Benzinnel oltják a tüzet

2021. december 11. 10:55

Kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy a hivatalos statisztika pontosan méri-e az inflációt.

2021. december 11. 10:55
null
Surányi György
Népszava

„A magyar gazdaság kilábalt a koronavírus-válságból, ám ennek komoly ára van. Novemberben az infláció 14 éves csúcsra jutott, a kormány pedig 1000 milliárdos hiányt hozott össze. Jó irányba tartunk?

Nyilván nem. Öt évvel ezelőtt indult meg az infláció emelkedése, vagyis elsődlegesen nem a pandémia okozza. Azóta évről évre gyorsul az áremelkedés. A világból importált árcsökkentő hatások 2019-ig részben ellensúlyozták a hazai inflációs folyamatokat. De az idén már ezek is tovább fűtik, és nem hűtik a hazai inflációt. A magyar gazdaság túlfűtött: a költségvetési-, a jövedelem- és a monetáris politika egyaránt olyan túlkeresletet generál, ami az infláció gyorsulásához, a külső számlák, a folyó fizetési mérleg évek óta tartó – noha még nem végzetes - romlásához vezetett.

Mi lehet ennek a vége?

Rövid távon mindenki  a saját zsebén érzi az infláció gyorsulását. Egyre inkább kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy a hivatalos statisztika pontosan méri-e az inflációt. Minél később áll neki a gazdaságpolitika  az egyensúlytalanságok – a felelőtlen költségvetési és jövedelempolitika és az elhibázott kamat- és árfolyampolitika - kiigazításának, annál nagyobb árat fogunk fizetni. A szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Az infláció letörésének költsége, az egyensúly helyreállításának gazdasági, társadalmi ára a késlekedéssel emelkedik.

Miért kétkedik a hivatalos inflációs számokban?

Hirtelen változás következett be 2020-21-ben a gazdaság teljesítményében, és ez önmagában olyan torzulásokat okoz, amelyeket valóban nehéz követni.  De ezt elismerve is, a benzinár drágulásának számításában például módszertani trükkökkel, a súlyok célirányos megváltoztatásával mind 2020-ban, mind 2021-ben  lefele kerítették az inflációt.”

Nyitókép: MTI/ Marjai János

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
többsincskiraly3
2021. december 13. 13:01
Surányi Úr! Azok után, amit ön elkövetett az országunk ellen, illene hosszú-hosszú ideig csendben maradni!
Kristály
2021. december 12. 14:26
Ez beszél aki ki üritett a Nemzeti Bankot nyagat felé Minden évben több 100 millió forint vesztességel zárt. Amikor lejárt a mandátuma angliába kapott posztot hálából hogy kirámolta a Nemzeti Bankot évente .
Bájron
2021. december 12. 12:44
Aranymester,tolvaj,kufár!
Gullwing
2021. december 12. 12:22
Nekünk meg azzal kapcsolatban nincsennek kétségeink hogy te gazdasági faszkalap vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!