Új úton a svéd (és a skandináv) jobboldal

2021. november 25. 17:45

A helyi szociáldemokraták akkor is uralták a teret, amikor a támogatottságuk jelentősen csökkent.

2021. november 25. 17:45
null
Hajdú András
Corvinák

„A szociáldemokraták Svédországban akkor is uralták a politikai teret, amikor a megváltozott körülményeket miatt Dániában és Norvégiában már ellenzékbe kényszerültek, illetve egykor kiemelkedő és sokáig stabilnak tűnő támogatottságuk jelentősen csökkent. A jobboldal időszakos kormányzati szerepvállalása ellenére is másodrangúnak számított. A svéd ellenzéken belüli átalakulás, a Svéd Demokraták tartós megerősödése azonban nem csak nemzeti, hanem regionális és nemzetközi színtéren is komoly változásokat eredményezhet a következő időszakban.

A 20. század nagy részében Dániát, Norvégiát és Svédországot egyaránt ötpárti modellként írták le. A pártok közül támogatottság és szervezettség tekintetében a szociáldemokrata pártok emelkedtek ki, amelyektől balra egy kisebb radikális párt (NATO-tagság, európai integráció és a jobboldallal történő kooperáció elutasítása jellemezte őket) is jelen volt a parlamentekben. A baloldallal szemben három pártból álló jobboldali blokk szerveződött, amely egy nagyobb, városi polgári és vállalkozói rétegre támaszkodó konzervatív és egy kisebb liberális, valamint a gazdák érdekeit képviselő pártból állt.”

Nyitókép: pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Imre Debrecen
2021. november 25. 21:56
Ez a svéd jobboldali összefogás, kicsit elkésett! Svédország, már elindult azon az úton, amelyről nincs visszatérés. Még vannak hasonló helyzetben lévő nyugat-európai országok, ahol a kalifátusok megalakulása középtávon, már körvonalazódik. Magyarország nem kerülhet ilyen helyzetben.... De, ez nem a(globalista)balliberális "magyarjainkon" fog múlni, hanem azokon, akik nemzetben gondolkodnak!
Jacques de Molay
2021. november 25. 19:22
A svédeknél (és más nyugati) már kevés lenne ha egy jobboldali párt alakítana kormányt. Csak lassítani tudnák a kalifátus kialakulását. A svéd állapotok visszafordíthatatlanok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!