Elindult ez a graffitis kezdeményezés, az ötlet jó

2021. október 28. 15:36

De az eredmény visszás; nem került be egyetlen magyar nő, egyetlen roma és egyetlen zsidó sem.

2021. október 28. 15:36
null
Parászka Boróka
Parászka Boróka
Facebook

„Elindult ez a kezdeményezés, amely révén Marosvásárhely ismert arcai kerülnek fel graffitiként elhanyagolt, vagy kellően ki nem használt falfelületekre. Az akciót támogatja a helyi önkormányat, a helyi múzeum de még a Azopan Fotóarchívum is. Bár az ötlet jó, a végeredmény visszás: a falakon csupa befolyásos román és magyar férfi és két román nő. Nem került be a válogatásba egyetlen magyar nő sem, egyetlen roma sem és egyetlen zsidó sem.

Nem történik más, megint, mint szimbolikus hatalomgyakorlás és kizárás – és ez, pont Marosvásárhelyen, ahol az etnikai, közösségi konfliktusoknak oly hosszú és véres története van nagyon veszélyes.

Ott a helye a köztereken legalább Erdélyi Lajosnak, az Auschwitzből visszatért csodálatos újságírónak, fotográfusnak. Rafi Lajosnak, Marosvásárhely szülöttjének, a legismertebb erdélyi magyar-gáborcigány költőnek. Ott a helye Puczi Bélának és vele az 1990-es eseményeknek a roma-román-magyar kapcsolatok szimbolikus alakjának (különösen úgy, hogy Budapesten már van emléktáblája).

És akkor a nők, a magyar nők, akiknek szintén látszania kéne a alakon. Kit említsek? Teleki Gemmát – a grófkisasszonyból lett virágárust, aki a konformitások városában demonstrálta egy életen át, mit jelent tenni a tekintélyre, a kivagyiságra? Mit jelent ragaszkodni a városhoz? Illyés Kingát? Akinek egész pályafutása arról szólt, hogy lehet széllel szemben, politikai, intézményes elnyomással szemben is hiteles maradni, egyedül is állni a színpadon? Megannyi megannyi megrázó női sors. Ott a helyük a szemünk előtt.

Soós Zoltán kérlek, tegyetek azért, hogy kiegyensúlyozott legyen a városkép. Ha pénz kell ehhez, szóljatok, összeadjuk, segítünk. Muszáj ebben a városban kiegyensúlyozottságnak, tapintatnak lennie.

Fel a falakra a helyi magyar nők, zsidók, romák arcképeivel is, olyan jólesne rájuk köszönni nap mint nap!”

Nyitókép: 3g HUB Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
erdei nyezega
2021. november 02. 19:41
ostoba nő......
1000bocs
2021. október 29. 15:02
A világ legnagyobb azymosása, amikor a baloldal a faji vallási jellemzők folyamatos nyilvántartására neveli a híveit elhitetve nekik hogy amit ők tesznek az valamiképpen nem nácizmus. De igen, Boróka. A huszonegyedik század nácija TE VAGY!
nyugalom
2021. október 29. 14:01
Ki ez a gusztustalan kupac? Milyen nemü? Mindegy !
AdaLovelace
2021. október 29. 13:16
Kedves Boróka, ha már másol (woke ideológiát), másoljon pontosan: fekete/néger sincs, latino sincs, natív amerikai sincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!