Vita Perintfalvi Ritával

2021. október 31. 08:27

Senkinek a kezét nem engedjük el, a bűnösökét a legkevésbé.

2021. október 31. 08:27
null
Parászka Boróka
Parászka Boróka
Facebook

 

„Okoztam már itt, ezen az oldalon feminista barátaim és elvtársaim között felháborodást és vitát azzal, hogy azt mondtam mániás zaklatók, patológiás jegyeket mutató trollok iránt empátiát érzek, és igyekszem megérteni azt ahonnan és ahogy kommunikálnak.

most váltsunk léptéket. Az alábbi hanganyagban Perintfalvi Ritával vitatkozunk. Ő úgy fogalmaz: a papi szexuális bűnelkövetők áldozatai mellett foglalt állást, őket akarja meghallgatni, megérteni és segíteni - ez egy komplex, és semmiképpen sem egyszemélyes feladat, felelőssége van az egyháznak és a társadalomnak is. Vele szemben én azt állítom: ha nem értjük meg, hogy kiből és hogyan lesz bűnelkövető, ha a nők elleni erőszakot nem értelmezzük rendszerszinten sem az áldozatvédelem, sem az áldozatból bűnelkövetőkké válók rehabilitációja nem lehetséges. És tulajdonképpen azt sem értjük meg, miért elválaszthatatlanok (ma még) az olyan zárt rendszerektől az ilyen bűncselekmények, mint a katolikus egyház. Kimondtam alább, bár magam is megijedtem a mondattól: senkinek a kezét nem engedjük el, a bűnösökét a legkevésbé. Igaz-e ez a mondat egy szexuális ragadozóra? Becsület szavamra, nem tudom, mégsem tudnám másképp mondani. Dilemmában vagyok, segítsetek.

Az interjú hosszú. Az első harminc percben szó van arról, miért foglalkozik Rita ezzel a kérdéssel katolikus teológusként, milyen munkamódszerrel készültek ezek az interjúk az áldozatokkal, és egyáltalán mit jelen a "szexuális erőszak" - ha egy ember egész életpályáját tekintjük. Beszélgetünk arról, hogy az egyházakon belüli szexuális bűncselekmények hogyan rendezik át a szekuláris állam-egyház viszonyát. És hogy hogyan tipizálhatóak ezek a bűncselekmények.

A 30-35 perc után jön a kettőnk vitája, amelyben a metoo mozgalom és az egyházon belüli tisztulási folyamatok kapcsolatát is pedzegetjük.

Hallgassátok meg Ritát, az áldozatokat, és adjatok hangot annak, amit gondoltok szabadon: ezen a téren különösen fontos!”

Fotó: Parászka Boróka, Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Most80
2021. november 04. 06:35
Perintfalvi és Parászka együtt...szinte látom a helyzetet: létrejön abnormalitásból a kritikus tömeg, visszafordíthatatlan láncreakció indul meg és a "vita" két résztvevője egy, a padlón képződő fekete lyukban tűnik el, hangos sistergés és fortyogás közepette.
Bonaventura
2021. november 02. 11:50
Magyarországnak újabban a világi és egyházi pedofilok okozzák a legtöbb gondot. A kémiai kasztrálás nélkül nem tudunk megszabadulni ezektől az emberi gnómoktól. A Perintfalvi Borókák pedig majd csak kipusztulnak, mielőtt saját szektájuk lesz.
zoles
2021. október 31. 16:03
Parászka Bóróka már évek óta román titkossuolgálat embere. Ez erdélyben nem titok, mindenki tud róla.
villogókékfog
2021. október 31. 16:00
Szerintem szopjátok le egymást, az a biztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!