló propagandamítoszban is. Fidel Castro kezdetben szimpatizált a német elvtárssal, akit megkért, hogy foglalja neki össze az Európában működő baloldali diákmozgalmak tevékenységét, ám a szöveget átfutva állítólag ingerültség lett úrrá rajta. »Ez az egész felesleges! Ez hedonizmus!« – csattant föl. Reakciója a forradalmi puritanizmuson túl azt is érzékelteti, valójában mekkora szakadék tátongott a ’68-asok – e lényegében posztmodern liberális életmód-forradalmárok – és a kényszerrel páncélozott államszocializmus között.”

Fotó: Ficsor Márton

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2022. február 17. 13:54
A kártevő "németek" hosszú sorában Marx után előkelő helyekért vetélkedhetett ez is Popperrel, Habermassal és a szellem más Hitlereivel együtt,
roughneck
2022. február 17. 12:53
A magyar SZDSZ nyugati elofutara. Tele maoista, anarchista buzi zsidoval, lasd Cohn-Bendit, es tsa. Eppen olyan degeneraltak voltak, mint Demszky, Rajk, Ungar, Peto, Horn es meg lehetne sorolni az oszlopos tagokat.
mokány
2022. február 17. 10:27
Orwell is balosként kezdte .
yanoo
2022. február 17. 06:31
Miutána Szovjetunió elvesztette a varázsát Nyugat-Európában ( 56 és a prágai 68), az ottani kommunista pártok taktikát váltottak és demokratikus legitimást szerezve akartak hatalomra jutni. Első körben elfelejtették a kommunista elnevezést és liberálisra váltottak. ( Ahogyan már többször idéztem itt a fórumon a az International Herald Tribune 1978-as cikkét). A céljuk Európa egyesítése , a határok eltörlése és a közös pénz az " eurodollár" bevezetése.Ezért annyira feltűnő az Európai unió marxista irányultsága, a demokrácia leépítése és az erőszakos föderalizálás. Gyakorlatilag és hatalomtechnikai szempontból is a Szovjetunió másolása az eurokolhoz. Minden antidemokratikus összetákolt " birodalomnak" azonos az útja a központi hatalom kiépítéséhez. ( És az ellenállók erőszakos elhallgattatása.) Ennek a folyamatnak volt az előszobája az 1968-as- Copf Áron megfogalmazásában frappáns és pontos- életmód forradalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!