Magyar kártya a nagyotmondási versenyben

2021. augusztus 23. 09:20

Ludovic Orbannak a fejében máris sikerült véghez vinnie az etnikai összetétel megváltoztatását.

2021. augusztus 23. 09:20
Krómer István
Országút

„A Székelyföld egyik ékességére, az Egyeskőre igyekvő vándor útja Balánbányán, a tudatos betelepítés révén – a Hargita megyében ritkaságszámba menően – román többségűvé tett bányavároson vezet keresztül. Nicolae Ceaușescu annak idején Kárpátokon túli munkások ezreit költöztette az Olt mesés völgyével különösen éles kontrasztban álló blokkházakba, elérve, hogy 1977-re a románok már kétharmados többségbe kerüljenek. Talán ez a »sikertörténet« lebeghetett Ludovic Orbannak, a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének szeme előtt, amikor pártja Hargita megyei tisztújító küldöttgyűlésén szorult helyzetében a jó öreg magyar kártya előhúzása mellett döntött.

Orban pozíciója ugyanis pártja élén igen ingataggá vált, miután az általa korábban a kormányfői székbe segített Florin Cîțu ringbe szállt a pártelnöki székért. Egyre több megyei pártszervezet sorakozik fel mögötte, s Klaus Johannis államfő támogatását is élvezi, ezért azután Orban óhatatlan szükségét érezhette, hogy benevezzen a nagyotmondási versenybe.

»Ha a térséget sikerül a potenciáljának megfelelően fejleszteni, látni fogják, hogy az etnikai összetételt is jelentősen meg lehet változtatni« – kecsegtette Orban a Székelyföldön kisebbségben lévő román nemzeti liberálisokat. – »Ha itt termelőkapacitások alakulnak ki, és szükség lesz a munkaerőre, nyilvánvaló, hogy jönnek majd munkakeresők is.« A román kormánypolitikában a munkahelyteremtésnek ugyanis a kisebbségek lakta vidékeken nem az a célja, hogy a térség megtartó erejét növelje, hogy a Hargita megyében tanuló magyar tanoncoknak legyen munkája és jövője.

Ami azt illeti, Ludovic Orbannak a fejében máris sikerült véghez vinnie az etnikai összetétel megváltoztatását. Édesapja ugyanis még Orbán volt, brassói magyar ember, akit a történelem szeszélye és saját jelleme (vagy annak hiánya) a Securitate soraiba sodort, s román asszonyt választott gyermekei anyjának. Így lett a fia Orbán Lajos helyett Ludovic Orban, aki ismerői szerint jól bírja, csak éppen nyilvánosan nem használja az apanyelvét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felvidéki MAGYAR
2021. augusztus 23. 18:16
Ez megy 101 éve... Ennek a Lajos nevű Ludovic-nak az apját kell jól pofán verni, mert egy dolog, hogy a csemetéje elfajzott, de hogy még magyargyűlölő is - na ezért kellene az öreget jól elagyabugyálni!
Agnieszka
2021. augusztus 23. 16:09
"Igazi" románok, nem németek v. magyarok. A fiam szerint mintha valamit próbálnának kiegyensúlyozni.
Agnieszka
2021. augusztus 23. 15:51
Szemlézhetnének gyakrabban Krómert. Mindig érdekes. Jó, h. hamar átláttak a román Orbánon. Európa most sem segít. Ennyit az ábrándokról. A románoknál egyszerűen NEM lesz szív, akarat, pénz, annyi sohasem, h. Erdélynek is jusson. A saját demográfiai csődjükön NEM tudnak segíteni. Lenn, Dél-Keleten vannak helyek, ahol iszonyú a szegénység, a tudatlanság, az állam meg nagyon keleti szinten működik. Rengeteg a cigány, ami nem azért baj, mert mások, hanem azért, mert teljesen tanulatlanok és így mély-nyomorban élnek és bővítetten termelik magukat újra. Az egy szép, nagy ország, aminek a nagy része szerintem elmenne Afrikában is. Kultúrátlanok többségükben. Számomra a román népre a magyar foci szurkoló buszok román nyálban úszó ablaka a jellemző. Viszont a fiamnak kinn, Németországban vannak román, temesvári, brassói kollégái. Azt mondja, vele megkülönböztetetten kedvesek. Egyik székelyföldi szabadság után odajött hozzá az egyik román ismerős, és kifejezte örömét, h. ott voltak. Fura, de ez azért jó.
LPJ53
2021. augusztus 23. 15:43
A román identitás alapja a xenofóbia,mivel más nemzet jelentős mértékben már nincs, maradt a magyarfóbia. Ez ellen keményen fel kellene lépni a helyi magyarságnak és a magyar kormánynak.Ha a zsidóknak lehet,nekünk miért nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!